Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Με 230 «ναι» πέρασε το δεύτερο πακέτο μέτρων στη Βουλή - «Όχι» από τον Θωμά Κώτσια - Ο διάλογος με τον τσοπάνη στ’ Άγραφα, ο… βιασμός και όλα όσα είπε νωρίτερα

Με ευρεία πλειοψηφία, αλλά και με επιβεβαίωση της ρωγμής εντός του ΣΥΡΙΖΑ, η Βουλή ενέκρινε, τα ξημερώματα της Πέμπτης (23/7) το δεύτερο προαπαιτούμενο νομοσχέδιο.

bouli-tsipras-pros-ND

Η κυβέρνηση διατήρησε την πλειοψηφία των 120 εδρών. Μετά την ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ στην οποία συμμετείχαν 298 Βουλευτές (απουσίασαν ο Δημήτρης Κυριαζίδης της ΝΔ και ο Κυριάκος Χαρακίδης από το Ποτάμι) συνολικά υπήρξαν 230 υπέρ, 63 κατά, και 5 παρών.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν 31 «όχι» (έναντι 32 της περασμένης εβδομάδας) και 5 «παρών» (από 6). Από το «όχι» μετακινήθηκε μόνο ο Γιάνης Βαρουφάκης, που ψήφισε υπέρ του νομοσχεδίου.

Μετά το τέλος της ονομαστικής ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη τόνισε: «Το ρήγμα στην κοινοβουλευτική ομάδα είναι σαφές. Θα ακολουθούν οι προβλεπόμενες συλλογικές διαδικασίες». Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, λέγοντας: «Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκε ένα ρήγμα, αλλά νομίζω ότι θα ολοκληρωθούν πρώτα οι διαδικασίες της συμφωνίας και θα τα δούμε όλα στα συλλογικά μας όργανα, όπως προβλέπεται».

Ξανά «όχι» από τον Θ. Κώτσια

Σταθερός στη γραμμή που έχει χαράξει, ο βουλευτής Ευρυτανίας Θωμάς Κώτσιας ψήφισε «όχι» και στο 2ο πακέτο μέτρων, όπως είχε κάνει και στις 15/7, στο πρώτο πολυνομοσχέδιο.

«Τα μνημόνια δεν ήταν ένα φυσικό φαινόμενο, είναι η πολιτική αυτών που όλα αυτά τα χρόνια κυβερνούσαν μέσα από τη διαπλοκή και τη ρεμούλα», είχε επισημάνει νωρίτερα, κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής για το δεύτερο νομοσχέδιο. Ο Θωμάς Κώτσιας, αναφερόμενος στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων το παρομοίωσε με… βιασμό: «Μου θυμίζει βιασμό. Αν δεν μπορείς να τον αποφύγεις, χαλάρωσε και απόλαυσε τον» είπε χαρακτηριστικά.

Λίγο μετά και ενώ μιλούσε για το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή», λέγοντας ότι δεν υπάρχει μονόδρομος, θέλησε να περιγράψει ένα περιστατικό με έναν τσοπάνη στα Άγραφα: «Βρήκα, ανεβαίνοντας στ' Αγραφα, έναν άνθρωπο με τα γίδια του. Μόλις με αναγνώρισε μου είπε: “Θα μας πάτε στη δραχμή εσείς”. Του είπα: “Εσύ τι φοβάσαι, γίδια έχεις, αυτό είναι όλο το βιος σου”. “Εγώ δεν ξέρω, τα κανάλια το λένε” μου απάντησε», είπε ο βουλευτής Ευρυτανίας.

«Απαιτούσα από τον πολιτικό μου χώρο να έχει εναλλακτικό σχέδιο και να μην εκβιάζεται» ανέφερε ο κ. Θωμάς Κώτσιας και συμπλήρωσε ότι «δεν υπάρχουν μονόδρομοι για έναν λαό που υπερασπίζεται τη ζωή του», ενώ επισήμανε ότι τα θύματα αυτής της κατάστασης είναι «…η Ελλάδα του μόχθου, της δουλειάς και της δημιουργίας». Ανέφερε, επίσης, ότι η Αριστερά θα συνεχίσει την πορεία της καθώς έρχεται από μακριά».

Ποιοι ψήφισαν «όχι» από τον ΣΥΡΙΖΑ

Από τον ΣΥΡΙΖΑ όχι ψήφισαν οι:

Αγλαΐα Κυρίτση, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ήσυχος, Δημήτρης Κοδέλας, Κώστας Ζαχαριάς, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Γιάννης Σταθάς, Θωμάς Κώτσιας, Κώστας Λαπαβίτσας, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ιωάννα Γαϊτάνη, Λίτσα Αμμανατίδου, Ηλίας Ιωαννίδης, Τσανάκα Αλεξάνδρα, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Στέφανος Σαμοϊλης, Ραχήλ Μακρή, Ευγενία Ουζουνίδου, Γιάννης Ζερδελής, Κώστας Δελημήτρος, Αθανάσιος Σκούμας, Θανάσης Πετράκος, Ελένη Ψαρρέα, Στάθης Λεουτσάκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ζήσης Ζάννας, Βασίλης Κυριακάκης.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ παρών ψήφισαν: Ηρώ Διώτη, Κωστής Δερμιτζάκης, Δανάη Τζληκα Κωστοπούλου, Νίνα Κασιμάτη, Βασιλική Λέβα.