Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

«Μηχανήματα ενδυνάμωσης - Ευκολία - Ασφάλεια - Σιγουριά». Το νέο άρθρο της Κατερίνας Καραγιάννη

Τα μηχανήματα ενδυνάμωσης τις τελευταίες δεκαετίες έχουν πάρει ισχυρή θέση στα γυμναστήρια και προσφέρουν μια ποικιλία ασκήσεων που μπορούν να εκτελεστούν εύκολα και με ασφάλεια. Όλοι όσοι βρίσκονται στο γυμναστήριο δοκιμάζουν τα μηχανήματα αυτά είτε από περιέργεια είτε γιατί έχουν ως στόχο τη βελτίωση της δύναμης τους.

656

Η εύκολη χρήση τους μπορεί να παρακινήσει τους ασκούμενους ώστε να γυμναστούν περισσότερο και να έχουν θετικά αποτελέσματα. Παρακάτω γίνεται μια ανάλυση των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων της χρήσης τους.

Πλεονεκτήματα

Η κίνηση γίνεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό με ασφάλεια. Τα μηχανήματα βοηθούν τον ασκούμενο να πάρει τη σωστή θέση και να σταθεροποιήσει το σώμα του πάνω στα ειδικά μαξιλαράκια ώστε να εκτελέσει την άσκηση με τη σωστή μηχανική των κινήσεων (σωστές μοίρες μεταξύ των αρθρώσεων). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δουλεύουμε τις μυικές ομάδες που θέλουμε με μειωμένο κίνδυνο τραυματισμών.

Οι ασκήσεις εκτελούνται με ευκολία. Τα μηχανήματα σε κατευθύνουν να εκτελέσεις τις κινήσεις με ευκολία. Για αυτό τα μηχανήματα είναι η ιδανική λύση για τους αρχάριους που δεν έχουν κατανοήσει εξ ολοκλήρου τις κινήσεις ή για όσους το επίπεδο της μυικής τους δύναμης είναι χαμηλό. Τα μηχανήματα ενδυνάμωσης απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες ακριβώς λόγω της εύκολης χρήσης τους.

Είναι κατάλληλα και για αποκατάσταση τραυματισμών. Με τα μηχανήματα ο ασκούμενος μπορεί να δώσει έμφαση σε άλλες μυικές ομάδες χωρίς να επιβαρύνει τον τραυματισμένο μυ. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να κρατηθεί σε φόρμα και να δώσει χρόνο για σωστή αποκατάσταση.

Μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα της υπερπροπόνησης.Τα μηχανήματα είναι κατάλληλα για τους ασκούμενους που έχουν φτάσει τα όρια της υπερπροπόνησης καθώς με την χρήση τους δεν χάνεται η φυσική κατάσταση αλλά ταυτόχρονα το σώμα έχει το χρόνο να επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα.

Μείωση του χρόνου άσκησης. Η άσκηση με μηχανήματα μειώνει κατά πολύ το χρόνο άσκησης καθώς είναι εύκολο να τοποθετήσουμε το επιθυμητό βάρος και δεν σπαταλάμε χρόνο στο να ασφαλίζουμε τις μπάρες. Συνήθως τα μηχανήματα είναι τοποθετημένα με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μην χάνεται χρόνος κατά τη μετακίνηση και με σειρά τέτοια ώστε να γυμνάζονται οι αντίθετες μυικές ομάδες από άσκηση σε άσκηση.

Δεν χρειάζεται βοηθός για την εκτέλεση των ασκήσεων. Όλα τα μηχανήματα έχουν οδηγίες με εικόνες που δείχνουν τον τρόπο εκτέλεσης της άσκησης με απλό τρόπο. Επίσης οι κινήσεις είναι εύκολες και καθοδηγούμενες.

Μειονεκτήματα

Λανθασμένη εντύπωση επιπέδου δύναμης. Δυστυχώς η προσπάθεια που καταβάλλουμε στα μηχανήματα δεν αποδίδει 100%. Με τα μηχανήματα είναι πιο εύκολο να σηκώσουμε περισσότερα βάρη και να θεωρούμε πως η δύναμη μας έχει βελτιωθεί σημαντικά. Όταν όμως έρθουμε σε πραγματικές συνθήκες και χρειαστεί να σηκώσουμε ένα βάρος όπως για παράδειγμα να μετακινήσουμε τον καναπέ, θα διαπιστώσουμε ότι στην πραγματικότητα η δύναμη μας είναι σε χαμηλότερο επίπεδο. Τα μηχανήματα απομονώνουν κάποιες μυικές ομάδες και κάποιες άλλες δεν ενεργοποιούνται με αποτέλεσμα όταν έρθουμε σε καθημερινές δραστηριότητες να μην μπορούμε να σηκώσουμε με την ίδια ευκολία τα βάρη.

Έλλειψη προσαρμοστικότητας στα σωματικά χαρακτηριστικά του κάθε ασκούμενου. Μερικές φορές τα μηχανήματα δεν προσαρμόζονται καλά στις σωματικές ιδιαιτερότητες του ασκούμενου με αποτέλεσμα να καταπονούνται κάποιες αρθρώσεις και η εκτέλεση των ασκήσεων να μην είναι φυσιολογική.

Απομόνωση μυικών ομάδων. Με τα μηχανήματα γυμνάζονται συγκεκριμένες μυικές ομάδες και όχι όλο το σώμα με αποτέλεσμα το σώμα να γυμνάζεται μονομερώς και υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού λόγω υπερφόρτωσης των ίδιων μυών, συνδέσμων και τενόντων, ιδιαίτερα αν οι ίδιες ασκήσεις επαναλαμβάνονται για πολλές εβδομάδες. Ένα χαρακτηριστικό μηχάνημα είναι αυτό που γυμνάζει τους απαγωγείς μύες του ισχίου σε καθιστή θέση. Το μηχάνημα αυτό το χρησιμοποιούν ιδιαίτερα οι γυναίκες για να μειώσουν πόντους. Η υπερβολική χρήση όμως αυτού του μηχανήματος μπορεί να επιφέρει ακόμα και το αντίθετο αποτέλεσμα. Ο κυριότερος μυς που ευθύνεται για την απαγωγή του ισχίου είναι ο μείζων γλουτιαίος. Οπότε με την εκγύμναση των απαγωγών με αυτό το μηχάνημα μπορεί να προκαλέσει υπερτροφία του μεγάλου γλουτιαίου τονίζοντας την περιοχή που θέλετε να σμιλεύσετε.

Μειωμένη αίσθηση ασφάλειας. Το ότι τα μηχανήματα είναι γενικά ασφαλή, δεν σημαίνει ότι δεν διατρέχουμε κανένα κίνδυνο. Πολλές φορές μπορεί να υπερεκτιμούμε τις δυνατότητες μας και να τραυματιστούμε είτε γιατί βάλαμε πολλά κιλά είτε γιατί δεν είμαστε συγκεντρωμένοι κατά τη διάρκεια εκτέλεσης της άσκησης.

Η χρήση των μηχανημάτων ενδυνάμωσης μπορεί να βοηθήσει τον ασκούμενο να εκτελέσει τις ασκήσεις εύκολα και με ασφάλεια. Με την κατάλληλη ποσότητα μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα από την εξάσκηση μας με τα μηχανήματα αυτά. Φυσικά υπάρχουν και τα μειονεκτήματα της συχνής χρήσης τους, όμως αυτό δεν χρειάζεται να σταθεί εμπόδιο ώστε να μην γυμναστείτε καθόλου. Η εύκολη χρήση τους μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τη δύναμή σας ιδιαίτερα αν είστε αρχάριοι.

Πηγή: www.inshape.gr, www.allaboutlimassol.com

 

Κατερίνα Καραγιάννη

Απόφοιτος Τ.Ε.Φ.Α.Α Αθηνών - προπονήτρια κολύμβησης