Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

ev media-logo

Άγγελος Σαμαντάς (Προπονητής/ αθλητής ομάδας μπάσκετ Άτλαντα): "Μια οικογένεια η ομάδα του Άτλαντα"

Συνέντευξη στα “Ευρυτανικά Νέα” παραχώρησε ο Άγγελος Σαμαντάς. Ο προπονητής και play maker του Άτλαντα μιλάει για την κατάκτηση τουπρωταθλήματος, τις δυσκολίες που συνάντησε η ομάδα μέσα στη σεζόν, αλλά και την επόμενη ημέρα που βρίσκει τον σύλλογο στη Β΄ ΕΣΚΑΣΕ.

samant-1

Το 2013, ο Άγγελος Σαμαντάς μαζί με τους Σταλίκα και Λερογιάννη αποφάσισαν να ιδρύσουν την πρώτη ομάδα μπάσκετ. Μετά την αρνητική απάντηση της Π.Α.Κ. η ομάδα ονομάστηκε Γ.Σ. Άτλας, με Πρόεδρο του συλλόγου τον Γιάννη Μπουμπουρή. Ο Γ.Σ.Α. παρά το γεγονός πως ήταν νεοφώτιστη ομάδα τον Μάιο του 2014 άγγιξε το όνειρο της ανόδου, χάνοντας εν τέλει τον στόχο για ένα τρίποντο!! 
Φέτος, με πιο συστηματική και επίμονη δουλειά ο Άτλαντας κυριάρχησε στο παρκέ και έφτασε στην κατάκτηση του τίτλου της Γ΄ ΕΣΚΑΣΕ. Πλέον, οι αρμόδιοι της ομάδας και φυσικά ο Άγγελος Σαμαντάς απολαμβάνουν τους καρπούς της επιτυχίας τους, ενώ κάνουν ήδη τον προγραμματισμό για τη νέα σεζόν που βρίσκει τον ευρυτανικό σύλλογο στη Β΄ ΕΣΚΑΣΕ.

Η  Σ Υ Ν Ε Ν Τ Ε Υ Ξ Η
Άγγελε, σε καλοσωρίζω στα «Ευρυτανικά Νέα». Ποιος είναι ο απολογισμός της χρονιάς, που μόλις ολοκληρώθηκε; 
Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και τη φιλοξενία στις σελίδες σας. Ξεκινήσαμε προπονήσεις τον Οκτώβριο, με αλλαγές στο ρόστερ, καθώς κάποιοι έφυγαν και κάποιοι άλλοι ήρθαν. Δουλέψαμε σε ορισμένα βασικά θέματα της τακτικής, με δύσκολες καιρικές συνθήκες, ιδίως τον Χειμώνα, όπου οι θερμοκρασίες ήταν χαμηλές. Οι παίχτες αφιέρωσαν χρόνο στις προπονήσεις, δουλέψαμε πολύ και με το υπάρχον ρόστερ, βάλαμε στόχο την άνοδο και τον πετύχαμε. Μας δόθηκε η ευκαιρία να διεκδικήσουμε το πρωτάθλημα της Στερεάς Ελλάδας και δεν αφήσαμε την ευκαιρία να πάει χαμένη, φέρνοντας το τρόπαιο του πρωταθλητή στο Καρπενήσι. 

Μιλώντας για την τακτική: η ομάδα έδωσε βάρος στην επίθεση ή στα αμυντικά συστήματα;
Δώσαμε έμφαση στην άμυνα, γιατί από εκεί ξεκινάνε όλα. Αν βγαίνουν καλές άμυνες βρίσκεις ρυθμό και στην επίθεση έχοντας περισσότερη αυτοπεποίθηση και αυτό φαίνεται και από τα αποτελέσματα: οι περισσότεροι πόντοι που δεχτήκαμε ήταν από τα Οινόφυτα στον τελικό. Στην επίθεση δείξαμε ορισμένες κινήσεις εναντίον man to man , εναντίον ζώνης καθώς και ορισμένα τρικ για τα σουτ. Στο σύνολο τους μάς πήγαν όλα καλά, καθώς στο ρόστερ έχουμε ταλαντούχες παίχτες που ξέρουν να διαβάζουν καλά το παιχνίδι και αρκετούς που έπαιζαν και στο παρελθόν μπάσκετ. Επίσης, είμαι ικανοποιημένος και από τους «μικρούς»: Κωστή, Κολοκύθα, Λέρη, που χρόνο με το χρόνο θα βελτιώνονται συνεχώς. 

Το κλίμα στις τάξεις της ομάδας...; 
Είναι πολύ φιλικό, έως και «οικογενειακό» θα το χαρακτήριζα. Δεν υπάρχει γκρίνια, ούτε μουρμούρα. Ο καθένας ξέρει το ρόλο του και λάθη κάνουμε όλοι (παίχτες-προπονητής), αφού τα λάθη είναι για τους ανθρώπους! Ιδιαίτερη είναι η συμβολή του Προέδρου του συλλόγου Γιάννη Μπουμπουρή, που είχε όλα τα απαραίτητα (καταστατικά κτλ), ώστε να ιδρυθεί η ομάδα. Επίσης, μας έχει βοηθήσει ψυχολογικά, με τις γνώσεις που έχει σχετικά με μικροτραυματισμούς, αλλά και τις υπηρεσίες που μας παρείχε στο γυμναστήριο του. 

saman-2

Ποιες ήταν οι γνώμες των αντιπάλων για τον Άτλαντα; 
Έχοντας μιλήσει σχεδόν με όλους τους προπονητές, μου είπανε πως διαθέτουμε μια από τις καλύτερες και πιο δουλεμένες ομάδες. Πάντα όμως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, τα οποία θα πρέπει να δείξουμε τη νέα χρονιά, γιατί η Β΄ ΕΣΚΑΣΕ είναι ανώτερη σαφώς από την Γ' κατηγορία. Πρέπει να δουλέψουμε σε πολλούς τομείς: ταχυδύναμη, τακτική κ.ά. 

Αν και είναι ακόμα νωρίς, ποιος είναι ο βασικός στόχος τη νέα σεζόν; 
Οι παίχτες του Άτλαντα αγαπάνε το μπάσκετ και για αυτό θέλω (όπως έγινε και φέτος) να ευχαριστιούνται και να διασκεδάζουν το κάθε παιχνίδι. Αγωνιστικά, αρχικός στόχος είναι η σωτηρία, όμως βλέποντας κάθε παιχνίδι ξεχωριστά αν προκύψει κάτι άλλο θα το κυνηγήσουμε. 

Όσον αφορά τις προσθήκες που πρέπει να γίνουν στο ρόστερ, έχει γίνει προγραμματισμός; 
Χρειάζονται προσθήκες, γιατί πιθανότατα θα φύγει ο Καντούνης, που ήταν σημαντικό κομμάτι της ομάδας, όμως χωρίς να πω ονόματα υπάρχει συμφωνία με δύο (2) παίχτες (μία εντός και μια εκτός Νομού).

samant-3

Στην αρχή έκανες λόγο για προβλήματα, που συνάντησε η ομάδα…
Είχαμε όντως πολλές δυσκολίες. Το επίπεδο δε γίνεται να είναι πιο ερασιτεχνικό!!Από την μία, είχαμε να αντιμετωπίσουμε τραυματισμούς, όπως του Κωστή(υπέστη διάστρεμμα), ο Κουτρουμάνος (απουσίαζε αρκετές φορές λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων κ.τ.λ.). Χάσαμε δυο παιχνίδια, λόγω σημαντικών απουσιών και ειδικότερα στα πιο πολλά εκτός έδρας μαζευόμασταν 10 παίχτες. Από την άλλη, υπάρχει η δέσμευση του Δήμου να επισκευάσει την οροφή (δεν γίνεται να στάζουν νερά όποτε βρέχει), όμως θέμα υπάρχει με το κρύο που αντιμετωπίζαμε όταν κάναμε προπονήσεις. Δεν υπάρχει θέρμανση, όμως δύσκολα θα γίνει κάτι σε αυτό τον τομέα με τα οικονομικά δεδομένα που υπάρχουν στο Δήμο. 

Η ομάδα έκανε κάποιες ήττες στη σεζόν. Υπήρξε κάποια  που αποτέλεσε το «καμπανάκι» για τη συνέχεια; 
Δεν υπήρξε κανείς στην ομάδα που να πίστεψε ότι θα χαθεί φέτος η άνοδος, όμως πάντα κρατάγαμε «μικρό καλάθι» και κοιτάγαμε κάθε ματς ξεχωριστά. Μια ήττα που μάς αφύπνισε ήταν από τον Αίαντα στο Μοσχοχώρι, όπου πήγαμε με ελλείψεις (αν και δεν αποτελεί δικαιολογία), όμως δεν παίξαμε καλά. Αυτή η ήττα αποτέλεσε το «καμπανάκι», ώστε να είμαστε πιο συγκεντρωμένοι και σοβαροί στη συνέχεια. Το πρωτάθλημα ήταν μικρό με συχνές διακοπές και δε μπορούσαμε να βρούμε ρυθμό. Αυτό έγινε στα μπαράζ, την πλέον κατάλληλη στιγμή, έχοντας και τη συμβολή του κόσμου. 

Οι φίλαθλοι στο πλευρό του Άλταντα λοιπόν… 
Η συμβολή του κόσμου ήταν σημαντική και ιδιαίτερα στα play off με Φάλαρα και Μώλο. Μας έδωσε ώθηση, έξτρα κίνητρο… μας παρέσυρε θα έλεγα. Ιδιαίτερα με το Μώλο η ατμόσφαιρα ήταν εκπληκτική, τον ευχαριστούμε πάρα πολύ και ευελπιστούμε να τον έχουμε μαζί μας και στη πιο απαιτητική Β΄ ΕΣΚΑΣΕ.

samant-5

Ο Μώλος και τα Φάλαρα ήταν δυο από τις ομάδες των μπαράζ και η 3η ήταν η ΠΑΚ. Ποια είναι η γνώμη σου για την συμπολίτισσα;
Η ΠΑΚ είναι μια καινούρια ομάδα και σίγουρα πρέπει να δουλέψει αρκετά, ώστε να κυνηγήσει τη νέα χρονιά το κάτι παραπάνω. 

Πριν από δύο χρόνια έγινε μια κίνηση από εσάς προς την Π.Α.Κ. να δημιουργήσετε ομάδα με το όνομά της, αλλά λάβατε αρνητική απάντηση. Τι ακριβώς είχε συμβεί; 
Ο Σταλίκας, ο Λερογιάννης και εγώ αποφασίσαμε να ιδρύσουμε την πρώτη αντρική ομάδα και θεωρήσαμε πρέπον να απευθυνθούμε στην ΠΑΚ, ως πρώτη ακαδημία μπάσκετ, χωρίς κάποιες οικονομικές επιβαρύνσεις, αλλά με στόχο την τροφοδότηση σε εμάς με νέους παίκτες και φυσικά την δική της προβολή. Λάβαμε αρνητική απάντηση, λέγοντάς μας ότι δε θέλουν να φτιάξουν αντρική ομάδα, αλλά θα δημιουργήσουν μια με τα δικά τους παιδιά στο μέλλον. Εμείς είχαμε πάντα “έτοιμη” τη λύση του κ. Μπουμπουρή και του Γ.Σ. Άτλαντα να φτιάξουμε την ομάδα μας, απλά θέλαμε να το συζητήσουμε πρώτα με την ΠΑΚ. 

Πλέον, η ομάδα του Άτλαντα υπάρχει, όμως για να έχει μέλλον πρέπει να στηριχτεί σε νέα παιδιά. 
Έχεις απόλυτο δίκιο!! Θέλουμε η ομάδα να έχει συνέχεια και για αυτό το λόγο από φέτος θα δημιουργήσουμε τμήματα ακαδημιών, με προπονητές τον Ι. Χαλκιά (πρώην προπονητή της ΠΑΚ!), τον Δ. Λερογιάννη κι εμένα, με στόχο να μεταδώσουμε τις όποιες γνώσεις μας και την αγάπη μας για το άθλημα της καλαθοσφαίρισης στα νέα παιδιά. Οι εγγραφές θα αρχίσουν στα μέσα Αυγούστου, τα τμήματα θα καθοριστούν αναλόγως των ατόμων και των ηλικιών και οι  προπονήσεις θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο. 

samant-4

Κάνοντας ένα… flashback, τι έγινε και χάθηκε η άνοδος μέσα από τα χέρια σας την περσινή σεζόν; 
Είχαμε και πέρσι πολύ καλή ομάδα, όμως τα παιχνίδια των play οff «πέσανε» μέσα στο Πάσχα και εμείς δεν το είχαμε προγραμματίσει σωστά. Αρχίσαμε με νίκες (Φάλαρα και Οπούντιο Μαρτίνου), όμως από την μια δεν κάναμε όσες προπονήσεις έπρεπε (λόγω γιορτών) και από την άλλη εμφανιστήκαμε χαλαροί στο ματς με την Προοδευτική Λάρυμνας. Λόγω της νίκης του Οπούντιου επί της Λάρυμνας και έχοντας περιθώριο ήττας έως 6 πόντους πιστέψαμε πως δε θα έχουμε πρόβλημα.
Χάσαμε, όμως με διαφορά 9 πόντων, δεν ανεβήκαμε, όμως αυτό αποτέλεσε ένα καλό μάθημα για τη φετινή σεζόν. 
Παρόλο που κάποια σωματεία δηλώσαν κώλυμα και μας ζητήθηκε (επίσημα) να ανεβούμε εμείς, επειδή δεν υπήρχαν τα χρονικά περιθώρια και δεν είχαμε κάνει προγραμματισμό αρνηθήκαμε. Δε θέλαμε να κάνουμε βιαστικές κινήσεις, που πιθανό να μας κόστιζαν και να μην «πολεμούσαμε» με τα ίδια όπλα των άλλων ομάδων. Αποδείχθηκε τελικώς σωστή κίνηση καθώς φέτος λειτουργήσαμε οργανωμένα με ομάδα ένα «κλικ» καλύτερη από πέρσι. 

Σε ένα ταξίδι που κάναμε μαζί σε εκτός έδρας αγώνα ένας από τους αθλητές του Άτλαντα σε ρώτησε αν πίστευες ποτέ ότι θα ερχόσουν από την Αθήνα και θα έφτιαχνες στο Καρπενήσι μια ομάδα μπάσκετ. Τελικά το πίστευες; Το περίμενες; 
Όχι! Δεν το περίμενα ποτέ…άλλωστε την ομάδα δεν την έφτιαξα μόνος μου. Μάλιστα, επιτυχία σαν την φετινή δεν την έχω ζήσει ποτέ στην Αθήνα. Είχα αγωνιστεί στην Αθηναΐδα και το Χαλάνδρι, ομάδες της Β΄ & Γ΄ ΕΣΚΑ, οι οποίες άλλες φορές είχαν καλές πορείες και άλλες φορές βρισκόντουσαν μπροστά στο φάσμα του υποβιβασμού. Να υπογραμμίσω βέβαια πως το επίπεδο στην Αθήνα δεν έχει καμία σχέση με το δικό μας, γιατί εκεί υπάρχουν αμέτρητοι αθλητές και ομάδες, που λειτουργούν υπό ιδανικές συνθήκες. Όταν ήρθα στο Καρπενήσι για μόνιμη εγκατάσταση έγινε το πρώτο τουρνουά μπάσκετ Καρπενησίου και με βοήθησε να ξαναπαίξω μπάσκετ, γιατί λόγω ενός ατυχήματος είχα μείνει εκτός από το 2001 και απλά έπαιζα με παρέες. Η διοργάνωση με βοήθησε στην κοινωνικοποίησή μου και στη συνέχεια με φίλους στη δημιουργία του Άτλαντα

Άγγελε, σε ευχαριστώ για τη συνέντευξη και σου ευχόμαστε ότι καλύτερο με την ομάδα τη νέα χρονιά. 
Σας ευχαριστώ και εγώ πολύ! Θέλω να ευχαριστήσω τους συμπαίχτες μου για τον χρόνο που αφιέρωσαν και την υπομονή που μου δείξανε, τον Πρόεδρο και τους φίλους του Άτλαντα, αλλά και του αθλήματος που μας στηρίξανε. Τελειώνοντας, ελπίζω η συμμέτοχη των νέων στην ακαδημία μας να είναι ικανοποιητική, ώστε με την ανάδειξη νέων ταλέντων να έχει συνέχεια η επιτυχημένη πορεία της ομάδας!

samant-10

samant-7

samant-9

samant-8

samant-6