Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

ev media-logo

Η συνταγή της εβδομάδας | Μαλακά ψωμάκια για χάμπουργκερ

663

ΥΛΙΚΑ

-1,5 φλ. χλιαρό γάλα

-1 αυγό

-4 κ.σ. βούτυρο (60 γρ.)

-2 κ.σ. ζάχαρη

-1 φακελάκι ξερή μαγιά ή 25 γρ. φρέσκια

-1 κ.γ. αλάτι

-500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

-Ακόμη 1 αυγό για την επάλειψη εξωτερικά και σουσάμι για πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύουμε το χλιαρό γάλα με τη ζάχαρη, τη μαγιά, το αυγό και το βούτυρο λιωμένο. Το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να αφρίσει. Ανακατεύουμε το αλεύρι και το αλάτι. Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς όταν αυτό έχει αφρίσει. Ζυμώνουμε για 5-7 λεπτά. Το ζυμάρι θα κολλάει αρκετά αλλά δεν προσθέτουμε άλλο αλεύρι.

Αλευρώνουμε τα χέρια μας για να μπορούμε να το μεταφέρουμε και το τοποθετούμε σε ένα μπολ, το οποίο έχουμε λαδώσει. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 1 ώρα ή και λίγο περισσότερο. Όταν το ζυμάρι είναι έτοιμο, το μαζεύουμε και το ξεφουσκώνουμε. Το χωρίζουμε σε 10 κομμάτια. Λαδώνουμε τα χέρια μας και τους δίνουμε στρόγγυλο σχήμα.

Τοποθετούμε τα ζυμαράκια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα σκεπάζουμε με μια μεμβράνη για 45-60 λεπτά για να φουσκώσουν. Αφού φουσκώσουν, τα αλείφουμε με τον κρόκο του αυγού διαλυμένο με 2 κ. σούπας νερό. Πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε στους 190 C για 20 λεπτά. Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο, αμέσως τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα μέχρι να κρυώσουν.

Με πληροφορίες από cookeatup.com