Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

«Δοκίμασα, απέτυχα, αποχωρώ -και ευχαριστώ!». Ο Χαρίδημος Τσούκας λέει αντίο στην πολιτική. Διαβάστε την επιστολή του

"Στις δύο τελευταίες εκλογές ήμουν υποψήφιος βουλευτής Ευρυτανίας με το Ποτάμι. Το έκανα, όχι για να ακολουθήσω πολιτική σταδιοδρομία, αλλά για να δώσω την ευκαιρία να ακουστεί η φωνή των συμπολιτών μου, που με πάθος ζητούν μια διαφορετική Ελλάδα -  διαφορετική από τη χώρα της βιωμένης αναξιοπρέπειας που έχουν συνηθίσει".

tsoukas-xaridimos1

"Η υποψηφιότητά μου υπαγορεύθηκε από την ηθική της ευθύνης: τι κάνω εγώ για τη χώρα μου στις δύσκολες στιγμές που περνά; Η εμπλοκή μου είχε τα χαρακτηριστικά της εθελοντικής εργασίας: διέθεσα χρόνο και κάποια χρήματα  για έναν ευγενή συλλογικό σκοπό.

Το Ποτάμι, ένα άφθαρτο κόμμα της φιλελεύθερης κεντροαριστεράς, με καταξιωμένους ανθρώπους και  ρεαλιστικές θέσεις, ήταν το κόμμα που θεώρησα (και θεωρώ) ότι μπορούσε να συμβάλει στην αλλαγή του πολιτικού σκηνικού.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το Ποτάμι απέτυχε. Δεν κατάφερε να πείσει τους πολίτες να συντονιστούν μαζί του. Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή. Φυσικά, πρέπει να αναζητήσει με ειλικρίνεια τους λόγους της αποτυχίας του. Είμαι βέβαιος ότι θα το κάνει.

Στην Ευρυτανία, αν και κακό, το αποτέλεσμα είναι αρκετά καλύτερο από αλλού. Το Ποτάμι απέσπασε 4,5% (609 ψήφοι), το μεγαλύτερο ποσοστό στην περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδας και σε όλες τις μονοεδρικές, και ένα από τα πέντε καλύτερα ποσοστά του πανελλαδικά (εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης). Σημειώστε ότι ήμουν ο μόνος υποψήφιος του κόμματος στο νομό (αντί για τρεις υποψήφιοι που θα έπρεπε να είναι στο ψηφοδέλτιο), διεξήγαγα προεκλογικό αγώνα πέντε ημερών, ξόδεψα μόλις 600 ευρώ, και δεν υπήρχε τοπική κομματική οργάνωση!  Υπ' αυτές τις συνθήκες θα μπορούσαμε να είχαμε πάει πολύ χειρότερα!

Θέλω να ευχαριστήσω τους συμπολίτες που μας τίμησαν με την ψήφο τους. Σε συνθήκες πόλωσης, επέλεξαν τη φωνή της κοινής λογικής και των οδυνηρών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα, χωρίς να σκεφτούν συμφεροντολογικά ποντάροντας σε ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας. Τους ευχαριστώ θερμά για την εμπιστοσύνη. Ευχαριστώ επίσης τους φίλους που με στήριξαν στην προεκλογική καμπάνια. Η συνδρομή τους ήταν πολύτιμη, ιδιαίτερα για έναν μη επαγγελματία πολιτικό όπως εγώ, δίχως κομματική οργάνωση.

Η προεκλογική περίοδος μου έδωσε τη δυνατότητα τα μιλήσω με πολλούς συμπολίτες και να καταλάβω καλύτερα τα προβλήματα του νομού μας. Αυτό ήταν μεγάλο κέρδος για μένα. Είδα από κοντά τη φτώχεια, νέους που αναρωτιούνται πώς θα ζήσουν την υπόλοιπη ζωή τους σε μια ρημαγμένη χώρα, επιχειρήσεις που φυτοζωούν, άνεργους δίχως ελπίδα, χωριά δίχως συγκοινωνία, γέροντες που αγωνιούν για τη σύνταξη και την υγειονομική περίθαλψη. Είδα καλά το πιο λυπηρό απ’ όλα: απελπισμένους ανθρώπους που αδιαφορούν όλο και περισσότερο για την πολιτική. Δυστυχώς στην πατρίδα μας δεν χρεοκόπησε μόνο η οικονομία αλλά η ίδια η πολιτική! Η απαξίωση της πολιτικής - δηλαδή του μόνου έλλογου τρόπου διαχείρισης των συλλογικών προβλημάτων - είναι ένα από τα σημαντικότερα μηνύματα που έλαβα ως υποψήφιος. Κάπως έτσι εξηγείται, άλλωστε, ότι η αποχή στην περιοχή μας έφθασε στο πελώριο 56%! Φυσικά αυτή η δυσάρεστη για τη δημοκρατία εξέλιξη ουδόλως ενοχλεί τους επαγγελματίες της πολιτικής, το αντίθετο μάλιστα! Αυτοί θα εισπράττουν τον παχυλό μισθό τους, ενώ το «πόπολο» θα πένεται, θα βαρυγκομά και θα απέχει.

Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στον εκλεγέντα βουλευτή κ. Κοντογεώργο (ΝΔ). Εύχομαι η σημαντική εκκρεμότητά του με τη Δικαιοσύνη να τερματισθεί γρήγορα γιατί δεν πρέπει να υπάρχει καμία σκιά πάνω από έναν εκλεγμένο εκπρόσωπο του λαού. Μακάρι να βρει το κουράγιο να συμβάλει στη ριζική ανανέωση του κόμματός του με νεωτερικό ήθος – χωρίς ρουσφέτια, «εξυπηρετήσεις» και δημαγωγικές υποσχέσεις. Ελπίζω να συνεργασθεί παραγωγικά με τη νέα κυβέρνηση για το καλό του τόπου. Τέλος, εύχομαι η συμπεριφορά του να διέπεται από τις σημαντικότερες αρχές για όσους ασχολούνται με τα κοινά: καθαρή ματιά, ηθική οξύνοια, τόλμη και ευθυκρισία για την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος.

Τέλος, σε ό,τι με αφορά, τερματίζεται η σύντομη εμπλοκή μου με την επίσημη πολιτική. Δεν είμαι κατά συρροήν πολιτευτής, ούτε αποσκοπώ σε πολιτική σταδιοδρομία. Η συμμετοχή μου στην πολιτική, ήδη από τα νιάτα μου, ήταν μια βιωματική υπόθεση για μένα, όχι απόρροια στρατηγικού υπολογισμού. Με συνέπαιρνε πάντοτε η θεώρηση του αείμνηστου Βάτσλαβ Χάβελ για την πολιτική: η πολιτική όχι ως «τεχνολογία ισχύος και χειραγώγησης» αλλά ως «ένας τρόπος να αναζητήσουμε και να πετύχουμε ζωή με νόημα». Δεν θα πάψω να είμαι ενεργός πολίτης, αλλά η ευθύνη για τα κοινά, για να παραμένει ζωντανή, πρέπει να μοιράζεται. Επιστρέφω στην ιδιωτική-επαγγελματική μου σφαίρα πλουσιότερος σε εμπειρίες. Η Ιθάκη δεν με γέλασε. Σοφότερος καθώς έγινα, έχω καταλάβει πλέον οι πολιτικές Ιθάκες τι σημαίνουν".

 

Χαρίδημος Κ. Τσούκας

Καθηγητής στα Πανεπιστήμια

Κύπρου και Warwick

Υποψήφιος Βουλευτής

Ευρυτανίας με το Ποτάμι