Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Ρονάλντο: ο καλύτερος επιθετικός όλων των εποχών

Πριν από 39 χρόνια γεννήθηκε στη Βραζιλία ένα ποδοσφαιρικό φαινόμενο που όμοιό του δεν υπήρξε και δύσκολα θα υπάρξει στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.

RO-1

Ο Λουίς Ναζάριο ντε Λίμα, όπως είναι το πλήρες και πραγματικό όνομα του Ρονάλντο, είναι ίσως ο καλύτερος επιθετικός όλων των εποχών. Στα 17 του ήταν παίχτης της Κρουζέιρο, όπου σκοράροντας κατά ριπάς μέσα σε ένα χρόνο κατάφερε να κατακτήσει τον πρώτο του τίτλο (Κύπελλο Βραζιλίας) και να κάνει την ομάδα, την οποία αγαπούσε -Φλαμένγκο- να μετανιώσει πικρά που τον απέρριψε!

Παγκόσμιο στα 18 του!
Τα 12 γκολ σε 14 εμφανίσεις με την Κρουζέιρο «ανάγκασαν» τον Κάρλος Αλμπέρτο Παρέιρα να τον πάρει στην αποστολή της Βραζιλίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο των ΗΠΑ το 1994. Παρότι με την «σελεσάο» δεν έπαιξε λεπτό, πανηγύρισε μαζί με τους υπόλοιπους την κατάκτηση του Μουντιάλ.

O Ρονάλντο στην Κρουζέιρο
ro-15

Το άλμα στην Ευρώπη
Με τις παραινέσεις του Ρομάριο, ο Ρονάλντο θα επιλέξει την Αϊντχόφεν και δε έκανε λάθος. Στην πρώτη του χρονιά στην Ολλανδία σκόραρε 30 φορές και δυστυχώς για αυτόν το 1995 η ατυχία θα του χτυπήσει για πρώτη φορά την πόρτα. Ο τραυματισμός του θα τον κρατήσει εκτός για μεγάλο διάστημα της σεζόν, όμως πρόλαβε να σκοράρει 12 φορές σε 13 εμφανίσεις.

O Ρονάλντο στην Αϊντχόβεν (PSV)
RO-2

Το φαινόμενο στη Μπάρτσα
* 1996: Ο Ρονάλντο πήγε στην Μπαρτσελόνα, με το ποσό ρεκόρ των 17 εκατ. δολαρίων, δικαιολογώντας τα όμως με 47 γκολ σε 49 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις. Επίδοση που αποτέλεσε την κορυφαία σε όλη την Ισπανία μέχρι την σούπερ σεζόν του Μέσι το 2009. Ο Ρονάλντο κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων με γκολ στον τελικό, 1 Κύπελλο Ισπανίας και 1 Σούπερ καπ, ενώ η FIFA τον ανακήρυξε παίκτη της χρονιάς 1996. Οι επελάσεις του στο «Καμπ Νου», αλλά και η τριπλέτα με τους Ριβάλντο-Ζιοβάνι αποτέλεσε για 2 χρόνια είχαν την καλύτερη επιθετική γραμμή στον πλανήτη.

O Ρονάλντο στη Μπαρτσελόνα
ro-4


Η Ίντερ και το σοκ
* 1997: Οι Καταλανοί δε θα μπορέσουν να ανανεώσουν τον Βραζιλιάνο, που πήγε με 19εκ. στην Ίντερ του Μοράτι. Το φαινόμενο θα δώσει άλλη διάσταση στους «νερατζούρι» και από την πρώτη του σεζόν θα κάνει τη διαφορά στην Ίντερ και θα γίνει αρχηγός της ομάδας στο τέλος του 1998. Κέρδισε τη «Χρυσή Μπάλα», αλλά και το βραβείο του καλύτερου παίκτη της χρονιάς από τη FIFA το 1997, μέχρι το… σοκ. Ο τραυματισμός στις 21 Νοεμβρίου 1999 θα τον οδηγήσει σε χειρουργική επέμβαση στο γόνατο που θα τον κρατήσει εκτός μάχης για έξι μήνες. Στις 12 Απριλίου 2000 επέστρεψε για 7 λεπτά,  καθώς στον Ιταλικό τελικό με Λάτσιο τραυματίστηκε ξανά στο ίδιο γόνατο και δυο χρόνια χρειάστηκαν στον Ρονάλντο για να ξαναγίνει... φαινόμενο.

O Ρονάλντο στην Ίντερ
ro-5

ro-30

"Εκτελεστής" στο Παγκόσμιο
Ο Ρονάλντο έκανε τα πάντα για να είναι διαθέσιμος για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002. Σκόραρε σε όλα πλην του ματς με την Αγγλία και οδήγησε ως φυσικός ηγέτης την Βραζιλία στην κατάκτηση του Μουντιάλ 2002 στα γήπεδα της Ιαπωνίας και της Κορέας. Μάλιστα, από τα 12 συνολικά γκολ, πέτυχε τα 2 γκολ του τελικού στο 2-0 απέναντι στην κυνική Γερμανία.

O Ρονάλντο πανηγυρίζει τα δυο γκολ στον τελικό του Μουντιάλ 2002 με τη Γερμανία
RO-5

Το φαινόμενο στους "γκαλάκτικος"
Ο Ρονάλντο με μια ακόμα μεταγραφή ρεκόρ. των 46 εκατ. ευρώ πήγε στην Ρεάλ Μαδρίτης κατακτώντας το πρωτάθλημα, το διηπειρωτικό, αλλά και το σούπερ καπ της επόμενης περιόδου. Επική ήταν η εμφάνισή του στο «Ολντ Τράφορντ» με χατ-τρικ (γλυκιά ήττα με 4-3, νίκη με 3-1 στο πρώτο ματς), που απέκλεισε την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από τα προημιτελικά. 

Ο Ρονάλντο στη Ρεάλ Μαδρίτης
ro-7

Ο Μιλανέζος Ρονάλντο
* 2007: Με 8 εκατ. ευρώ πήγε στη Μίλαν, ξεκίνησε καλά, όμως τα γόνατά του τον πρόδωσαν εκ νέου. Η Μίλαν πήγε το Champions League αλλά ο Ρονάλντο δεν έπαιξε ποτέ (και δεν το κατέκτησε ΠΟΤΕ!), αφού είχε συμμετάσχει στους πρώτους γύρους του θεσμού με τους Ισπανούς. Στις 13 Φεβρουαρίου 2008 το δεξί του γόνατο τον άφησε ξανά εκτεθειμένο και στο τέλος της σεζόν τον άφησαν και οι "ροσονέρι".

O Ρονάλντο στη Μίλαν
ro-10

Φινάλε στην πατρίδα
Μετά από μια χρονιά αποχής, αν και έκανε προπονήσεις με την οαγαπημένη του ομάδα τη Φλαμέγκο πήγε στην Κορίνθιανς, που του πρόσφερε συμβόλαιο. Όπως πάντα: ξεκίνημα θετικό και συνέχεια με τραυματισμούς, αλλά και παραπανίσια κιλά. Τον Φεβρουάριο 2011 μετά τον αποκλεισμό της Κορίνθιανς από το Κόπα Λιμπερταδόρες ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ενεργό δράση. «Είναι δύσκολο το να αφήνεις κάτι που σε έκανε τόσο χαρούμενο. Ψυχικά, θέλω να συνεχίσω αλλά γνωρίζω ότι έχω χάσει το σώμα μου», δήλωσε στις 14 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους, όταν έβαλε οριστικά τέλος στην τεράστια καριέρα του. 

Ο Ρονάλντο στην Κορίνθιανς
ro-6

Συγκλονιστικό φινάλε
Το τυπικό τέλος για τον Ρονάλντο ήρθε στις 7 Ιουνίου 2011 σε αποχαιρετιστήριο παιχνίδι της Βραζιλίας με την Ρουμανία στο Σάο Πάολο, όπου το «Φαινόμενο» έπαιξε για ένα τέταρτο και κρέμασε με κάθε επισημότητα τα παπούτσια του, ανάμεσα σε μεγάλες προσωπικότητες που τον συνόδευσαν στη διάρκεια της καριέρας του. Τα δάκρυα στην συνέντευξη τύπου που έδωσε συγκλόνισαν τον κόσμο: «… όλοι εσείς που με λέγατε χοντρό και γελάγατε, δεν ξέρατε πως έχω θυροειδή…», τόνισε σοκάροντας για τα παραπανήσια κιλά του.

Φινάλε με δάκρυα
ro-12

Ακόμα…
* Συνολικά, σε 624 εμφανίσεις με όλες τις ομάδες σκόραρε 420! Μελανό σημείο το Μουντιάλ της Γαλλίας το 1998, όπου πέταγε φωτιές έως το τελικό όπου οι θεωρίες συνωμοσίας, εμετούς, συμβολαίων με εταιρίες και πολλά ακόμα να αγωνιστεί με το ζόρι και φυσικά να είναι η σκιά του εαυτού του (0-3 από τη Γαλλία). 
* Ο Κλόζε στο 7-1 κόντρα στη Βραζιλία στο Παγκόσμιο της χώρας του καφέ έφτασε τα 16 γκολ σε 27 ματς (0,59 ανά ματς), ξεπερνώντας τον Ρονάλντο που είχε 15 γκολ σε 19 ματς (0,78 ανά ματς). Φυσικά δεν τίθεται θέμα σύγκρισης των δυο παικτών.
* Έχει τέσσερα παιδιά (δύο+δύο) από τρεις διαφορές γυναίκες. Μάλιστα, έκανε και βασεκτομή για να αποφύγει τη… δημιουργία πεντάδας! Σήμερα, ασχολείται με την «A1 Team Brazil» που κατέχει μαζί με τον θρύλο των μηχανοκίνητων σπορ στην Βραζιλία, Φιτιπάλντι. Χωρίς πολλά λόγια ο καλύτερος επιθετικός (ίσως) όλων των εποχών είναι ο ΡΟΝΑΛΝΤΟ!!

ro-40

2003: Μυθική η παράσταση με χατ τρικ του Ρονάλντο μέσα στο Ολντ Τράφορντ
ro-8

ro-19

ro-13

ro-9

ro-17

ro-14

ro-11

ro-18