Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

ev media-logo

70 Χρόνια από τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών. Το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ για το επετειακό διήμερο

"Τον Μάιο αυτό συμπληρώθηκαν 70 χρόνια από τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών κατά του ναζιστικού άξονα. Η Ευρυτανία είχε τη δική της συμετοχή στην νίκη αυτή σαν τόπος που διαδραματίστηκαν σημαντικά γεγονότα της Εθνικής Αντίστασης, αλλά και συμετοχής των παιδιών της σ’αυτή. Το Σάββατο και την Κυριακή 23 και 24 του Μάη 2015 γιορτάζει τις επετείους της ίδρυσης της Κυβέρνησης του βουνού στη Βίνιανη και την σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου στις Κορυσχάδες.

ethniki-antistasi-syriza1

Η σημασία της αντιφασιστικής νίκης των λαών στοn 2ο παγκόσμιο πόλεμο έχει αναδειχτεί στη διαδρομή του χρόνου από όλους τους ιστορικούς ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων.

Η πολιτική σημασία της συντριβής των φασιστικών δυνάμεων αποτελεί παρακαταθήκη για τις προοδευτικές δυνάμεις στον κόσμο και πηγή προβληματισμού για τις νεότερες γενιές. Τα αντιφασιστικά, δημοκρατικά, αντιϊμπεριαλιστικά μηνύματα της επετείου έχουν διαχρονική ισχύ και εξακολουθούν να εμπνέουν και σήμερα τους αγώνες λαών και εργαζόμενων σε κάθε γωνιά της Γης κατά των φασιστικών, ρατσιστικών και αντιδραστικών αντιλήψεων και της αναζωπύρωσης τους σε διάφορες χώρες μαζί και στην Ελλάδα.

Τα μηνύματα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών εξακολουθούν να παραμένουν επίκαιρα. Στην ευρύτερη περιοχή της χώρας μας, από την Ουκρανία, μέση Ασία και Μέση Ανατολή, οι δυνάμεις του ιμπεριαλισμού και της αντίδρασης επιχειρούν να αναδιατάξουν με γεωπολιτικούς όρους τις σφαίρες επιρροής, αμφισβητώντας τη διεθνή νομιμότητα και το δικαίωμα κάθε λαού να αποφασίζει για το μέλλον του.

Ειδικότερα στην Ελλάδα, που τη μεγάλη συμβολή της στον αντιφασιστικό αγώνα αναγνώρισαν όλοι οι Σύμμαχοι, μετά από μια πενταετία ανάλγητων Μνημονιακών μέτρων, φτωχοποίησης και παραγωγικής παρακμής, ο ελληνικός λαός σηκώνει το ανάστημα του και ζητάει τα αυτονόητα. Το δικαίωμα στη ζωή, στην εργασία, στη δημιουργία και στο ελπιδοφόρο μέλλον της νέας γενιάς. Από την άλλη το φασιστικό μόρφωμα της «Χρυσής Αυγής», με στήριξη εγχώριων και ξένων αντιδραστικών κύκλων, προσπαθεί να καπηλευτεί τα αδιέξοδα ενός κόσμου που πλήττεται από την κρίση. Ωστόσο η αποκάλυψη του εγκληματικού χαρακτήρα της και δράσης, εκτός από την πολιτική, ιδεολογική και ποινική αντιμετώπιση της, χρειάζεται και την επίλυση κρίσιμων λαϊκών προβλημάτων.

Η παρέμβαση του λαού και των κοινωνικών κινημάτων κατά του φασισμού, της αντίδρασης και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, αποκτά σήμερα ιδιαίτερη σημασία στην διασφάλιση μιας ελπιδοφόρας πορείας. Αυτή μεταξύ άλλων θα είναι και η μεγαλύτερη τιμή προς όλους εκείνους τους ανώνυμους και επώνυμους αγωνιστές της μεγάλης αντιφασιστικής νίκης των λαών".                                          

Νομαρχιακή Επιτροπή

ΣΥΡΙΖΑ Ευρυτανίας