Κυριακή, 2 Ιουνίου 2024

ev media-logo

Συνολικά 33.000 € θα ξοδέψει ο δήμος Αγράφων για τις εκδηλώσεις του Αυγούστου. Αναλυτικά τα ποσά που θα δαπανηθούν

Στον πολιτισμό και την παράδοση αποφάσισε να επενδύσει εσχάτως ο δήμος Αγράφων και για τον λόγο αυτό θα δαπανήσει το ποσό των 33.000 ευρώ για εκδηλώσεις στα χωριά τον μήνα Αύγουστο.

katsantoneia-2016-sillipsi1

Φωτο. Κατσαντώνεια 2016 στη Φούρκα των Αγράφων. Η αντίστοιχη φετινή εκδήλωση θα κοστίσει 4.000 ευρώ

Το ποσό των 33.000 ευρώ αναμένεται να διαθέσει ο δήμος Αγράφων για τη διοργάνωση εκδηλώσεων στα χωριά της δυτικής Ευρυτανίας το φετινό καλοκαίρι και συγκεκριμένα τον μήνα Αύγουστο. Όπως δημοσίευσαν και σε σχετικό ρεπορτάζ την περασμένη εβδομάδα τα «Ευρυτανικά Νέα» (761/5-7-2017), ο επόμενος μήνας θα περιλαμβάνει εκδηλώσεις παράδοσης, θεατρικές παραστάσεις, ανταμώματα, εκδηλώσεις μνήμης κ.α., προσφέροντας έτσι «ανάσες» πολιτισμού στους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής.

Στο Ραπτόπουλο το 1/3

Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Αγράφων έπειτα από σχετική εισήγηση της εντεταλμένης συμβούλου Βασιλικής Φεγγούλη, ο δήμος θα δαπανήσει 33.000 ευρώ για τη διεξαγωγή όλων των εκδηλώσεων.

Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία, καθώς 14 σύμβουλοι ψήφισαν υπέρ και 4 κατά.

Το μεγαλύτερο κομμάτι του φετινού προϋπολογισμού των εκδηλώσεων θα δοθεί για την εκδήλωση αναβίωσης παραδοσιακού τρόπου ζωής, που έχει προγραμματιστεί για τις 11 Αυγούστου στην κεντρική πλατεία Ραπτοπούλου. Ο δήμος θα δαπανήσει συνολικά… 10.000 ευρώ για τα δρώμενα της ημέρας, καθώς και την παράθεση γεύματος στους παρευρισκόμενους.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι ο δημοτικός σύμβουλος, Γεώργιος Τόλης, πρότεινε «η γιορτή αναβίωσης παραδοσιακού τρόπου ζωής στην Τ.Κ. Ραπτοπούλου να πάρει το νόημα που της αξίζει, δηλαδή να συμπίπτει με το τίτλο της π.χ. να προσφέρονται παραδοσιακά εδέσματα κ.λπ., καθώς και να γίνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις και σε άλλες Τοπικές Κοινότητες και να μην συμπίπτουν δύο πολιτιστικές εκδηλώσεις σε αυτές».

Την πρόταση αυτή ψήφισαν οι Σύμβουλοι Κατσιάδας Θεόδωρος, Κατσιφός Ευάγγελος, Τόλης Γεώργιος και Διώτης Σωτήριος, ενώ το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που εισηγήθηκε η Βασιλική Φεγγούλη ψηφίστηκε από τους δημοτικούς συμβούλους: Τσιάμη Θεόδωρο, Παπαθανάση Γρηγόριο, Παπαδημητρίου Γεώργιο, Φεγγούλη Βασιλική, Κίτσιο Γεώργιο, Αθανάσιο Σταμούλη, Ζαμπάκα Λάμπρο, Τελώνη Λεωνίδα, Μάκκα Απόστολο, Τρίκκα Γεώργιο, Γαλάνη Γεώργιο, Τάκη Κων/νο, Μάκκα Κων/νο και Κολοκύθα Ευθύμιο. Έγινε, έτσι, δεκτό κατά πλειοψηφία.

Η κατανομή

Από εκεί και πέρα, τα «Κατσαντώνεια» θα κοστίσουν 4.000 ευρώ και θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κεφαλοβρυσιωτών «Ο Κατσαντώνης» και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μοναστηρακίου, την Κυριακή 6 Αυγούστου στο Σύχνικο.

Ακόμη, 7.200 ευρώ θα διατεθούν για την παρουσίαση θεατρικών παραστάσεων σε Κερασοχώρι, Άγραφα, Δυτ. Φραγκίστα, Γρανίτσα, Ραπτόπουλο και Βαλαώρα το διάστημα 4 έως 9 Αυγούστου, ενώ 1.800 ευρώ θα δοθούν για την παρουσίαση θεάτρου σκιών στα χωριά Δάφνη, Τροβάτο, Βούλπη, Κέδρα και Αν. Φραγκίστα.

Εντωμεταξύ, στις 7.000 ευρώ αναμένεται να ανέλθει το κόστος για τα εγκαίνια των νέων πλατειών στην Παλαιοκατούνα. Με το ποσό αυτό ο δήμος αναλαμβάνει τα έξοδα για τη φιλοξενία συγκροτήματος και τη δημιουργία και εκτύπωση προσκλήσεων και αφισών, προς ενημέρωση του κοινού.

Επίσης, 2.000 ευρώ θα δοθούν για τη διοργάνωση των «Καφαντάρειων 2017» στις 12/8, εκδήλωση που ως είθισται θα γίνει στην Ανατολική Φραγκίστα, γενέτειρα του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Γεωργίου Καφαντάρη. Τα έξοδα περιλαμβάνουν εκτύπωση προσκλήσεων και αφισών και παράθεση γεύματος στους παρευρισκόμενους, ενώ να αναφέρουμε πως 1.000 ευρώ ακόμη θα διατεθούν για την εκδήλωση μνήμης στο Νιμάτι της Χρύσως, η οποία θα γίνει στις 20 Αυγούστου. Και για την εκδήλωση αυτή τα έξοδα περιλαμβάνουν εκτύπωση προσκλήσεων και αφισών και παράθεση γεύματος στους παρευρισκόμενους.