Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Η καταγγελία του Μιχάλη Σταφυλά. Που πήγαν τα βιβλία που δώρισε σε πολιτιστικούς συλλόγους;

stafylas-mixalis1

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Επιτρέψτε μου να σας ενημερώσω για ένα θέμα, που έχει ευρύτερη σημασία. Από το 1946 ασχολούμαι με την Κριτική Βιβλίου ως σήμερα. Επόμενο ήταν όλα αυτά τα χρόνια να συγκεντρωθούν χιλιάδες βιβλία συγγραφέων και εκδοτών. Έτσι, αναγκαστικά έπρεπε να βρω έναν τρόπο που να υπηρετούν το σκοπό της έκδοσής τους -δηλαδή να διαβάζονται.

 

Αρχικά δώρισα περί τα 10.000 βιβλία στην Καφαντάρειο Βιβλιοθήκη Αν. Φραγκίστας και πάρα πολλά στη Βιβλιοθήκη Δομνίστας -που λειτουργούν με όλους τους βιβλιοθηκονομικούς κανόνες.

Για τα εναπομείναντα, που συνεχώς πληθαίνουν, σκέφτηκα να βοηθήσω στην ίδρυση μικρών βιβλιοθηκών σε κάθε ευρυτανικό χωριό -που θα εξυπηρετούσαν κάθε ενδιαφερόμενο, μαθητές ή παραθεριστές το καλοκαίρι. Βοηθήσατε κι εσείς (σ.σ. τα «Ευρυτανικά Νέα») με σχετική ανακοίνωσή μου κι έτσι δόθηκαν από 150-170 βιβλία σε 15 χωριά που ανταποκρίθηκαν, κυρίως μέσω των πολιτιστικών συλλόγων τους. Αυτά σαν πρώτη προσφορά, γιατί υπάρχει δυνατότητα παράδοσης και άλλων βιβλίων.

Ως εδώ καλά, αλλά πρόσφατα έπεσα από τα σύννεφα. Πληροφορήθηκα ότι ο έγκριτος συμπατριώτης μας, πνευματικός δημιουργός κ. Ηλίας Μπουμπουρής, αγόρασε από παλαιοβιβλιοπωλείο της Αθήνας το βιβλίο του Δημήτρη Σταμέλου με ιδιόχειρη αφιέρωση σε μένα.

Το βιβλίο αυτό και μερικά από τα άλλα του, δόθηκε μαζί με τα δωρηθέντα γιατί ήθελα να γίνει ευρύτερα γνωστός ο σημαντικός αυτός συμπατριώτης μας συγγραφέας. Δυστυχώς κανένας παραλήπτης των βιβλίων δεν έκαμε την καταλογράφηση των παραληφθέντων.

Όχι μόνο δεν έγινε η καταλογράφηση, αλλά δεν έλαβα ούτε ένα ευχαριστώ, εκτός από τον πρόεδρο του συλλόγου Βραχηνών καθηγητή κ. Ηλία Ντζιώρα. Θα είναι γνωστό ότι τα παλαιά βιβλία με αφιερώσεις σημαντικών συγγραφέων, πωλούνται σε πολλαπλάσια τιμή, και πολλά συμπεριλαμβάνονται σε καταλόγους δημοπρασιών σαν συλλεκτικά.

Αυτά που γράφω εδώ, τα γράφω γιατί είναι πάρα πολλά αυτά που έχουν ιδιόχειρες αφιερώσεις και αν έχουν την ίδια τύχη να μη μου βγει το κουσούρι πως πουλάω βιβλία που μου δώρισαν οι συγγραφείς τους. Ευχαριστώ πολύ για τη συμπαράσταση στο πάθημά μου.

 

Μιχάλης Σταφυλάς