Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου 2023

ev media-logo

Νέα πρόταση Τσίπρα για 2ετή συμφωνία με τον ESM και αναδιάρθρωση του χρέους - Eurogroup σήμερα

Αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για μια νέα διετή συμφωνία που περιλαμβάνει την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους, υπέβαλε  η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του Μαξίμου.

tsipras12

«Από την πρώτη στιγμή είχαμε ξεκαθαρίσει πως η απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν αποτελεί το τέλος αλλά η συνέχεια της διαπραγμάτευσης με καλύτερους όρους για τoν ελληνικό λαό. Η Ελλάδα παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε σήμερα διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους. Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τέλους θα διεκδικήσει βιώσιμη συμφωνία εντός του ευρώ. Αυτό θα είναι και το μήνυμα του ΟΧΙ σε μια κακή συμφωνία στο δημοψήφισμα της Κυριακής», σημειώνεται.

Εντωμεταξύ, ολοκληρώθηκε στις 9 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup. Νέα συνεδρίαση του Eurogroup θα πραγματοποιηθεί αύριο.  Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters αυτή την ώρα, αναμένεται να κατατεθούν νέες προτάσεις απο την Ελλάδα. Πηγές του Μαξίμου έλεγαν ότι «το Eurogroup θα συνεχιστεί το πρωί της Τετάρτης ώστε οι υπουργοί Οικονομικών να εξετάσουν τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης».

Παράλληλα, τη λήξη του ελληνικού προγράμματος από τα μεσάνυχτα ανακοίνωσε και επίσημα το βράδυ της Τρίτης ο EFSF. Όπως εξηγεί, η λήξη του προγράμματος σηματοδοτεί ότι η Ελλάδα θα χάσει τα 1,8 δισ. ευρώ, που απομένουν από το πρόγραμμα, αλλά και τα 10,9 δισ. ευρώ που προορίζονταν για την κάλυψη τυχόν νέων αναγκών των ελληνικών τραπεζών.

«Τα αποτελέσματα του προγράμματος βρίσκονται σε κίνδυνο, λόγω της απουσίας μίας νέας συμφωνίας» προειδοποιεί ο επικεφαλής του ESM Kλάους Ρέγκλινγκ. «Οι θυσίες του ελληνικού λαού πρέπει να διασωθούν» συμπληρώνει και καλεί την Ελλάδα να επιστρέψει στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων.

Το Eurogroup συνεκλήθη για να συζητηθεί η πρόταση που κατέθεσε η Ελλάδας για διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και ταυτόχρονα αναδιάρθρωση του χρέους. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική συνομιλία το απόγευμα της Τρίτης με τον ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι, όπως έγινε γνωστό από ιταλικές κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA (πηγή ΤΑ ΝΕΑ)