Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

ev media-logo

Ντιρκ Νοβίτσκι: Το μεγάλο αντίο ενός σούπερ σταρ

Ο Ντιρκ Νοβίτσκι έβαλε τέλος στην καριέρα του με την ομάδα της Εθνικής Γερμανίας μετά το Eurobasket (2015) που έγινε στην έδρα του και οι «Αθλητικοί Φάκελοι», κάνουν αναδρομή στις σπουδαίες στιγμές του με την Γερμανία.

novi1

Μετά το αγώνα κόντρα στην Ισπανία -το τελευταίο του Ντιρκ- οι συμπατριώτες του τον αποθέωσαν κι αυτός λύγισε, ξεσπώντας σε κλάματα…

Ο Νοβίτσκι “πάντσερ”
Το πρώτο μεγάλο τουρνουά για τον 21χρονο Ντιρκ ήταν το Eurobasket του 1999 που διεξήχθη στη γειτονική Ιταλία. Πάλεψε πολύ, οδήγησε την ομάδα στην 7η θέση, που τον άφησε όμως εκτός Ολυμπιακών αγώνων του 2000.  Ο Νοβίτσκι στην Γερμανία δεν είχε μεγάλους αστέρες, είχε όμως τον… Ντιρκ. Στο Eurobasket του 2001 ο Νοβίτσκι μέτρησε 28.7 πόντους και 9 ριμπάουντ κατά μέσο όρο, πέταγε φωτιές και οδήγησε τους Γερμανούς ένα βήμα πιο πέρα. Πήγε στα ημιτελικά, αλλά αποκλείστηκε στην παράταση από τους διοργανωτές Τούρκους του NBAer Τούρκογλου. Τελικά περιορίστηκε στην 4η θέση χάνοντας το μετάλλιο από τη πανίσχυρη Ισπανία.

novi-3

Παγκόσμιο μετάλλιο
Ένα μόλις χρόνο μετά, ήρθε η δικαίωση στο Μουντομπάσκετ του 2002! Στα προημιτελικά ο ξανθομάλλης φόργουορντ πήρε εκδίκηση από τους Ισπανούς, που τους απέκλεισε, αλλά στα ημιτελικά έπεσαν πάνω στην Αργεντινή του Μανού Τζινόμπιλι (αποχώρησε λόγω τραυματισμού στη διάρκεια του αγώνα). Αυτή τη φορά, όμως το εμπόδιο της μαχητικής Νέας Ζηλανδίας (είχε κάνει ήδη την υπέρβαση), του Πέρο Κάμερον δεν ήταν ικανή να σταματήσει τον πολυτιμότερο παίχτη του τουρνουά, Ντιρκ Νοβίτσκι, ο οποίος με 24 πόντους μέσο όρο έκανε ένα ολόκληρο έθνος να βγει στους δρόμους, πανηγυρίζοντας το χάλκινο μετάλλιο!

novi-6

Ο τραυματισμός 
Στη διάρκεια της προετοιμασίας για το Eurobasket 2003 ο Νοβίτσκι τραυματίστηκε σε φιλικό αγώνα με τη Γαλλία. Στην τελική φάση μέτρησε 22 πόντους ανά αγώνα, ωστόσο ήταν φανερά επηρεασμένος από το πρόβλημα που τον ταλαιπώρησε. Η Γερμανία τερμάτισε στην 9η θέση κι έχασε ξανά τηνπρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες!

novi-8

Ο διαστημικός Ντιρκ
Στο Eurobasket του Βελιγραδίου ο Νοβίτσκι ήταν από άλλο πλανήτη. Με μαγικές εξωπραγματικές εμφανίσεις απέκλεισε στα προημιτελικά τους Σλοβένους (ήθελαν αντίπαλο τη Γερμανία) και στα ημιτελικά τους Ισπανούς, όπου έβαλε 27 πόντους στην Ισπανία, σκοράροντας -μεταξύ άλλων- το καθοριστικό καλάθι μπροστά στον Γκαρμπαχόσα. Στον τελικό όμως δεν είχε καμία τύχη απέναντι στην Εθνική Ελλάδος και ηττήθηκε εύκολα με 78-62, κατακτώντας έτσι το ασημένιο μετάλλιο. Ο Ντιρκ είχε κάνει πολλά έως τότε, καθώς οδήγησε ένα μέτριο ρόστερ στον τελικό: 26.7 πόντους, 10.8 ριμπάουντ και 1.8 τάπες κατά μέσο όρο, αναδείχθηκε δίκαια MVP και σε αυτή την διοργάνωση.

novi-10

Σημαιοφόρος στο Πεκίνο
Στο Μουντομπάσκετ του 2006 κατετάγη 8ος, γεγονός που τον άφησε ικανοποιημένο, όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος. Στο Eurobasket του 2007 τερμάτισε 5ος και έχασε και πάλι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008. Όμως, στο προλυμπιακό τουρνουά της Αθήνας, Ελλάδα και Κροατία πήραν τα δύο από τα τρία εισιτήρια, ενώ το τρίτο  το... άρπαξε (σιγά μην το άφηνε!) ο Ντιρκ Νοβίτσκι για λογαριασμό της Γερμανίας κόντρα στο Πουέρτο Ρίκο: 32 πόντους και Ολυμπιακοί Αγώνες ξανά μετά το 1992! 
Η αποστολή της Εθνικής Γερμανίας πήγε στο Πεκίνο με σημαιοφόρο τον Νοβίτσκι, τον κορυφαίο αθλητή της σύγχρονης ιστορίας της χώρας! Αγωνίστηκε σημειώνοντας 17 πόντους κατά μέσο όρο κι η Γερμανία τερμάτισε στη 10η θέση, αλλά πάνω από όλα μετράει η συμμετοχή, που κυνηγούσε τόσα χρόνια διακαώς στην κορυφαία διοργάνωση του κόσμου, τους Ολυμπιακούς αγώνες.

novi-5

Φινάλε μπροστά στους συμπατριώτες του 
Απείχε από Eurobasket του 2009 και το Μουντομπάσκετ του 2010 για ανασύνταξη δυνάμεων, γεγονός που οδήγησε στο χρυσό δαχτυλίδι με τους Ντάλας Μάβερικς! Στο Eurobasket του 2011, επέστρεψε στην Εθνική, αλλά η Γερμανία τερμάτισε 9η θέση. Δε θα μπορούσε να λείψει από τη διοργάνωση που έγινε φέτος μπροστά στους συμπατριώτες του: το Eurobasket 2015 συνδιοργάνωσε η Γερμανία, η Γαλλία, η Κροατία και η Λετονία! 
Η Γερμανία στάθηκε άτυχη και ο Ντιρκ δεν ήταν καλός. Αν ήταν ελάχιστα καλύτερος (και πιο νέος) θα περνούσε, καθώς κέρδισε την Ισλανδία, όμως στάθηκε ιδιαίτερα άτυχος στα υπόλοιπα παιχνίδια, καθώς ηττήθηκε στην παράταση από την Ιταλία, έχασε για 2 πόντους τον αγώνα κόντρα στην πανίσχυρη Σερβία, 5 πόντους από την Τουρκία και ένα μόλις πόντο από την Ισπανία (10 Σεπτεμβρίου 2015 στο τελευταίο αγώνα της καριέρας του με την Εθνική!! 

novi-2

Το τι ακολούθησε δεν περιγράφεται.. είναι ανατριχιαστικό! Όταν επέστρεψε στο παρκε όλο το γήπεδο σηκώθηκε όρθιο και αποχαιρέτησε με ένα ανεπανάληπτο standing ovation, τον σπουδαίο κορυφαίο Ευρωπαίο καλαθοσφαιριστή και μοναδικό χαρακτήρα Ντιρκ Νοβίτσκι!

novi-9