Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

(Upd) Αλλαγή πλεύσης (;): Νέα πρόταση απέστειλε στους δανειστές ο Αλ. Τσίπρας - Η επιστολή του

tsipras111

Η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε χθες στους θεσμούς νέα πρόταση που συνοδευόταν από επιστολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπραμε σειρά τροποποιήσεων στο κείμενο των θεσμών, όπως άλλωστε έχει κάνει τις τελευταίες εβδομάδες.

Η νέα πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης ζητά μια νέα συμφωνία που θα ρυθμίζει τα ζητήματα χρηματοδότησης μέσω του ESM , ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος καθώς και να δοθεί έμφαση στην αναπτυξιακή προοπτική.

Συγκεκριμένα, με τη νέα πρόταση της κυβέρνησης:

-Διατηρείται ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά.

-Αναστέλλεται η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

-Το νέο πλαίσιο για τις εργασιακές σχέσεις θα ψηφιστεί το φθινόπωρο του 2015.

-Δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα της εργαλειοθήκης ΟΟΣΑ για το γάλα, τα φαρμακεία, το ψωμί και τις Κυριακές.

-Δεν θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

-Σειρά μέτρων που προτείνουν οι θεσμοί δεν θα εφαρμοστούν άμεσα αλλά σταδιακά, ώστε η κυβέρνηση να βρει ισοδύναμα μέτρα για την αντικατάστασή τους.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή:

"Αγαπητοί διευθυντές, πρόεδροι,

Σας γράφω προκειμένου να σας ενημερώσω για τη θέση της Ελληνικής Δημοκρατίας σε σχέσει με τη λίστα το προαπαιτούμενων της προκαταρκτικής συμφωνίας όπως δημοσιεύτηκε στο site της Ευρωπαϊκής επιτροπής στις 28  Ιουνίου 2015. Η ελληνική δημοκρατία είναι έτοιμη να αποδεχτεί αυτή τη συμφωνία, που υπόκειται στις παρακάτω τροποποιήσεις, προσθήκες και διευκρινήσεις, ως μέρος μιας παράτασης στο πρόγραμμα του EFSF που λήγει και μια νέα δανειακή συμφωνία ESM την οποία αιτούμαστε σήμερα, Τρίτη 30 Ιουνίου 2015. Όπως θα παρατηρήσετε, οι τροποποιήσεις μας είναι συγκεκριμένες και σέβονται πλήρως την αξιοπιστία και την ευρωστία του σχεδίου, του όλου προγράμματος.

1. Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ

Διατήρηση της έκπτωσης 30% στα νησιά να εφαρμοστεί στις νέες κλίμακες

2. Φορολογικές μεταρρυθμίσεις:

Σταδιακή αύξηση της προκαταβολής φόρου στις ατομικές επιχειρήσεις στο 100% και διαγραφή του ειδικού φόρου-έκπτωσης για τους αγρότες (συμπεριλαμβανομένου και εκείνου στο πετρέλαιο)

3. Συντάξεις

Θα εφαρμοστούν πλήρως οι μεταρρυθμίσεις του 2010, με τη διαφορά η μεταρρύθμιση του 2012 (για το παράγοντα βιωσιμότητας) να μεταφερθεί μέχρι την υιοθέτηση νέας νομοθεσίας το Οκτώβριο του 2015.

Το ΕΚΑΣ θα καταργηθεί με το τέλος του 2019, αλλά χωρίς κάποια άμεση ενέργεια περικοπής 20% στους δικαιούχους.

Όλες οι επιπλέον χρεώσεις θα καταργηθούν με το τέλος του 2017, αρχής γενόμενης από τις 31 Οκτωβρίου 2015

4. Αγορά Εργασίας

Το νέο πλαίσιο θα νομοθετηθεί το φθινόπωρο του 2015

5. Αγορά προϊόντων

Άμεση ενσωμάτωση ειδικών συστάσεων του ΟΑΣΑ και της εργαλειοθήκης 1 (τουριστικές ενοικιάσεις, τουριστικά λεωφορεία, άδεις φορτηγών, κωδική παραδοσιακών προϊόντων και οικοδομικά υλικά), της εργαλειοθήκης 2 (ποτά και πετρελαϊκά προϊόντα) και άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, απελευθέρωση των αγορών γυμναστηρίων.

 
 

Επιπλέον, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, θα ενσωματώσουμε ένα φιλόδοξο πακέτο μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει:

  • Δημιουργία One-Stop-Shop (OSS) για υπηρεσίες και επιχειρήσεις (καλύτερη πρακτική ανάλυση, όπως και κατανοητός οδηγός που ήδη προετοιμάζεται και ολοκληρώνεται σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ)
  • Άμεση σύσταση μιας κατανοητής εκτίμησης ανταγωνισμού σε συγκεκριμένους τομείς που χαρακτηρίζονται ολιγοπωλιακοί (π.χ. κατασκευές, χονδρικό εμπόριο, αγροτικά προϊόντα, ΜΜΕ) και υιοθέτηση συστάσεων σύμφωνα με το σχέδιο του ΟΟΣΑ
  • Ενσωμάτωση άμεσα μιας κατανοητής στρατηγικής ενάντια στη διαφθορά στις επιχειρήσεις, για παράδειγμα τους δημόσιους διαγωνισμούς (έχει γίνει ήδη προετοιμασία από τον ΟΟΣΑ)

ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ θα διαχωριστούν σε ξεχωριστές νομικές οντότητες κάτω από κρατική ιδιοκτησία κατά πλειοψηφία.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων. Αναμένω τις απαντήσεις σας.

Με ευχές

Αλέξης Τσίπρας"

ΠΗΓΗ. FT