Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ev media-logo

«Ελεύθερα Βάρη ή Μηχανήματα Ενδυνάμωσης;». Το νέο άρθρο της Κατερίνας Καραγιάννη

Σε προηγούμενα άρθρα έγινε αναλυτική αναφορά για τα θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά της χρήσης των μηχανημάτων ενδυνάμωσης και των ελεύθερων βαρών. Όμως το ερώτημα που εξακολουθεί να υπάρχει είναι ποιο από τα δύο είναι καταλληλότερο για τον ασκούμενο; Μπαίνεις στο γυμναστήριο και προσπερνάς τα μηχανήματα; ή συνεχίζεις στη αίθουσα με τα ελεύθερα βάρη; Στο σημερινό άρθρο θα γίνει μια προσπάθεια να απαντηθεί αυτό το ερώτημα.

660

Το αν κάποιος χρησιμοποιήσει τα ελεύθερα βάρη ή τα μηχανήματα για την μυϊκή ενδυνάμωση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως  η ηλικία, η φυσική κατάσταση, σωματική διάπλαση, προπονητικοί στόχοι και οι τραυματισμοί.

Ηλικία: οι ασκούμενοι μεγαλύτερης ηλικίας συνήθως έχουν χαμηλότερα επίπεδα  μυϊκού συντονισμού και ισορροπίας. Για το λόγω αυτό είναι προτιμότερο να γυμνάζονται με μηχανήματα ενδυνάμωσης γιατί η χρήση των μηχανημάτων είναι ευκολότερη και ασφαλέστερη.

Φυσική κατάσταση: Η φυσική κατάσταση του ασκούμενου καθορίζει σε μεγάλο βαθμό ποιο είναι το προτιμότερο μέσω μυϊκής ενδυνάμωσης. Αν κάποιος είναι αρχάριος, καλό είναι να ξεκινήσει με τα μηχανήματα ενδυνάμωσης έτσι ώστε να αποκτήσει την απαραίτητη δύναμη για να συνεχίσει λίγες εβδομάδες αργότερα την άσκηση με τα ελεύθερα βάρη που θα του προσφέρει περισσότερα οφέλη. Προσοχή. Πριν την άσκηση με τα ελεύθερα βάρη, πρέπει η εκτέλεση της άσκησης να έχει γίνει 100% κατανοητή. Για τους πιο έμπειρους ασκούμενους τα ελεύθερα βάρη θα επιφέρουν θεαματικά αποτελέσματα σε γρηγορότερο χρόνο.

Σωματική διάπλαση: Δυστυχώς πολλά μηχανήματα έχουν συγκεκριμένες διαστάσεις και είναι αδύνατο να προσαρμοστούν σε όλες τις ατομικές ανατομικές απαιτήσεις των ασκούμενων. Αν τα μηχανήματα φέρουν το σώμα σε άβολη θέση καλό είναι να γίνεται περισσότερη χρήση των ελεύθερων βαρών.

Προπονητικοί στόχοι: Οι προπονητικοί στόχοι καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το αν θα γυμναστούμε με μηχανήματα ή ελεύθερα βάρη. Αν θέλουμε απλά να συντηρήσουμε τη φυσική μας κατάσταση, τα μηχανήματα ενδυνάμωσης είναι ένα καλό μέσο. Αν όμως θέλουμε να γυμνάσουμε τον μυ σε όλη την τροχιά του, ή αν θέλουμε γρηγορότερα αποτελέσματα τότε τα ελεύθερα βάρη είναι η καλύτερη επιλογή. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αθλητές υψηλού επιπέδου χρησιμοποιούν τα ελεύθερα βάρη γιατί μιμούνται περισσότερο τις κινήσεις τους αθλήματος τους και γυμνάζουν παράλληλα πολλές μυϊκές ομάδες. Με τα ελεύθερα βάρη φτάνεις πιο γρήγορα τους προπονητικούς σου στόχους.

Τραυματισμοί: Σε περίπτωση που κάποιος ασκούμενος έχει τραυματιστεί δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να γυμνάζεται. Σε συνεργασία με το γιατρό, το φυσιοθεραπευτή και τον γυμναστή μπορεί να γυμνάζει τον τραυματισμένο μυ σε μικρότερη τροχιά και λιγότερη επιβάρυνση. Ο κατάλληλος τρόπος είναι τα μηχανήματα ενδυνάμωσης που κατευθύνουν την κίνηση και κάνουν την άσκηση ασφαλέστερη.

Στο ερώτημα λοιπόν για το αν θα χρησιμοποιήσουμε τα μηχανήματα ενδυνάμωσης ή τα ελεύθερα βάρη, δεν μπορεί να δοθεί μια ξεκάθαρη απάντηση. Το σίγουρο είναι ότι τα ελεύθερα βάρη επιφέρουν εντυπωσιακά αποτελέσματα σε γρηγορότερο χρόνο γιατί ενεργοποιούνται ταυτόχρονα πολλές μυϊκές ομάδες και μιμούνται περισσότερο τις κινήσεις της καθημερινότητας. Ωστόσο τα μηχανήματα ενδυνάμωσης είναι κατάλληλα για αρχάριους, ασκούμενους μεγαλύτερης ηλικίας και τραυματισμένους.

Τόσο τα μηχανήματα ενδυνάμωσης, τόσο και τα ελεύθερα βάρη, έχουν να προσφέρουν πολλά σε κάθε ασκούμενο. Το πιο από τα δύο είναι καταλληλότερο, αυτό αφορά τον κάθε ασκούμενο χωριστά. Τηρώντας πάντα τους κανόνες ασφαλείας και τις βασικές προπονητικές αρχές η άσκηση για τη βελτίωση της δύναμης είναι εξίσου σημαντική και επιφέρει θετικά αποτελέσματα.

 

Πηγή: www.allaboutlimassol.com

 

Κατερίνα Καραγιάννη

Απόφοιτος Τ.Ε.Φ.Α.Α. Αθηνών -

προπονήτρια κολύμβησης