Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Πόσο θα κοστίσει το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου - Πως τα 110 εκατομμύρια έγιναν... 20

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Βούτσης διέψευσε κατηγορηματικά αναφορές της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του Ποταμιού κας Αντιγόνης Λυμπεράκη ότι το δημοψήφισμα θα κοστίσει 110-120 εκατ. ευρώ. Την ίδια εκτίμηση είχε εκφράσει και ο τέως πρόεδρος του Πασοκ, Ευαγγ. Βενιζέλος, βάσει σχετικής έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου με τίτλο «Διεύρυνση της άμεσης και συμμετοχικής δημοκρατίας με την διενέργεια δημοψηφίσματος» που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο του 2011. 

2

Ο υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι το κόστος θα ανέλθει τελικά περίπου στα 20 εκατ. ευρώ (για την κάλυψη των διαδικαστικών εξόδων, την μετακίνηση εκλογικών αντιπροσώπων και την εκτύπωση ψηφοδελτίων), δηλαδή υποδιπλάσιο σε σχέση με το κόστος των εθνικών εκλογών του Ιανουαρίου (42 εκατ. ευρώ), δεδομένου ότι σε όσους συμμετέχουν στη διενέργεια δημοψηφίσματος ΔΕΝ διατίθεται κρατική χρηματοδότηση (παρ. 2, άρ. 6, ν. 4023/11). Εκ των 42 εκατ. των εθνικών εκλογών, το μεγαλύτερο ποσό δόθηκε στους εκλογικούς αντιπροσώπους, κάτι που δεν θα γίνει για το δημοψήφισμα.

Τέλος, ο υπουργός ανέφερε ότι το υπουργείο σύνηψε «συμφέρουσα σύμβαση» με τη Singular Logic για την επεξεργασία και μετάδοση του αποτελέσματος, το οποίο ο ίδιος εκτιμά ότι θα είναι ολοκληρωμένο περίπου 1,5-2 ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης.