Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

ev media-logo

(Upd) Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις: Δημοψήφισμα ανακοίνωσε ο Αλ. Τσίπρας την ερχόμενη Κυριακή, 5 Ιουλίου, για ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην πρόταση των θεσμών

Ιστορικές και κρίσιμες πολιτικές διεργασίες: ο Αλέξης Τσίπρας με διάγγελμά του ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αποδοχή ή την απόρριψη της πρότασης των δανειστών. Οι πολίτες θα κληθούν να προσέλθουν στις κάλπες την ερχόμενη Κυριακή, 5 Ιουλίου 2015. Ο πρωθυπουργός έχει ήδη ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ συγκαλείται εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής το Σάββατο. Οι εν λόγω αποφάσεις πάρθηκαν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

tsipras

"Η κυβέρνηση δίνει μια μάχη προκειμένου να εφαρμόσει την δική σας εντολή προκειμένου να τερματιστεί η λιτότητα, με μια βιώσιμη συμφωνία. Σε όλο αυτό το διάστημα, μας ζητήθηκε να εφαρμόσουμε τις μνημονιακές επιταγές. Ούτε μια στιγμή δεν σκεφτήκαμε να υποκύψουμε.

Η πρόταση των θεσμών περιλαμβάνει μέτρα που οδηγούν σε απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και μειώσεις μισθών και συντάξεων. Οι προτάσεις αυτές αποδεικνύουν ότι στόχος των Θεσμών, είναι η ταπείνωση ενός ολόκληρου λαού.

Οι προτάσεις αποδεικνύουν την εμμονή του ΔΝΤ στη λιτότητα και κάνουν πιο επίκαιρη από ποτέ την ανάγκη, οι Ευρωπαίοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Αυτή τη στιγμή βαραίνει πάνω μας ιστορική η ευθύνη. Η ευθύνη μας απέναντι στο μέλλον της χώρας μας. Εισηγήθηκα τη διοργάνωσης δημοψηφίσματος. Στο εκβιαστικό τελεσίγραφο, σας καλώ να απαντήσετε περήφανα. Στον αυταρχισμό και τη λιτότητα να απαντήσετε με ψυχραιμία. Η Ελλάδα να στείλει ένα μήνυμα δημοκρατίας. Δεσμεύομαι ότι θα σεβαστώ το αποτέλεσμα της δημοκρατικής σας επιλογής όποιο και αν είναι αυτό. Σας καλώ όλους και όλες με εθνική ομοψυχία ενότητα και ψυχραιμία να πάρουμε τις αποφάσεις που μας αξίζουν για την κυριαρχία και την αξιοπρέπεια του λαού μας", ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του, που μεταδόθηκε ζωντανά.

Σήμερα, Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι θα συγκληθεί εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να λάβει τις σχετικές αποφάσεις, ενώ ο πρωθυπουργός θα στείλει στις Βρυξέλλες επιστολή με την οποία θα ζητά ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος ώστε ο λαός «να αποφασίσει ο λαός χωρίς πιέσεις και εκβιασμούς».

Την τοποθέτηση της κυβέρνησης υπέρ του «όχι» επιβεβαίωσαν ευθέως οι περισσότεροι υπουργοί εξερχόμενοι του Μεγάρου Μαξίμου, όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Νίκος Φίλης, Νίκος Ξυδάκης κ.α.

«H Δημοκρατία χρειαζόταν μια τονωτική ένεση στην Ευρωζώνη. Μόλις την δώσαμε! Ας αποφασίσει ο λαός (ενδιαφέρον πόσο ριζοσπαστικό ακούγεται αυτό!)» ανέφερε στο Twitter ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης, λίγο μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος.

Αντώνης Σαμαράς: "Μοιραίος, αδύναμος και ανεύθυνος ο πρωθυπουργός"

«Ο κ. Τσίπρας έφερε τη χώρα σε απόλυτο αδιέξοδο. Ανάμεσα σε μια απαράδεκτη συμφωνία και στην έξοδο από την Ευρώπη! Η απαράδεκτη συμφωνία των «θεσμών», ελάχιστα διαφέρει από εκείνη που ο ίδιος πρότεινε πριν λίγες μέρες. Ενώ σήμερα ο κ. Τσίπρας οδηγεί σε δημοψήφισμα με ερώτημα ουσιαστικά Ναι ή Όχι στην Ευρώπη. Και προτείνει ρήξη με όλους τους εταίρους και έξοδο από το ευρώ! Μοιραίος, αδύναμος και ανεύθυνος, απομονώνει τη χώρα από την Ευρώπη, διχάζει τον Ελληνικό λαό και ρίχνει στις πλάτες του τις ευθύνες που δεν μπορεί να αναλάβει ο ίδιος.

Η ευρωπαϊκή ταυτότητα είναι κατάκτηση της Ελλάδας. Και η Νέα Δημοκρατία προφανώς τάσσεται με το μέτωπο της Δημοκρατίας και της Ευρώπης. Όχι υπέρ εκείνης ή της άλλης συμφωνίας. Αλλά υπέρ της Ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας. Γιατί κάθε άλλη θέση θα ήταν ολέθρια, κοινωνικά και εθνικά για την Πατρίδα μας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.

Καταψηφίζει το ΠΑΣΟΚ

Δεν θα ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ την πρόταση της κυβέρνησης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, καθώς θεωρεί ότι είναι διχαστική και οδηγεί σε κάθε περίπτωση τη χώρα σε αδιέξοδο, αποφασίστηκε στην συνεδρίαση της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ.

Το κόμμα εγείρει ζήτημα αντισυνταγματικότητας της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ και επισήμανσή της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σύμφωνα το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Για το ΠΑΣΟΚ το πραγματικό δίλλημα είναι Ναι ή Οχι στο ευρώ,Ναι η όχι στην Ευρώπη. Σε κάθε περίπτωση ισχυρίζονται στο ΠΑΣΟΚ ο ΣΥΡΙΖΑ με την προτασή του επιδιώκει να μεταφέρει και να καταστήσει το εσωτερικό του αδιέξοδο σε αδιέξοδο της χώρας.

«Καταστροφική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ»

Σε αμφιβολία θέτει η πρόταση Τσίπρα την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας ανέφερε στη Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού, ο Σταύρος Θεοδωράκης. «Δεν είναι η μάχη που θέλαμε,είναι η μάχη όμως που θα κερδίσουμε», δήλωσε.  «Η απόφαση του κ.Τσίπρα να θέσει σε αμφιβολία την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας είναι το μεγάλο του λάθος που δε θα του το συγχωρέσει ούτε σήμερα ο ελληνικός λαός ούτε αύριο η ιστορία", είπε ο επικεφαλής του κόμματος και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει ήδη να προβληματίζεται που την απόφασή του έχουν χειροκροτήσει προς στιγμήν η Χρυσή Αυγή και βέβαια οι ΑΝ.ΕΛΛ.»

Το σχόλιο Μπακογιάννη

"Δυστυχισμένε μου λαέ καλέ και αγαπημένε. Πάντα ευκολόπιστε και πάντα προδομένε": με αυτή την αποστροφή από το γνωστό έργο του Διονύσιου Σολωμού "Η γυναίκα της Ζάκυθος", σχολίασε (μέσω των κοινωνικών δικτύων) την είδηση περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος ο Περιφερειάρχης Στερεάς και τ. δήμαρχος Καρπενησίου, Κώστας Μπακογιάννης.

Η εξαγγελία του Πρωθυπουργού