Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

ev media-logo

Πριν 75 χρόνια ιδρύονταν στη Βίνιανη Ευρυτανίας η «Κυβέρνηση του Βουνού» - Σύντομη αναδρομή στα γεγονότα

Ήταν 10 Μαρτίου του 1944, όταν στο σχολείο της Βίνιανης συγκροτείται, με πρωτοβουλία του ΕΑΜ, η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), η «Κυβέρνηση του Βουνού» της ελεύθερης Ελλάδας. Η Βίνιανη γίνεται το πρώτο χωριό της Ευρώπης που θεμελιώνει τις βάσεις μιας οργανωμένης κοινωνίας εκείνη την εποχή, που αντιστέκεται σθεναρά στον κατοχικό ζυγό. viniani palia_ekdilosi_peea_ethiniki_antistasi_29

Εκεί, στα εγκαταλειμμένα πλέον λιθόστρωτα σοκάκια, στα μισογκρεμισμένα πετρόχτιστα αρχοντικά και την πλατεία του ιστορικού χωριού, που ερημώθηκε μετά τον καταστρεπτικό σεισμό του Φλεβάρη του ‘66, πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες, κομβικής σημασίας συσκέψεις που έθεσαν τον άξονα δράσης, προκειμένου να υλοποιηθούν οι στόχοι που είχαν τεθεί ευθύς εξαρχής: η Εθνική Απελευθέρωση, η αποκατάσταση της λαϊκής κυριαρχίας, η βελτίωση, ολοκλήρωση και απρόσκοπτη λειτουργία των θεσμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η ικανοποίηση των βιοτικών αναγκών του ελληνικού λαού και φυσικά η ένωση κάτω από μια ενιαία κυβέρνηση.

Τα ιστορικά γεγονότα

"Ορκίζομαι ότι θα εκτελέσω πιστά τα καθήκοντά μου σαν μέλος της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης, έχοντας σαν γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας μου και του ελληνικού λαού, ότι θα αγωνιστώ με αυτοθυσία για την απελευθέρωση της χώρας μου από το ζυγό των κατακτητών, ότι θα υπερασπίζω παντού και πάντοτε τις λαϊκές ελευθερίες και θα είμαι παραστάτης και οδηγός του λαού στον αγώνα για τη λευτεριά του και τα κυριαρχικά του δικαιώματα", ήταν ο όρκος των μελών της Επιτροπής.

Την ιδρυτική διακήρυξη υπέγραφαν ο Ευριπίδης Μπακιρτζής, ο Εμμανουήλ Μάντακας, ο Γιώργος Σιάντος (γραμματέας του ΚΚΕ), ο Ηλίας Τσιριμώκος και ο Κώστας Γαβριηλίδης, που αποτέλεσαν την πρώτη μορφή διοίκησης της ΠΕΕΑ.

Τον επόμενο μήνα, στις 18 Απριλίου 1944, έγινε ανασχηματισμός της Επιτροπής. Πρόεδρός της και Γραμματέας Παιδείας, Θρησκευμάτων και Λαϊκής Διαφώτισης ορίστηκε ο Αλέξανδρος Σβώλος. Αντιπρόεδρος και γραμματέας επισιτισμού ο Ευριπίδης Μπακιρτζής. Ο Γεώργιος Σιάντος γραμματέας εσωτερικών, ο Εμμανουήλ Μάντακας στρατιωτικών, ο Νικόλαος Ασκούτσης συγκοινωνιών, ο Άγγελος Αγγελόπουλος οικονομικών, ο Πέτρος Κόκκαλης κοινωνικής πρόνοιας, ο Κώστας Γαβριηλίδης γεωργίας και ο Σταμάτης Χατζήμπεης εθνικής οικονομίας.

Το έργο της ΠΕΕΑ ήταν εξαιρετικό. Μέσα σε δύο μήνες προκήρυξε Εθνικές Εκλογές, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν την 25η Απριλίου 1944 και στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 1.800.000 ψηφοφόροι, μεταξύ των οποίων και γυναίκες, οι οποίες άσκησαν για πρώτη φορά το εκλογικό τους δικαίωμα.

Αποτέλεσμα των εκλογών αυτών ήταν η επιλογή 184 αντιπροσώπων για το Εθνικό Συμβούλιο (ένα είδος βουλής δηλαδή) που συνήλθε στο χωριό Κορυσχάδες της Ευρυτανίας από τις 14 ως τις 27 Μαΐου 1944. Στις εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου κλήθηκαν να συμμετάσχουν και οι βουλευτές της βουλής του 1936 εκ των οποίων 22 απάντησαν θετικά, δίνοντας έτσι εκπροσώπηση σε όλο το πολιτικό φάσμα.