Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

ev media-logo

Η επιστροφή του ΠΑΣΟΚ. Αύξησε τη δύναμή του κατά 117% στην Ευρυτανία - Πέτυχε η επιλογή της Παπασπύρου ως επικεφαλής

Υπερδιπλασίασε τα ποσοστά του στις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη, με επικεφαλής του ψηφοδελτίου στην Ευρυτανια την "άφθαρτη" Δήμητρα Παπασπύρου. Έλαβε 1.307 ψήφους έναντι 601 των εκλογών του Ιανουαρίου '15.

papaspyrou-dimitra1

Αναγεννήθηκε από τις στάχτες του το ΠΑΣΟΚ στην Ευρυτανία. Μετά την καταρράκωσή του μόλις πριν από λίγους μήνες, σήμερα το χαμόγελο ξαναγύρισε στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έμειναν "πιστά" στο κόμμα. Πρώτο κόμμα στο Στένωμα, τόπο καταγωγής της επικεφαλής του ψηφοδελτίου κας Δήμητρας Παπασπύρου.

Πλήρη επιβεβαίωση βρήκε στην Ευρυτανία η αισιοδοξία των τοπικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ πως το κόμμα (Δημοκρατική Συμπαράταξη) είναι ικανό να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη και να διεκδικήσει επί ίσοις όροις την 3η θέση. Όπερ και εγένετο: το ΠΑΣΟΚ υπερδιπλασίασε τα ποσοστά του και τερμάτισε τρίτο, πίσω από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, μπροστά από Ποτάμι και Χρυσή Αυγή, κόμματα που πριν οκτώ μήνες είχαν συγκεντρώσει περισσότερες ψήφους.

Το ΠΑΣΟΚ έλαβε την περασμένη Κυριακή συνολικά 1.307 ψήφους, όταν αντίστοιχα τον Γενάρη του ’15 είχε περιοριστεί σε 601 ψηφοδέλτια. Με τη γλώσσα των ποσοστών, το κόμμα κατέγραψε άλμα 5,28%, καθώς το 4,32% έγινε 9,60%.

Είναι ξεκάθαρο πως το ΠΑΣΟΚ εκμεταλλεύτηκε τη μη κάθοδο στις εκλογές του ΚΙΔΗΣΟ, του κόμματος του Γ. Παπανδρέου, καθώς επίσης και τη δυσαρέσκεια τέως ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που απογοητεύτηκαν από τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Εξάλλου, όπως έλεγαν και πριν τις εκλογές τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ Ευρυτανίας, «…η μεγάλη πλειοψηφία όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Γενάρη, ιστορικά ανήκε στο χώρο του ΠΑΣΟΚ».

Σαφώς, ρόλο διαδραμάτισε και η σύμπραξη με τη Δημοκρατική Αριστερά, αν και τα ποσοστό του κόμματος στις πρόσφατες εκλογές μετά βίας είχε υπερβεί το 0,50%. Να σημειωθεί ότι στις εκλογές του Ιανουαρίου, το ΚΙΔΗΣΟ είχε λάβει στον νομό ποσοστό 3,96% και αντίστοιχα, όπως αναφέρθηκε, το ΠΑΣΟΚ 4,32% (και τα δύο κόμματα σύνολο: 8,28%). Επιπλέον, η επιλογή ως επικεφαλής ψηφοδελτίου της Δήμητρας Παπασπύρου, ενός «άφθαρτου» και σχετικά μη οικείου στους Ευρυτάνες προσώπου, αποδείχθηκε επιτυχής και έπεισε μερίδα ψηφοφόρων.

Πάνω από 11% στα Άγραφα

Πώς αντιμετώπισαν, όμως, το ΠΑΣΟΚ οι ψηφοφόροι της Ευρυτανίας; Μια πρόχειρη ματιά στα αποτελέσματα των εκλογών καταδεικνύει πως ο δήμος Αγράφων (50 ΕΤ) αποτέλεσε για το Κίνημα σημαντική πηγή ψηφοφόρων. Στον δ. Αγράφων η «Δημοκρατική Συμπαράταξη» έλαβε 523 ψήφους (επί 4.682 ψηφισάντων) και ποσοστό 11,44% -με άνεση πάνω από τη Χρυσή Αυγή (200 ψήφοι - 4,37%). Είναι ενδεικτικό πως στους 4 από τους 5 πρώην δήμους των Αγράφων, το κόμμα έλαβε διψήφια ποσοστά.

Τρίτη δύναμη και στον δήμο Καρπενησίου

Χαμηλότερες από τα Άγραφα, υψηλότερες ωστόσο σε σύγκριση με τα πανελλαδικά του ποσοστά, ήταν οι εκλογικές επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ στον δήμο Καρπενησίου (67 ΕΤ). Οι κάλπες έβγαλαν 645 ψήφους (επί 7.906 ψηφισάντων) και 8,41%. Η «Δημοκρατική Συμπαράταξη» ήταν το τρίτο κόμμα, μπροστά από Ποτάμι (457 ψήφοι - 6%) και Χρυσή Αυγή (384 - 5%).