Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

ev media-logo

Το νέο δίλημμα του Θωμά Κώτσια: Θα επιμείνει να καταψηφίσει το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας ο βουλευτής Ευρυτανίας;

Ρεπορτάζ από την έντυπη έκδοση της Τετάρτης 15 Ιουλίου

"Και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο", θέλει ο βουλευτής Ευρυτανίας κ. Θωμάς Κώτσιας. Είπε "ΝΑΙ" στη διαπραγμάτευση, αλλά λέει " ΟΧΙ" στα μέτρα διάσωσης. Αν δεν ψηφίσει το νομοσχέδιο και ταχθεί απέναντι στην απόφαση του πρωθυπουργού, άρει την εμπιστοσύνη του και αν του ζητηθεί -σύμφωνα με το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ και τον κώδικα δεοντολογίας των βουλευτών που έχει υπογράψει- να παραιτηθεί και να παραδώσει την έδρα της Ευρυτανίας στον επόμενο του ΣΥΡΙΖΑ.

kotsias-mpikas-kanakaki1

Πρώτο πλάνο. Ο βουλευτής Ευρυτανίας κ. Θωμάς Κώτσιας. Αν κάνει πράξη τις απειλές του και δεν ψηφίσει τα νέα μέτρα, υπάρχει πιθανότητα να του ζητηθεί να παραδώσει την έδρα. Βουλευτής Ευρυτανίας τότε θα αναλάβει ο Κώστας Μπίκας (στο μέσο).

Σε νέο δίλημμα βρίσκεται ο Θωμάς Κώτσιας. Η πολιτική του καριέρα χτίστηκε στις ανεφάρμοστες υποσχέσεις του κόμματός του. Ο ίδιος, "φίλα προσκείμενος" της Αριστερής Πλατφόρμας, αρνείται να αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης -την οποία εγκαίρως αντιλήφθηκε ο πρωθυπουργός και πρόεδρός του κ. Αλέξης Τσίπρας- και δηλώνει ότι θα καταψηφίσει τα νέα μέτρα διάσωσης της Ελλάδας.

Ο κ. Θωμάς Κώτσιας, εκλέχθηκε την Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015, βουλευτής της Ευρυτανίας με 2.085 ψήφους. Έναντι 13.928 έγκυρων ψηφοδελτίων ο κ. Κώτσιας εκλέχθηκε βουλευτής μόλις από το 14,97% των έγκυρων ψηφοδελτίων. Συνεπώς, οι αποφάσεις του απεικονίζουν εκ των πραγμάτων μια ισχνή μειοψηφία των Ευρυτάνων οι οποίοι στήριξαν τον ίδιο στις εκλογές.

Επιπλέον, ένα μεγάλο τμήμα από αυτό το 15%, δεν φαίνεται να είναι μαζί του πλέον μετά την τροπή που έχουν πάρει τα πολιτικά δεδομένα στον ΣΥΡΙΖΑ και την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός, αναλογιζόμενος τη μεγάλη Εθνική ευθύνη μπροστά στο δίλημμα να καταστραφεί η χώρα, διάλεξε τη διάσωση της Ελλάδας, παραμερίζοντας μια ομάδα "άμυαλων πολιτικών" του κόμματός του. Μεταξύ αυτών, σήμερα, δεν είναι ο Θωμάς Κώτσιας, ο οποίος ψήφισε ΝΑΙ στη διαπραγμάτευση, αλλά αφήνει ανοιχτό τι θα πράξει απόψε στη Βουλή για τα μέτρα.

Την ίδια στιγμή, η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Ευρυτανίας ζήτησε από τον Θ. Κώτσια να ψηφίσει ΝΑΙ στα μέτρα. Δείτε εδώ το ρεπορτάζ των "Ευρυτανικών Νέων"

"ΝΑΙ" στη διαπραγμάτευση

Ξημερώματα του Σαββάτου 11 Ιουλίου 2015, περίπου στις 4 το πρωί, ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνεδρίαση της Βουλής. Με συντριπτική πλειοψηφία 251 "ΝΑΙ", 32 "ΟΧΙ" και 8 ΠΑΡΩΝ, εγκρίθηκε η εξουσιοδότηση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να υπογράψει με τους δανειστές τη νέα δανειακή σύμβαση.

Μαζί με την εξουσιοδότηση ψηφίστηκε και ένα έγγραφο 16 σελίδων, την αναλυτική πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης με τα μέτρα του νέου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, στα οποία περιλαμβάνονται και οδυνηρά μέτρα για τον πληθυσμό αλλά κυρίως για τους έχοντες και κατέχοντες ωστόσο, πολλά από τα μέτρα κρίνονται υφεσιακά και πλήττουν το σύνολο του πληθυσμού.

Σε μια θυελλώδη και έντονα συναισθηματικά φορτισμένη συνεδρίαση της Ελληνικής Βουλής, η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΟΤΑΜΙΟΥ και του ΠΑΣΟΚ, ψηφίσαν ΝΑΙ και έδωσαν εξουσιοδότηση στον πρωθυπουργό να υπογράψει με τους δανειστές τη νέα δανειακή σύμβαση η οποία ολοκληρώθηκε χαράματα της Δευτέρας 13 Ιουλίου μετά από 17 ώρες εξαντλητικών διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες στη Σύνοδο Κορυφής των 19.

Από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ "παρών/παρούσα" ψήφισαν η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, η Αγλαΐα Κυρίτση, ο Θανάσης Σκούμας, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Στάθης Λεουτσάκος, ο Παναγιώτης Σταθάς, ο Κώστας Λαπαβίτσας. "ΟΧΙ" ψήφισε η Ιωάννα Γαϊτάνη & η Ελένη Ψαρέα. Απουσίασαν ο Γιάνης Βαρουφάκης (επιδεικτικά), η Ελένη Αυλωνίτου, η Ραχήλ Μακρή, η Ελένη Σωτηρίου, ο Δημήτρης Κοδέλας, ο Βασίλης Κυριακάκης κι o Βασίλης Χατζηλάμπρου από το ΣΥΡΙΖΑ.

ΝΑΙ στην εξουσιοδότηση, ΟΧΙ στα νέα μέτρα

Ψήφισε "Ναι" στην εξουσιοδότηση, αλλά δεν θα στηρίξει τα μέτρα του πακέτου διάσωσης της χώρας ο βουλευτής Ευρυτανίας, Θωμάς Κώτσιας. Ο ίδιος συνυπέγραψε την επιστολή των 15.

Πέραν των 23 βουλευτών που απείχαν ή ψήφισαν όχι, την αντίθεσή τους με την ελληνική πρόταση εξέφρασαν και 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών και ο βουλευτής Ευρυτανίας κ. Θωμάς Κώτσιας, οι οποίοι με κοινή επιστολή τους χαρακτήρισαν την πρόταση ακόμα ένα πρόγραμμα λιτότητας που θα επιδεινώσει τις υφεσιακές τάσεις στην οικονομία και θα καταστήσει ακόμα πιο δυσοίωνο το μέλλον της χώρας.

Ο λόγος που έδωσαν τη θετική τους ψήφο, σημειώνουν, ήταν για να μην να αξιοποιηθεί η στάση τους ώστε να τεθεί θέμα δεδηλωμένης προς την κυβέρνηση. Καθιστούν δε σαφές πως δεν πρόκειται να συναινέσουν στην εφαρμογή των μέτρων λιτότητας.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει: "Οι κάτωθι υπογράφοντες και υπογράφουσες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε να τονίσουμε ότι η πρόταση προς τους "Θεσμούς", στη βάση της οποίας η κυβέρνηση μας ζητάει να δώσουμε με τη ψήφο μας εξουσιοδότηση προκειμένου να διαπραγματευτεί, μας βρίσκει ριζικά αντίθετους."

"Αυτή η πρόταση στην ουσία συνιστά άλλο ένα πρόγραμμα λιτότητας, απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο όχι μόνο δεν πρόκειται να δώσει απαντήσεις στα αγωνιώδη και τραγικά οικονομικοκοινωνικά προβλήματα της χώρας, αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών, αλλά και θα επιδεινώσει τις υφεσιακές τάσεις στην οικονομία και θα καταστήσει ακόμα πιο δυσοίωνο το μέλλον της χώρας."

"Για αυτούς τους λόγους δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας σε όσους και όσες από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισαν το νομοσχέδιο προτάσεις - πρόταση - προς τους "Θεσμούς" και υπογραμμίζουμε ότι η ίδια αυτή τοποθέτηση της μη ψήφισης ανταποκρίνεται και στις δικές μας πολιτικές πεποιθήσεις.

Όλοι/ες θεωρούμε ότι αυτή η πρόταση δεν θα έπρεπε να ψηφισθεί από την Βουλή και αν εμείς μετά από προβληματισμό ψηφίζουμε τελικά αυτήν την πρόταση, το κάνουμε μόνο και μόνο για να μην δώσουμε αφορμές για να αξιοποιηθεί η στάση μας προκειμένου να τεθεί θέμα δεδηλωμένης προς την κυβέρνηση.

Το δικό μας "ναι" που υπαγορεύεται από τους παραπάνω πολιτικούς λόγους, δεν μπορεί να καταγραφεί ως "ναι" στην εφαρμογή μέτρων λιτότητας και νεοφιλελεύθερης κατεδάφισης, τα οποία θα αγωνιστούμε μαζί με το εργατικό- λαϊκό κίνημα για να μην περάσουν στη ζωή το επόμενο διάστημα. Η χώρα δεν χρειάζεται νέα μέτρα λιτότητας, αλλά στήριξη μισθών και συντάξεων, ρευστότητα στην οικονομία και βαθιά διαγραφή χρέους.

Οι υπογράφοντες/ουσες βουλευτές: Αμμανατίδου Λίτσα, Δελημήτρος Κωνσταντίνος, Ζάννας Ζήσης, Ζερδελής Γιάννης, Ήσυχος Κώστας, Ιωαννίδης Ηλίας, Καματερός Ηλίας, Κριτσωτάκης Μιχάλης, Κώτσιας Θωμάς, Ουζουνίδου Ευγενία, Πετράκος Θανάσης, Σαμοΐλης Στέφανος, Τσανάκα Αλεξάνδρα, Χαραλαμπίδου Δέσποινα, Χουντής Νίκος".

ΕΡΩΤΗΜΑ

Αργά χθες το απόγευμα κατατέθηκαν στην Ελληνική Βουλή, από τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς, τα προαπαιτούμενα μέτρα που θα οδηγήσουν στη διάσωση της Ελλάδας εδώ που φτάσαμε. Μέχρι στιγμής και υπό την αίρεση της αναθεώρησης των μέτρων, (αναλυτικό ρεπορτάζ σε άλλες σελίδες) δεν φαίνεται να θίγονται δραματικά οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, ενώ και στον δημόσιο τομέα τα πράγματα ελάχιστα αλλάζουν.

Ακόμη και η κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το 2018, θα αντικατασταθεί με ένα νέο σχεδόν ισοδύναμο επίδομα. Επιπλέον, το κράτος μέχρι το 2021 εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων.

Επίσης, δεν φαίνεται να θίγονται ευθέως εισοδήματα τουλάχιστον μέχρι το όριο των 30.000 ευρώ ετησίως, ενώ ακόμη και η εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα μέχρι και 50.000 ευρώ μειώνεται, ενώ αντίθετα αυξάνεται ελαφρώς η εισφορά αλληλεγγύης σε εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ ενώ στους "έχοντες", ετήσια εισοδήματα πάνω από 500.000 ευρώ, ορίζεται στο 8%.

Οπωσδήποτε, αλλάζουν πολλά στην Ελλάδα, συντεχνίες και προνόμια βάλλονται και η αριστερή κυβέρνηση οφείλει σταδιακά να επανακτήσει το χαμένο έδαφος ιδίως για τον κόσμο που τα τελευταία 5 χρόνια επλήγη περισσότερο από τα μνημόνια.

Από την άλλη, καταργείται σταδιακά η καταχρηστική μείωση κατά 30% στον ΦΠΑ των νησιών του Αιγαίου -στα νησιά του Ιονίου δεν υπήρχε ποτέ μείωση ΦΠΑ από προφανή αδικία-, μπαίνει τέλος στους συνταξιούχους ετών 45, ελευθερώνονται δεκάδες "κλειστά" επαγγέλματα δίνοντας νέες θέσεις εργασίας, λαμβάνονται αυστηρά μέτρα κατά της φοροδιαφυγής και μια σειρά από διαρθρωτικές κινήσεις.

Σε ποια από όλα διαφωνεί ο κ. Κώτσιας συγκεκριμένα; Δεν βλέπει τη δεινή κατάσταση της χώρας στην οποία περιήλθε, όπως συνομολογούν πλέον όλοι στον κόσμο, από τις ασκήσεις της "θεωρίας των παιγνίων" του πρώην υπουργού οικονομικών; Δεν λυπάται τους Ευρυτάνες συνταξιούχους -για τους οποίους τάχα κόπτεται- όταν μέσα στο λιοπύρι περιμένουν στην ουρά των ΑΤΜ; Δεν αντιλαμβάνεται ότι η οικονομία της Ελλάδας καθημερινά υφίσταται μια τέτοια ζημιά από τις κλειστές τράπεζες;

 

Η.Τ