Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Κώστας Γουλέτας: "Δε με σεβάστηκαν στον Αίολο... Φεύγω με πικρία!!"

Συνέντευξη στα “Ευρυτανικά Νέα” παραχώρησε ο Κώστας Γουλέτας. Ο 40χρονος προπονητής πριν λίγες ημέρες απολύθηκε από τον Αίολο και μιλάει για το χρονικό της αναπάντεχης, όπως, τόνισε διακοπή της συνεργασίας τους, το μέλλον του, ενώ υπογραμμίζει πως νιώθει πικραμένος που δεν τον άφησαν να ολοκληρώσει το έργο του.

gouletas-10

Τρεις ημέρες πριν τον τελικό του κυπέλλου ΕΠΣ Ευρυτανίας ο Κώστας Γουλέτας απομακρύνθηκε ξαφνικά από τον πάγκο του Αιόλου. Ο κυπελλούχος Ευρυτανίας ήταν η πρώτη ομάδα που ανέλαβε ως προπονητής, όμως έχει αγωνιστεί ως ποδοσφαιριστής σε πάρα πολλούς συλλόγους.

Η  Σ Υ Ν Ε Ν Τ Ε Υ Ξ Η
Κ. Γουλέτα, σας καλωσορίζουμε στα “Ευρυτανικά Νέα”. Ο Αίολος αποφάσισε να διακόψει τη συνεργασία μαζί σας. Θα θέλαμε τη δική σας τοποθέτηση επί του θέματος.
Καταρχάς, σας ευχαριστώ για την πρόσκληση από την εφημερίδα σας, που δίνει τη δυνατότητα να εκφράσω και τη δική άποψη για το θέμα. Ήταν ξαφνικό για μένα... Την Κυριακή, μετά τον αγώνα ΑΠΟΚ - Άγραφα, που παρακολουθήσαμε μέλη της Διοίκησης με κάλεσαν στα γραφεία και κάναμε μια έντονη κουβέντα για το αποτέλεσμα με τη Μυρίκη. 
Ειπώθηκαν πολλά πράγματα, τα οποία εμένα με μείωσαν σαν άνθρωπο και κατ’ επέκταση σαν παλιό ποδοσφαιριστή. Απουσίαζαν μέλη της Διοίκησης, καθώς παρόντες ήταν οι κ. Λερογιάννης, Πλακιάς, Οικονόμου και Παρούτσας. Και αυτά, ενώ η ομάδα είναι πρώτη, εντός στόχων και μετά από πολλά χρόνια, που ο σύλλογος είναι στο ίδιο πρωτάθλημα με τον ΑΠΟΚ τερμάτισε στην κορυφή της κανονικής διάρκειας. Έτσι, την Τετάρτη το μεσημέρι, με πήρε τηλέφωνο ο Πρόεδρος κ. Ράικος και μου ανακοίνωσε -με απόφαση Δ.Σ.- τη διακοπή της συνεργασίας μας!! 

Τηλεφωνική απομάκρυνση...;
Ναι, τηλεφωνικά!! Ούτε καν να με καλέσουν να μου πουν διακόπτουμε, γιατί δε συμφωνούμε σε αυτό το θέμα, στο άλλο ζήτημα κτλ.. Θεωρώ ότι ήταν ένας τρόπος αγενής, γιατί έκανα πολλές θυσίες για τον Αίολο, που αφορούσαν τη δουλειά μου στην Αθήνα και φυσικά το να έρχομαι αυθημερόν Τρίτη και Πέμπτη να κάνω προπονήσεις και Παρασκευή ξανά εδώ για τους αγώνες!! Δε σεβάστηκαν (μερικά άτομα όχι όλη η Διοίκηση) την όλη προσπάθεια που έκανα από την αρχή της χρονιάς. Φτιάξαμε μια ομάδα με στόχους, αλλάζοντας τη νοοτροπία των παιδιών, στα οποία έδωσα να καταλάβουν πως το πρωτάθλημα δε σταματάει στον Τυμφρηστό…

gouletas-1

Υπήρξαν άτομα της διοίκησης τα οποία τάχθηκαν υπέρ της παραμονής σας;
Θεωρώ ότι ορισμένοι ήταν υπέρ  μου και πιστεύω πως η απόφαση της διακοπής της συνεργασίας οφείλεται σε δύο μόνο άτομα (!), τα οποία βάζοντας στην ομάδα κάποια χρήματα παραπάνω, έχουν ιδιαίτερο λόγο στις αποφάσεις της ομάδας. Μάλιστα, πιστεύω πως δάχτυλος υπήρχε και από ποδοσφαιριστή της ομάδας..!! 

Αναφερθήκατε στη δουλειά που κάνατε από το Καλοκαίρι. Ποιες ήταν οι αδυναμίες που εντοπίσατε και σε ποια στοιχεία δουλέψατε, ώστε η ομάδα να φτάσει να είναι πρώτη στην κανονική διάρκεια και στον τελικό κυπέλλου;
Η ομάδα -χωρίς να θέλω να θίξω τους προπονητές της περιοχής- ήταν αδούλευτη, κυρίως στην τακτική και κατ’ επέκταση στη φυσική κατάσταση. Το μεγάλο βάρος το έριξα στην ψυχολογία των παιδιών και να κατανοήσουν πως ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο η Κυριακή που παίζουμε αγώνα, αλλά η δουλειά, που ξεκινά από την αρχή της εβδομάδας. 
Όπως έχω διδαχθεί στην καριέρα μου το ίδιο επιδίωξα να περάσω και στην ομάδα: να λειτουργεί δηλαδή σαν οικογένεια, γιατί μόνο έτσι πετυχαίνεις τους στόχους. Αυτό θεωρώ ότι αφήνω παρακαταθήκη στον Αίολο και δε σας κρύβω πως η απομάκρυνσή μου στεναχώρησε πολύ τα παιδιά, που μου το δείξανε με κάθε τρόπο, κάθε μέρα, ακόμα και την ημέρα του αγώνα, όταν με καλούσαν να παραβρεθώ στον τελικό.

Δεν παρευρεθήκατε τελικά όμως;!
Όχι, γιατί δεν αισθανόμουν καλά και δεν ήθελα να φορτιστώ συναισθηματικά, αφού είχα δεθεί πολύ με τα παιδιά. Είχα τονίσει άλλωστε πως για μένα είναι οι καλύτεροι ποδοσφαιριστές και οι καλύτεροι χαρακτήρες και είχα πει στη Διοίκηση πως έχοντας το καλύτερο υλικό στο νομό, να βάλουμε τις βάσεις για κάτι καλό, που δεν θα περιορίζεται στην κατάκτηση του πρωταθλήματος στην Ευρυτανίας. Δε μου αρκούσε να είμαι “πρώτος στο χωριό και τελευταίος στην πόλη”….

gouletas-2

Δηλαδή εσείς βλέπατε την... πόλη, δηλαδή τα μπαράζ και κατ’ επέκταση την Γ' Εθνική; 
Έτσι ακριβώς! Δε θα πω βέβαια ότι η ομάδα θα μπορούσε τώρα να βγει στη Γ΄ Εθνική, αλλά θα έβαζα τις βάσεις φέτος, ώστε να το πετύχει του χρόνου!! Πίστευα και πιστεύω πως με το υπάρχον υλικό και 3-4 προσθήκες το Καλοκαίρι ο Αίολος με ακόμα καλύτερη οργάνωση θα ήταν ικανός να κάνει το βήμα.

Ο πρώτος χρονικά στόχος της ομάδας ήταν το κύπελλο. Ποια ήταν τα πρώτα σχόλια που ακούσατε, με δεδομένο πως μερίδιο της επιτυχίας ανήκει και σε εσας;
Μετά το παιχνίδι πολλά παιδιά με κάλεσαν και με ευχαρίστησαν, τονίζοντάς μου πως μερίδιο της χαράς ανήκει και σε εμένα. Εγώ απάντησα πως η χαρά είναι αποκλειστικά δική τους, γιατί μοχθήσανε και μέσα από τη δουλειά πέτυχαν τον στόχο τους. Για μένα μεγαλύτερη ευτυχία είναι πως δε με ξέχασαν.

Πόσο δύσκολο είναι για τα παιδιά να ξεχάσουν τη χαρά της κατάκτησης του Κυπέλλου και να επικεντρωθούν στο Πρωτάθλημα;
Δεν είναι δύσκολο, γιατί εφόσον ήμουν εγώ στην ομάδα θα τους έδινα να καταλάβουν πως έχουν πολλά περισσότερα να κερδίσουν κατακτώντας το πρωτάθλημα. Σε κουβέντα που είχα κάνει με τα παιδιά τους τόνισα ιδιαίτερα τα οφέλη που θα αποκομίσουν αν αγωνιστούν στα μπαράζ ανόδου. Υπάρχει ταλέντο στον Αίολο (και σε άλλες ομάδες) και ποδοσφαιριστές, που θα τους δουν να αγωνίζονται, καθώς αξίζουν να παίξουν σε ανώτερη κατηγορία.

gouletas-3

Σε εσάς προσωπικά υπήρξε το αίσθημα της αδικίας ότι αφήσατε το έργο και το πλάνο σας στη μέση;
Με τη διοίκηση το Καλοκαίρι θέσαμε ένα πλάνο 3ετίας, να κάνουμε βήματα μπροστά και να ξεφύγουμε λίγο από τη “μιζέρια” του Ευρυτανικού ποδοσφαίρου. Ο Αίολος θα ξεκινούσε με νέες βάσεις και ενθουσιασμό και θα λειτουργούσε επαγγελματικά, ενώ και εγώ θα είχα τη στήριξη ανθρώπων από την Αθήνα. Όμως, δε με άφησαν να το κάνω και έμεινα με την πικρία… Το κεφάλαιο ΑΙΟΛΟΣ (και τα ΑΓΡΑΦΑ) για μένα έχει κλείσει οριστικά, γιατί θεωρώ πως στο πρόσωπό μου δεν φερθήκανε καλά και σίγουρα προσβλητικά.

Θεωρείτε πως φταίνε τα δυο τελευταία αρνητικά αποτελέσματα για την απομάκρυνσή σας;
Νομίζω πως δεν είναι μόνο τα αρνητικά αποτελέσματα. Θεωρώ ότι όπως όλες οι ομάδες έτσι και εμείς κάναμε την ποδοσφαιρική μας “κοιλιά” στο φινάλε. Εμένα η διοίκηση μου ανακοίνωσε τη διακοπή, χωρίς να αναφέρει αν είναι αυτός ή κάποιος άλλος ο λόγος.

Κ. Γουλέτα, να περάσουμε στο κεφάλαιο ΕΠΣ. Ο Αίολος ήταν η μοναδική ομάδα που έπαιξε σε χωμάτινο γήπεδο (Φραγκίστα), πριν αυτά κριθούν ακατάλληλα…
Το έχω πει από την εποχή που ήμουν στα Άγραφα πως είναι κρίμα η Ευρυτανία το 2015 να μην έχει καν γήπεδα. Όταν πήγαμε στη Φραγκίστα μού άρεσε το γεγονός πως άνθρωποι του χωριού ήρθαν να παρακολουθήσουν την ομάδα τους. Ο αγώνας, όμως έγινε σε γήπεδο ακατάλληλο και επικίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα των ποδοσφαιριστών, και φυσικά δεν υπάρχουν αποδυτήρια. Όχι για να κάνουμε μπάνιο (που είναι λογικό), αλλά ούτε καν για να αλλάξουμε. Αν η ΕΠΣ, οι φορείς και οι ομάδες δεν ενδιαφερθούν για τα γήπεδα, ΠΟΤΕ ομάδα από την Ευρυτανία δε θα βρεθεί σε επαγγελματικές κατηγορίες.

gouletas-6

Μια από τις ομάδες της Ένωσης είναι και η διαιτησία. Ποια είναι η γνώμη σας για αυτήν γενικότερα;
Έχω διαπιστώσει από την εποχή, που έπαιζα στα Άγραφα ότι υπάρχει μια αψιμαχία μεταξύ των ομάδων. Αν η Ένωση και οι ομάδες ήταν ενωμένες η Ευρυτανία θα είχε πετύχει πολλά. ΔΕΝ ισχύει! Κάθε σωματείο πατάει, όπου βρει (και τη διαιτησία), ώστε να πετύχει τον στόχο του. Σαν Γουλέτας δεν είχα κανένα παράπονο από τους ντόπιους διαιτητές…

Ο Αίολος ήταν από τις ελάχιστες ομάδες, που δεν πάτησε στη διαιτησία για να κρύψει τις αδυναμίες του...
Ισχύει ακόμα και στην SuperLeague, όπου ρίχνουν ευθύνες στη διαιτησία και δεν κοιτάνε τα εσωτερικά τους προβλήματα. Το γεγονός πως άλλες ομάδες ζητήσανε “ξένους” διαιτητές εμένα (και τον Αίολο) με άφησε αδιάφορο. Πάντα κοιτούσα την ομάδα και τον αγώνα εντός γηπέδου, στις τέσσερις γραμμές!! Θεωρώ πως πρέπει να ξαναγίνει μια κουβέντα μεταξύ των ομάδων, της διαιτησίας και φυσικά της ΕΠΣ και να βρεθεί να λύση. Είναι κρίμα να μην παίζουν στα μπαράζ οι ντόπιοι διαιτητές.

Γυρίζοντας σε εσάς, ποιο είναι το δικό σας ποδοσφαιρικό μέλλον;
Αρχικός μου στόχος είναι να πάρω το δίπλωμα προπονητή UEFA B’. Η πορεία μου στο πρωτάθλημα και στο κύπελλο έχει μαθευτεί εκτός Ευρυτανίας και ελπίζω πως θα συνεχίσω σε άλλη ομάδα.

gouletas-5

Στο Καρπενήσι ή εκτός Νομού γενικότερα;
Δεν αποκλείω τίποτα και δεν κλείνω πόρτες. Παρόλα αυτά όμως επειδή έχω φιλοδοξίες ως προπονητής και θέλω να κερδίσω τίτλους, θα επιλέξω ομάδα που να συνάδει με τις δικές μου βλέψεις.

Από ότι γνωρίζω απορρίψατε πρόταση του Αήττητου Σπάτων μέσα στις γιορτές…
Ναι, είχα πρόταση από τα Σπάτα. Πριν ένα χρόνο, όταν αγωνιζόμουν σε αυτή την ομάδα τραυματίστηκα (έσπασα το πόδι στον αστράγαλο) για πρώτη φορά, κάτι που δεν το γνώριζε κανένας (και η Διοίκηση τους τελευταίους μήνες). Κατηγορήθηκα ότι δεν ήμουν καλός στα παιχνίδια που αγωνίστηκα και έτσι είναι....Έπαιζα και έχω ακόμα μέσα στο πόδι λάμα και βίδες και δεν τις έβγαλα όταν έπρεπε στις 14/1, που έκλεινα χρόνο. Ήθελα να βοηθήσω την ομάδα, όχι τόσο με την απόδοσή μου αλλά να με βλέπουν τα παιδιά και να τους δίνω ώθηση.

Η κριτική όμως, λέει πως στα εύκολα παιχνίδια παίζατε εσείς και τα παιδιά ήταν στην κερκίδα και επίσης ότι ο προπονητής κρίνει καλύτερα όταν είναι στον πάγκο…
Θα συμφωνήσω με αυτό. Να τονίσω όμως πως για μία ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό εύκολα και δύσκολα παιχνίδια δεν υπάρχουν. Πάντα, βάζεις αυτούς που θα κάνουν τη διαφορά, γιατί οι παγίδες γίνονται στα θεωρητικά εύκολα ματς, όπου εμείς δεν είχαμε απώλειες σε σχέση με τον ΑΠΟΚ. Σε αρκετά παιχνίδια όντως έπρεπε όμως να είμαι στον πάγκο και να καθοδηγώ καλύτερα την ομάδα

gouletas-6

Ποια είναι η γνώμη σας για τους συναδέλφους προπονητές σας στην Ευρυτανία;
Θέλω να ευχαριστήσω πρώτα τον κ. Δ. Τσιγαρίδα, καθώς πρόκειται για απίστευτο άνθρωπο και προπονητή. Θεωρώ ότι είναι αδικείται στο Καρπενήσι και πιστεύω πως αδικήθηκε και η Ποταμιά που δεν μπήκε στην 4αδα. Επίσης, ευχαριστώ τον Σπ. Κολόκα, ο οποίος με βοήθησε με τα ωράρια των προπονήσεων και με συμβούλευσε για πολλά πράγματα. Η σχέση μου με αυτούς είναι εξαιρετική. Πολύ καλή γνώμη έχω και για τον κ. Λ. Αναστασόπουλο, άνθρωπο με τεράστια εμπειρία και φιλοδοξίες και τον κ. Ν. Τριανταφυλλόπουλο, που διαθέτει αξιόλογη ομάδα.

Ποια είναι η πρόβλεψή σας για τον πρωταθλητή Ευρυτανίας;
Θέλω ειδικά για τα παιδιά και πιστεύω λόγω του τελικού που κατέκτησαν, πως το προβάδισμα το έχει ο Αίολος. Όμως, υπάρχει ο πιο ιστορικός σύλλογος του ΑΠΟΚ με φανέλα πολύ βαριά, τα Άγραφα με τις προσθήκες που έκαναν έχουν δυναμώσει πολύ, αλλά πιθανότητες έχει και η Μυρίκη που έκανε εκπληκτικό δεύτερο γύρο.

Κ. Γουλέτα, σάς ευχαριστώ για τον χρόνο που μας διαθέσατε και την ενδιαφέρουσα συζήτησή μας και σας ευχόμαστε ότι καλύτερο για το μέλλον.
Θέλω να ευχαριστήσω τα παιδιά στον Αίολο, που με βοηθήσανε σε προσωπικές δύσκολες στιγμές μου και για την συνεργασία που είχαμε. Δε θα το ξεχάσω ποτέ, γιατί ήταν η πρώτη μου προπονητική χρονιά και αποτελεί παρακαταθήκη για μένα. Εύχομαι να γίνει μια όμορφη “μίνι” διοργάνωση και να πάρουν το πρωτάθλημα τα παιδιά, γιατί νιώθω ότι το αξίζουν.  Ευχαριστώ και εσάς για την πρόσκληση και την κουβέντα που είχαμε.

gouletas-8

Επίσης...
* Ο κ. Γουλέτας μάς αποκάλυψε εντός των άλλων ότι ακούστηκε η φήμη περί απομάκρυνσής του και μετά το παιχνίδι πρωταθλήματος του δευτέρου γύρου με τον ΑΠΟΚ. Υπογράμμισε όμως πως στο μεσοδιάστημα μέχρι την ανακοίνωση της διακοπής δεν πονηρεύτηκε και συμπλήρωσε: «.... ίσως θα έπρεπε, όμως η Διοίκηση είχε και το καρπούζι και το μαχαίρι».
* Παραδέχτηκε πως δικαιολογημένα αποβλήθηκε σε δύο παιχνίδια και έδωσε ισάριθμες φορές το χέρι στον διαιτητή. Μάλιστα ζήτησε συγνώμη για όσες φορές που ξέφυγε στην ένταση του αγώνα (συμπεριφορά σπάνια για την Ευρυτανία και άξια συγχαρητηρίων).
* Ο πολύπειρος ποδοσφαιριστής χαρακτήρισε ως «δικαιολογημένο» και «δίκαιο» τον τίτλο του 2011, που πήρε ο ΑΠΟΚ από τα Άγραφα, παρότι προηγήθηκαν 2-0. Υπογράμμισε πως μεγάλες είναι οι ομάδες που έχουν ψυχικά αποθέματα να γυρίσουν το ματς, όπως έκανε και ο Αίολος το Σάββατο. 
Στο πλαίσιο της συνέντευξης ο 40χρονος Γουλέτας μνημόνευσε τα λόγια που του είχε  πει ο Βουλγαρός προπονητής του στην Καστοριά (2005): «Ένα παιχνίδι τελειώνει όταν σφυρίζει ο διαιτητής και μια ομάδα παίρνει τον τίτλο όταν έχει ψυχικά αποθέματα και δύναμη να γυρίσει ένα παιχνίδι» και συμπλήρωσε: «Φαίνεται πως τα Άγραφα χάνουν τον τίτλο, επειδή δεν αντέχουν στην πίεση…».