Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Αθανάσιος Βίγλας: «Υπάρχει ανάπηρη αντίληψη, όχι ανάπηροι άνθρωποι»

Ο Αθανάσιος Βίγλας, ένας άνθρωπος εξαιρετικός και μια σπουδαία προσωπικότητα (Πρόεδρος του Άτλαντα και του ΠΑ.Σ.ΠΑ) μίλησε για την προετοιμασία του Άτλαντα στο Καρπενήσι, τη γνωριμία με τον ιδιοκτήτη του Μοντάνα κ. Γατένιο, την προκατάληψη του κόσμου, αλλά και τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο.

atan-7

Αναλυτικά, οι δηλώσεις του κ. Βίγλα, ο οποίος κατάγεται από τον Ασπρόπυργο (παλιά Αντράνοβα) Ευρυτανίας:

Για τον σκοπό της προετοιμασίας ανέφερε: «Αφορμή για να έρθουμε στο Καρπενήσι είναι η γνωριμία μας με έναν υπέροχο άνθρωπο, τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου Μοντάνα κ. Βιτάλ Γατένιο. Είχαμε γνωριστεί μέσω κοινού γνωστού και συζητήσαμε το ενδεχόμενο να προετοιμαστεί εδώ η ομάδα μας, εν όψει του πρωταθλήματος, που αρχίζει στις 5 Οκτωβρίου. Ο κ. Γατένιος ανταποκρίθηκε αμέσως και μάς φιλοξενεί στο ξενοδοχείο. Η γνωριμία έγινε πέρυσι, αλλά δεν ευοδώθηκε τότε η επιθυμία και των δυο πλευρών, αλλά τα καταφέραμε φέτος».

atlas-1

Όσον την απήχηση των παιδιών με κινητική δυσλειτουργία στον υπόλοιπο κόσμο ο κ. Βίγλας σχολίασε: «Τα παιδιά έχουν μια κινητική δυσλειτουργία… είναι καθαρά κινητικό πρόβλημα. Τα προηγούμενα χρόνια ήταν δύσκολα τα πράγματα, βλέπανε ανάπηρους στον δρόμο και κάνε το σταυρό τους!! Έχουν συνδυάσει την αναπηρία ότι είναι ανικανότητα, όμως δεν είναι. Αν δοθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις στον ανάπηρο, π.χ. να του δώσεις δουλειά, η αναπηρία δεν θα παίξει κανένα ρόλο. Υπάρχει απλά η «ανάπηρη αντίληψη» για την αναπηρία και από εκεί πηγάζουν τα προβλήματα. Ο κόσμος δεν έχει την παιδεία. Υπάρχει μια προκατάληψη ότι ο ανάπηρος είναι εκείνος, που δεν μπορεί να κάνει πράγματα, που ζει στο περιθώριο, που δεν κάνει οικογένεια, δεν έχει σχέσεις και τον τοποθετούν σε μια μειονεκτική θέση. Είναι μια προκατάληψη, που συνδυάζεται και με ΟΙΚΤΟ!».

Για τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο σύλλογος ο Ευρυτάνας Πρόεδρος τόνισε: «Το πρόβλημα μας είναι το οικονομικό και δεν έχουμε καμία στήριξη από τον Δήμο Αθήνας. Η μόνη μας οικονομική στήριξη είναι από χορηγούς, αλλά και αυτή τα τελευταία χρόνια φθίνει λόγω της οικονομικής κρίσης, που επικρατεί στον κόσμο...».

Για τη συνεργασία, που υπάρχει με ομάδες ο κ. Βίγλας ανέφερε: «Έχουμε πολύ καλή συνεργασία με τον Παναθηναϊκό. Ο Πρόεδρος Δημήτρης Γιαννακόπουλος μάς έκανε δωρεά 7 καρότσια και ουσιαστικά ήταν η βάση για να ξεκινήσει η ομάδα μας το 2013».

Στον επίλογό του ο κ. Βίγλας αναφέρει ένα σημαντικό ζήτημα που απέφερε η ανάπλαση στο Καρπενήσι: «Ένα παράπονό μου το οποίο έχω εκφράσει στον φίλο μου και εκδότη των “Ευρυτανικών Νέων” κ. Ηλία Τσώνη είναι πως παρά την εξαιρετική μου σχέση με τον Περιφερειάρχη τον κ. Μπακογιάννη σοβαρό πρόβλημα αποτελεί η προσβασιμότητα. Υπήρχε μόλις μια θέση στάθμευσης αναπηρικού αυτοκινήτου. Με τις διαμορφώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της πλατείας, την εξαφάνισαν!! Ενώ υπάρχει χώρος -και τον έχουμε επισημάνει- για μια θέση στάθμευσης, την καταργήσανε. 
Ο νομός Ευρυτανίας είναι ο μοναδικός και καλό είναι να δημιουργήσουμε (και για τους τουρίστες) τις προϋποθέσεις και για τον κόσμο της αναπηρίας να μπορούν να απολαύσουν αυτόν τον μαγευτικό τόπο, που λέγεται Ευρυτανία. Να βοηθήσουμε να έρχεται κόσμος. Θα είναι πολύ καλό να έρχονται ομάδες, να προπονηθούν να αθληθούν και να ψυχαγωγηθούν ταυτόχρονα».