Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Ντράζεν Πέτροβιτς: Σαν σήμερα έφευγε πρόωρα από τη ζωή ο Μότσαρτ του παγκόσμιου μπάσκετ

Το αίμα παγώνει. Ο νους αδυνατεί να το πιστέψει το θάνατο του Ντράζεν Πέτροβιτς. Λένε πως τις πραγματικά σημαντικές στιγμές θυμάσαι πού ήσουν και τι ακριβώς έκανες εκείνη την ώρα.

petrovic1

Και αυτή των κακών μαντάτων για το πρόωρο «αντίο» του Μότσαρτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ σίγουρα ήταν τέτοια. Γιατί τον αποκάλεσαν «γιο του διαβόλου», αλλά μάλλον ο Θεός τον ήθελε δίπλα του να τον διασκεδάζει παίζοντας μπάσκετ και γι’ αυτό τον πήρε τόσο σύντομα από τα εγκόσμια. 

7 Ιουνίου 1993

Λίγους μήνες πριν κλείσει τα 29 χρόνια, στο ζενίθ της καριέρας του και βρισκόμενος προ των πυλών του Παναθηναϊκού, άφησε την τελευταία του πνοή μέσα σε ένα σωρό από λαμαρίνες σε αυτοκινητόδρομο της Βαυαρίας. Η είδησή του προκάλεσε «σοκ» στην παγκόσμια αθλητική-και όχι μόνο-κοινότητα. Κι αυτό γιατί δεν χάθηκε απλώς ένας πολύ καλός παίκτης, αλλά ίσως ο καλύτερος Ευρωπαίος καλαθοσφαιριστής όλων των εποχών. 

Γεννημένος στις 24 Οκτωβρίου 1964 στο Σίμπενικ της Κροατίας, ασχολήθηκε με το μπάσκετ, όπως ο μεγαλύτερος αδερφός του και μετέπειτα παίκτη και προπονητή, Αλεξάνταρ. Μέχρι τα 15, κατάφερε να γίνει μέλος της ανδρικής ομάδας της γενέτειράς του φτάνοντας 2 φορές στον τελικό του Κόρατς, όπου όμως γνώρισε ισάριθμες ήττες από τη Λιμόζ. Το 1983 με 2 βολές οδήγησε την ομάδα του σε νίκη τίτλου επί της Μπόσνα, αλλά η ομοσπονδία της χώρας με δικαιολογία διαιτητικά λάθη αφαίρεσε τον τίτλο. Ο εγωισμός του Ντράζεν πληγώθηκε, αλλά ο ίδιος ατσαλώθηκε με πείσμα για να φτάσει στην κορυφή.

Ο Ντράζεν στην Τσιμπόνα

Μετά από ένα χρόνο στο στρατό, ο Πέτροβιτς ακολούθησε ξανά τον αδερφό του στην Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ. Αμέσως έγινε ο ηγέτης της, κατακτώντας το νταμπλ στη Γιουγκοσλαβία, αλλά και το Κύπελλο Πρωταθλητριών σημειώνοντας 36 πόντους στον τελικό απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης. Η Τσιμπόνα παρέμεινε στην κορυφή της Ευρώπης και το 1986 κατακτώντας παράλληλα το Κύπελλο Γιουγκοσλαβίας με τον Ντράζεν να παίρνει ρεβάνς από την Μπόσνα σημειώνοντας 46 πόντους στον τελικό. Το 1987 ακολούθησε ένας ακόμη ευρωπαϊκός τίτλος, το Κύπελλο Κυπελλούχων, καθώς και το εγχώριο Κύπελλο το 1988.

Ο Ντράζεν στην Ρεάλ

Η Τσιμπόνα ήταν πλέον μικρή για να χωρέσει το ταλέντο και τις φιλοδοξίες του Ντράζεν Πέτροβιτς. Οι Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς τον επέλεξαν στο Νο60 των ντραφτ του 1986, αλλά περίμεναν να «μεστώσει». Το καλοκαίρι του 1988 είπε το «ναι» στα εκατομμύρια της Ρεάλ Μαδρίτης, την οποία οδήγησε στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ισπανίας και του Κυπελλούχων. Το τελευταίο τρόπαιο ήρθε στο Σ. Ε.Φ., όπου ο «Μότσαρτ» έδωσε την καλύτερη παράσταση στην καριέρα του με 62 πόντους απέναντι στην Καζέρτα.

Η πρόκληση του ΝΒΑ

Ο Πέτροβιτς κλήθηκε να αποδείξει ότι έχει θέση μεταξύ των κορυφαίων και τα κατάφερε… Κάθε αρχή και δύσκολη όμως, γι’ αυτό και στην παρθενική του σεζόν είχε 12 λεπτά συμμετοχής ανά αγώνα, ενώ στη δεύτερη μόλις 7. Στα μέσα της σεζόν 1990/91 πήγε στους Νιου Τζέρσεϊ Νετς, όπου και απέδειξε επιτέλους την αξία του. Ο αποκαλούμενος «Πέτρο» από τους Αμερικανούς άρχισε να ξεδιπλώνει το ταλέντο του φτάνοντας στη 2η χρονιά του στην ομάδα τους 20,6 πόντους σε 37 λεπτά/ αγώνα και οδηγώντας τους Νετς στα play-offs. Η επόμενη περίοδος (1992/93) ήταν ακόμη καλύτερη με 22,3 πόντους/ αγώνα και την εκλογή του στην 3η καλύτερη 5αδα του πρωταθλήματος. Ο Πέτροβιτς είχε κατακτήσει άλλη μία κορυφή στην καριέρα του και ετοιμαζόταν για την επιστροφή στην Ευρώπη.

petrovic-nba

Ο σταρ της Γιουγκοσλαβίας
Πέραν όλων των άλλων, ήταν μόνιμος υπηρέτης των εθνικών ομάδων, από τις «μικρές» ομάδες της Γιουγκοσλαβίας μέχρι το συγκρότημα της Κροατίας μετά τη διάσπαση ερχόμενος μάλιστα σε ρήξη με «αδερφούς» του, όπως ο Ντίβατς. Μεταξύ άλλων κατέκτησε με τους «πλάβι» το EURO του 1989 στον τελικό απέναντι στην Ελλάδα, το Μουντομπάσκετ του 1990 και το αργυρό μετάλλιο στη Σεούλ το 1988, ενώ τέσσερα χρόνια μετά ήταν ο ηγέτης της Κροατίας που ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου πίσω από την πρώτη και αυθεντική Dream Team.

Το προσύμφωνο με τον Παναθηναϊκό
Ο πρώην γενικός διευθυντής του Παναθηναϊκού Τάσος Στεφάνου αναφέρεται στο προσύμφωνο που είχε ο Παύλος Γιαννακόπουλος με τον Ντράζεν και τη στιγμή που πληροφορήθηκε τον άδικο χαμό του. "Δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Χτύπησε στις 7:15 το τηλέφωνο μου και είναι ο κ. Παύλος. «Τον χάσαμε Τάσο», μου λέει, δεν κατάλαβα τι εννοούσε. «Μα του λέω, ποιον χάσαμε» και μου απαντά: «Τον Ντράζεν». «Μα μου έχεις πει ότι έχουμε προφορική συμφωνία και ένα γραπτό προσύμφωνο…». Τράκαρε με το αυτοκίνητο και σκοτώθηκε», μου απάντησε. Κοκάλωσα. Δεν ήξερα τι να πω. Ο πρόεδρος έκλαιγε επί  δεκαπέντε λεπτά".


Το ξαφνικό τέλος

Στα 29 του χρόνια είχε κατακτήσει σχεδόν τα πάντα και το μέλλον προδιαγραφόταν ακόμη πιο λαμπρό για τον Ντράζεν Πέτροβιτς, αλλά η μοίρα είχε άλλα σχέδια για αυτόν. Οι λυγμοί στους οποίους ξέσπασαν «γίγαντες» όπως ο επιστήθιος φίλος του Βράνκοβιτς, συνοδεύοντάς τον στην τελευταία του κατοικία απλώς αποτύπωσαν με τον πλέον γλαφυρό τρόπο το αίσθημα της απώλειας ενός «μεγάλου». Η μνήμη του τιμήθηκε δεόντως: η Τσιμπόνα χάρισε το όνομά του στο γήπεδό της, η πόλη του Ζάγκρεμπ να «βάφτισε» μία πλατεία Ντράζεν Πέτροβιτς και να δημιούργησε το μνημείο του στην πρωτεύουσα, ενώ οι Νετς απέσυραν τη φανέλα με το Νο «3». Ο επιστήθιος φίλος και συνοδοιπόρος του, Ντίβατς, δεν πρόλαβε να συμφιλιωθεί ποτέ μαζί του .... Το έκανε, έστω και μετά θάνατον...

Ο «Μότσαρτ» του μπάσκετ θα μείνει για πάντα ζωντανός στις μνήμες όσων είχαν την ευλογία να τον παρακολουθήσουν να μαγεύει τα πλήθη με την μπασκετική μπαγκέτα του. Πραγματικά αθάνατος ο Ντράζεν Πέτροβιτς.