Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ev media-logo

Τα βασικά σημεία του Μνημονίου ΙΙΙ. Οι άμεσες υποχρεώσεις της Ελλάδας και τα μέτρα που απαιτούν εφαρμογή

Στη δημοσιότητα δόθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (13/7) η ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα μετά τη μαραθώνια διαπραγμάτευση των 17 και πλέον ωρών, που κατέληξε σε συμφωνία μεν, με δυσβάσταχτα όμως μέτρα για τον ελληνικό λαό, που καλείται να αντέξει ένα ακόμα σκληρό Μνημόνιο.

sintagma-mnimonio3

Στο έγγραφο υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες για το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας των 50 δισ. Από τα 50 δισ. ευρώ του Ταμείου, τα 25 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα 12,5 δισ. για την αποπληρωμή του χρέους και τα υπόλοιπα 12,5 δισ. για επενδύσεις.  Η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα, έως τη Δευτέρα 20 Ιουλίου,  7 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των δανειακών της υποχρεώσεων και άλλο 5 δισ. έως τα μέσα Αυγούστου.  

Η Σύνοδος υπογραμμίζει τη «ζωτική ανάγκη να επανοικοδομηθεί η εμπιστοσύνη με τις ελληνικές αρχές ως προαπαιτούμενο για μια πιθανή μελλοντική συμφωνία σε ένα νέο πρόγραμμα του ESM. Η Ελλάδα θα αιτηθεί τη συνέχιση της υποστήριξης και από το ΔΝΤ». Στο κείμενο υπάρχει και η πρόβλεψη να δοθούν άμεσα 10 δισ. ευρώ για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος μέσω του ESM, ενώ γίνεται αναφορά και στο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 35 δισ. ευρώ από την Κομισιόν. 

Έως τις 15 Ιουλίου, δηλαδή την Τετάρτη, πρέπει να νομοθετηθούν:

- οι αλλαγές στο ΦΠΑ και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης

-εμπροσθοβαρή μέτρα για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος ως μέρος μιας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

- Πλήρης ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ.

- Πλήρης θεσμοθέτηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου για τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική με πρόβλεψη για αυτόματες περικοπές δαπανές σε περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους του προϋπολογισμού.

Έως τις 22 Ιουλίου πρέπει να νομοθετηθούν:

- Ο νέος Κώδικος Πολιτικής Δικονομίας

- Η υιοθέτηση της ευρωπαικής οδηγίας για τις τράπεζες (BRRD) 

Στη συνέχεια η Ελλάδα πρέπει να πάρει μέτρα όπως: 

- Εφαρμογή φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων για να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα ασφαλιστικά ταμεία και να αντισταθμιστούν πλήρως οι δημοσιονομικές επιπώσεις από την απόφαση του ΣτΕ για αντισυνταγματικές περικοπές στις συντάξεις.

- Η Ελλάδα δεσμεύεται να υιοθετήσει ακόμη πιο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις - και με σαφές χρονοδιάγραμμα –υιοθετώντας πλήρως την «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ». Σε αυτές περιλαμβάνονται το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, μέτρα για τις περιόδους των εκπτώσεων, την απελευθέρωση πώλησης των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ), τις άδειες των φαρμακείων, καθώς και το καθεστώς πώλησης γάλακτος και ψωμιού.

- Ιδιωτικοποίηση των δικτύων του ηλεκτρικού ρεύματος (ΑΔΜΗΕ), εκτός αν συμφωνηθεί κάποιο ισοδύναμο με τους θεσμούς.

- Για τα εργασιακά, η Ελλάδα πρέπει να κάνει αυστηρή επανεξέταση στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις ομαδικές απολύσεις, βάσει των προτάσεων των θεσμών. Οι αλλαγές θα πρέπει να βασίζονται στις καλύτερες διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές και να περιλαμβάνουν την επιστροφή σε παλαιότερες ρυθμίσεις που δεν είναι συμβατές με τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης. 

- Με εξαίρεση το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, η κυβέρνηση θα πρέπει είτε να ακυρώσει είτε να βρει ισοδύναμα για τις νομοθετικές της πρωτοβουλίες μετά τη συμφωνία της 20ης Φλεβάρη. 

- Εξομάλυνση των σχέσεων με τα κλιμάκια των θεσμών, ώστε να μπορούν από την Αθήνα να παρακολουθούν την εφαρμογή του προγράμματος. 

 (πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, thetoc.gr, efsyn.gr)