Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

ev media-logo

Το δάνειο στην "ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ Α.Ε." και πως συνδέεται με τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο

[από την έντυπη έκδοση της 18ης Φεβρουαρίου, αρ. φυλ. 639]
Η εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου στο ανώτατο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, μα πρωτίστως η επιλογή του από τον Αλέξη Τσίπρα, προκάλεσε έκπληξη, σχόλια και αρκετές συζητήσεις. Ποια είναι όμως η σχέση του νέου ΠτΔ με την Ευρυτανία;

pavlop-kontog-evritania

Ο Προκόπης Παυλόπουλος, είχε επισκεφτεί το Καρπενήσι το 2006, στα πλαίσια της Κυβερνητικής του δράσης. Ήταν από το 2004, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2007,Υπουργός Εσωτερικών της Κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή.

Στη νομαρχία Ευρυτανίας, τότε τον είχαν υποδεχθεί ο τότε νομάρχης Ευρυτανίας κ. Κώστας Κοντογεώργος, ο πρώην  βουλευτής Ευρυτανίας κ. Θανάσης Παναγιωτόπουλος ενώ στην περιοδεία του τον συνόδευε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, ορισμένος τότε από την Κυβέρνηση.

 

Η "σχέση" του με την Ευρυτανία

Σχέση "εξ αγχιστείας", έχει ο Προκόπης Παυλόπουλος με την Ευρυτανία. Ο νέος Πτδ, πρώην υπουργός των Κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και ειδικότερα της Κυβέρνησης Καραμανλή, έχει "ειδική σχέση" με την Ευρυτανία.

Και για την ακρίβεια, με την ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΑΕ. Ποια είναι όμως η σχέση που συνδέει τον πρώην υπουργό με την εταιρεία που καταχρέωσε το Ελληνικό Δημόσιο με περίπου 9 εκατ. ευρώ με τους τόκους;

Είναι αυτό το ίδιο το δάνειο των 4,7 εκατ. ευρώ που έλαβε η εταιρεία με εγγύηση της Νομαρχίας το 2007 και αφορά τη "νομική δυνατότητα"  που έδωσε ο τότε Υπουργός Εσωτερικών κ. Παυλόπουλος ώστε να ληφθεί το δάνειο εκείνο και όχι μόνο αλλά άνοιξε την πόρτα και σε άλλες αναπτυξιακές εταιρείες ανά την Ελλάδα.

Σε σχετική νομοθεσία, που είχε ισχύ για... μόλις 6 μήνες, δινόταν η δυνατότητα σε αναπτυξιακές εταιρείες, όπως η ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΑΕ, που το πλειοψηφικό πακέτο είχε η Τοπική Αυτοδιοίκηση Β' βαθμού, να λαμβάνει δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με κανόνες τρέχουσας τραπεζικής πίστης, αλλά με εγγυητή όχι την αναπτυξιακή πορεία των ανώνυμων εταιρειών, αλλά τον φορέα του δημοσίου, στην περίπτωση της ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΑΕ, την τότε Νομαρχία Ευρυτανίας.

Δεν υπήρχε ποτέ στο παρελθόν δυνατότητα, αναπτυξιακές ανώνυμες εταιρείες να λαμβάνουν δάνεια με εγγυητή το κράτος. Κάποιοι είχαν χαρακτηρίσει "φωτογραφικές" εκείνες τις διατάξεις και μεταξύ άλλων αφορούσε και κάποιες αναπτυξιακές στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές της χώρας. Άγνωστο αν και άλλες εταιρείες εκμεταλλεύτηκαν τις διατάξεις εκείνες.

Το δάνειο εκείνο -που πλέον έχει αγγίξει τα 9 εκατ. ευρώ- ακόμη και σήμερα αποπληρώνεται με βαρύ επιτόκιο, από την Π.Ε. Ευρυτανίας και θα αποπληρώνεται μέχρι το 2024.

Η.Τ.