Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Φάμπιο Καναβάρο: Πάτησε τα 42 ο μεγάλος αρχηγός

Τα 42 του χρόνια συμπληρώνει σε λίγες ημέρες ένας από τους καλύτερους αμυντικούς του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, που διέγραψε λαμπρή καριέρα τις δεκαετίες του '90 και του 2000. Ο Ιταλός Φάμπιο Καναβάρο γεννήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 1973 στη Νάπολι και άρχισε την ποδοσφαιρική του καριέρα στην ηλικία των 19.

can1

Καναβάρο: ο ηγέτης
Όταν ο πατέρας του έπαιζε μπάλα στην Τζουλιάνο, δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι ο μεγάλος γιος του θα γινόταν ένας από τους καλύτερους αμυντικούς όλων των εποχών. Ο Φάμπιο είχε γραφτεί στην Μπανιόλι και δεν άργησε να ξεχωρίσει. Η Νάπολι τον απέκτησε και εκεί είχε την..,  τύχη να είναι το παιδί για τις μπάλες στη μεγάλη ομάδα, όπου έπαιζε ο Μαραντόνα. Ντεμπούτο στη Serie A έκανε στις 7 Μαρτίου 1993 κόντρα στην Γιουβέντους και στην 3ετη παραμονή του εκεί είχε 60 συμμετοχές, αλλά και ένα γκολ.

can-2

* 1995: Ακολούθησε η μεγάλη καριέρα στην Πάρμα, όπου λατρεύτηκε και έγινε το είδωλο των  οπαδών της. Στο Ένιο Ταρντίνι πέρασε τα καλύτερα χρόνια της ποδοσφαιρικής του ζωής και σε επτά χρόνια παρουσίας (1995-2002), με συμπαίχτες τους: Μπουφόν, Τυράμ, Στάνιτς, Βερόν, Κιέζα, Κρέσπο, Ασπρίγια, Φρέι, Αντριάνο, Σουκούρ και Ορτέγκα κατέκτησε το Κύπελλο UEFA του 1999 διασύροντας στο τελικό του Λουζνίκι την Μαρσέιγ με 3-0. Επίσης, την τροπαιοθήκη του κοσμούν  2 κύπελλα Ιταλίας (1999: 1-1 εντός και 2-2 εκτός με αντίπαλο τη Φιορεντίνα και 2002: 1-2 εκτός και 1-0 εντός τη Γιουβέντους) και 1 Ιταλικό Σούπερ Καπ (1999:  με 2-1 επί της Μίλαν στο Σαν Σίρο).

CAN-6

* 2002: Η Ιντερ ξόδεψε 23 εκατ. ευρώ και τον έκανε δικό της μετά από 250 εμφανίσεις και πέντε γκολ με τους Παρμέντσι. Το 2002-03 έφτασε στα ημιτελικά του Champions League υπό τις οδηγίες του Κούπερ, ενώ στην Serie A οι «νερατζούρι» των Ρονάλντο, Ζανέτι, Βιέρι και Ρεκόμπα τερμάτισαν δεύτεροι, χάνοντας μέσα από τα χέρια τους τον τίτλο (το 2-1 επί της Λάτσιο έγινε 2-4, γεγονός που ανέδειξε πρωταθλήτρια την Γιουβέντους).

CAN-3

* 2004: Την τελευταία μέρα της μεταγραφικής περιόδου δόθηκε στην Γιουβέντους, όπου βρήκε τους πρώην συμπαίκτες του στην Πάρμα, Μπουφόν και Τιράμ και μαζί με τον Τζαμπρότα συνέθεσαν την καλύτερη άμυνα στην Ιταλία. Η Γιούβε κέρδισε 2 πρωταθλήματα (2005, 2006), ενώ ο ίδιος σάρωσε τα βραβεία. Το Μάιο του 2006 ξέσπασε το σκάνδαλο του calciopolis με τα στημένα παιχνίδια και παρόλο που αρχικά είχε δηλώσει πως θα ακολουθήσει την ομάδα ακόμα και στη Γ' κατηγορία, όταν γύρισε θριαμβευτής από το Μουντιάλ του 2006 με την Ιταλία, έφυγε.

CAN-5

* 2006: Η Γιούβε έπεσε στην Serie B, όμως ο Φάμπιο δεν συνέχισε μαζί της. Οι τιφόζι δεν τον συγχώρεσαν ποτέ και έτσι με 7εκ. πήγε στη Ρεάλ του Καπέλο, όπου κατέκτησε 2 πρωταθλήματα (2007, 2008).
* 2009:  Η Ρεάλ στα 34 του τον άφησε ελεύθερο και αυτός επέστρεψε στην Γιούβε, όπου παρέμεινε ένα χρόνο. Στο Τορίνο δημιούργησε ένα εξαιρετικό δίδυμο με τον Κιελίνι, χωρίς, όμως, να πετύχει κάτι το αξιοσημείωτο. 

CAN-7

* 2010: Ένα χρόνο μετά, υπέγραψε 2ετές συμβόλαιο (έπαιξε το ένα) με την Αλ Αχλί του Ντουμπάι. Ο Καναβάρο ήθελε να συνεχίσει, όμως το κορμί του δεν ακολουθούσε. Μετά από μία τρομερή καριέρα 18 ετών, ο 37χρονος αμυντικός έβαλε τέλος στην καριέρα του.

Καναβάρο-στιγμές
* 2006 (9 Ιουλίου): Στην 100ή του συμμετοχή (!) ως αρχηγός της εθνικής Ιταλίας, σήκωσε το κύπελλο του παγκοσμίου, επικρατώντας στα πέναλτι της Γαλλίας με 5-3 στα πέναλτι (1-1 κ. π.), στο καλύτερο, πραγματικά, τουρνουά της καριέρας του. Ο Καναβάρο με τον Μπουφόν δεν έχασαν λεπτό της διοργάνωσης. Μετά τα ματς των ομίλων, ο Νέστα τραυματίστηκε και έτσι ο Φάμπιο έπαιξε με παρτενέρ τον Ματεράτσι, αλλά και τον Μπαρτζάλι και ήταν μία ομάδα μόνος του.  

can-9

Ένας αμυντικός που ξεχώρισε όσο κανένας άλλος παίκτης μέσα στο γήπεδο. Ηταν απλά ο καλύτερος, έβλεπε τις πάσες πολύ νωρίτερα από τους αντίπαλους επιθετικούς, καταλάβαινε τον κίνδυνο πριν καν παρουσιαστεί, ενώ οι συνολικές του επεμβάσεις στη μπάλα ήταν κάτι παραπάνω από καθοριστικές. Στον ημιτελικό με την διοργανώτρια, Γερμανία με μαγική εμφάνιση κράτησε το «μηδέν» στην άμυνα, και ήταν αυτός από τον οποίο ξεκίνησε το 2-0 και το «τσεκάρισμα» για τον τελικό.

* 2006: Του απονεμήθηκε η Χρυσή Μπάλα, ενώ ήταν αρχηγός της Ιταλίας μέχρι τον Οκτώβριο του 2007, οπότε και τον διαδέχθηκε στη θέση αυτή ο Τζίτζι Μπουφόν.

* 2009 (12 Αυγούστου): Κατέρριψε το ρεκόρ συμμετοχών (127) με τη Squadra Azzura ξεπερνώντας τον Πάολο Μαλντίνι (126), ενώ αποσύρθηκε έχοντας 136 εμφανίσεις. Με την εθνική της χώρας του έπαιξε επίσης στα Μουντιάλ του 1998 και 2002, αλλά και στα Euro 2000 και Euro 2004. Μάλιστα, στο Ευρωπαϊκό του 2000 έχασε το τρόπαιο στην τελευταία φάση του αγώνα, αφού ένας δικός του κακός υπολογισμός έδωσε την ευκαιρία στον Βιλτόρ στο 90΄+3 (!) να ισοφαρίσει και στείλει το ματς στην παράταση. Εκεί οι Γάλλοι επικράτησαν ολοκληρωτικά και επιβλήθηκαν με 2-1 με σκόρερ τον Τρεζεγκέ στο 103΄. Η εξιλέωση και η εκδίκησή του ήρθε 6 χρόνια μετά.

can-10

* 2009: Βρέθηκε θετικός σε αναβολική ουσία, ωστόσο ο ίδιος είχε λάβει κορτιζόνη λόγω τσιμπήματος εντόμου και δημιουργήθηκε θέμα, καθώς ένα από τα έγγραφα που απαιτούνταν χάθηκε. Λίγες ημέρες αργότερα απαλλάχθηκε των κατηγοριών. 
* Στο site της Γιουβέντους ανέβηκαν δηλώσεις πρώην συμπαικτών του, οι οποίοι τον αποχαιρέτισαν με τον δικό τους τρόπο...
Μπουφόν: «Περισσότερο και από συμπαίκτης, ο Φάμπιο είναι φίλος. Μαζί παίξαμε και νικήσαμε τόσα. Στο γήπεδο ήταν η ασπίδα μου».   
Ντελ Πιέρο: «Ένας μεγάλος παίκτης. Μάς ενώνουν οι αναμνήσεις τόσων νικών με τη Γιούβε και με την Εθνική. Μια αγκαλιά»
Τόνι: «Το παγκόσμιο που κερδίσαμε μαζί στην Γερμανία θα μάς δένει για πάντα. Ο Φάμπιο είναι ένας φίλος και ακόμα σήμερα ακουγόμαστε συχνά»
Κιελίνι: «Για μένα υπήρξε κάτι σαν μεγάλος αδελφός. Ως αμυντικός έμαθα πολλά παίζοντας στο πλάι του. Ένα παράδειγμα για να το ακολουθείς»

can-4

* Ο Φάμπιο είναι ο μοναδικός αμυντικός που έχει καταφέρει να ανακηρυχθεί από τη FIFA πολυτιμότερος παίκτης μιας χρονιάς (2006), οπότε και κατέκτησε τη χρυσή μπάλα.
** Μέσα στο γήπεδο ήταν πραγματικός ηγέτης και αρχηγός, ενώ «έβλεπε» γήπεδο και αποτελούσε εγγύηση για τους συμπαίκτες του που ήξεραν ανά πάσα στιγμή σε ποιον θα μπορούσαν να βασιστούν.  Ο μοναδικός αμυντικός που έχει καταφέρει να ανακηρυχθεί από τη FIFA πολυτιμότερος παίκτης μιας χρονιάς (2006), οπότε και κατέκτησε τη χρυσή μπάλα είναι ο Φάμπιο Καναβάρο

can-11

can-13

CAN-21

can-8

can-14

CAN-20

can-15

can-18


can-12

can-17