Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Ζβόνιμιρ Μπόμπαν - Το σύμβολο των Κροατών

Τα 47α γενέθλιά του γιορτάζει αύριο  ο κορυφαίος ίσως ποδοσφαιριστή όλων των εποχών της Κροατίας, που έγραψε ιστορία στο παγκόσμιο στερέωμα τη δεκαετία του ’90.

BOBAN-3

Ο Ζβόνιμιρ Μπόμπαν γεννημένος στις 8 Οκτωβρίου 1968 στο Ιμότσκι της Κροατίας, αγωνιζόταν στο χώρο του κέντρου και υπήρξε ένας εξαιρετικός ποδοσφαιριστής, που έγινε γνωστός για την σπουδαία τεχνική κατάρτιση που διέθετε.   

Ζβόνιμιρ Μπόμπαν: ο Κροάτης μαέστρος 
* 1985: Από τα 17 του μέχρι τα 23 του ήταν παίχτης της ιστορικής Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Κορυφαία σεζόν ήταν το 1990-91, όποτε και πέτυχε 15 γκολ σε 26 συμμετοχές. 
* 1991: Τα λαγωνικά της Μίλαν τον ανακάλυψαν και τον απέκτησαν, όμως τον παραχώρησαν άμεσα για μια σεζόν ως δανεικό στη Μπάρι. Αφού έκανε το…  αγροτικό του επέστρεψε στο Μιλάνο και παρέμεινε εκεί για τα επόμενα 9 χρόνια. Με συμπαίκτες αστέρες της εποχής, όπως οι: Γκούλιτ, Αλμπερτίνι, Κοστακούρτα και Σιμόνε  κατέκτησε 4 πρωταθλήματα Ιταλίας (93, 94, 96, 99) και 3 Σούπερ Καπ (1992: 2-1 της Πάρμα, 1993: 1-0 της Τορίνο και 1994: με τον Μπόμπαν να βρίσκει στόχο στην διαδικασία των πέναλτι απέναντι στη Σαμπντόρια (4-3 στα πέναλτι, 1-1 καν. περ.). 

BOBAN-17

* 1994: Με τους Μπόμπαν, Μαλντίνι, Σαβίσεβιτς, Ντεσαγί, Ντοναντόνι και Μασσάρο η Μίλαν κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ διασύροντας με 4-0 το απόλυτο φαβορί του τελικού, την Μπαρτσελόνα των Ρομάριο, Γκουαρντιόλα, Κούμαν και Στόιτσκοφ. 
* 1995: Την επόμενη χρονιά συμμετείχε ξανά στον τελικό, όμως ηττήθηκε από τον σπουδαίο Άγιαξ (Ράικαρντ, Φαν ντε Σαρ, Φρανκ Ντε Μπουρ, Ρόναλντ Ντε Μπουρ, Ζέεντορφ, Ντάβιντς, Μπλιντ, Όφερμαρς και Λιτμάνεν), με 1-0 στο Ερνστ Χάπελ της Βιέννης.  
* Επίσης, ήταν φιναλίστ στο Σούπερ Καπ του 1996, όταν και ηττήθηκε με 1-2 από την Φιορεντίνα του Γκαμπριέλ Μπατιστούτα, αλλά και του 1999,  με το ίδιο σκορ από την κάτοχο του κυπέλλου Ουέφα, Πάρμα, των Τζιανλουίτζι Μπουφόν, Φάμπιο Καναβάρο, Αριέλ Ορτέγκα και Ερνάν Kρέσπο.
* 2001: Στα 33 του, μετά από 3 μήνες και τέσσερα παιχνίδια στη ισπανική Θέλτα, όπου παραχωρήθηκε δανεικός κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια.  

BOBAN-1

Η κίνηση καράτε, που έκανε τον Μπόμπαν εθνικό ήρωα
* 1990: Σε μία αναμέτρηση της Ντιναμό με τον Ερυθρό Αστέρα στο Ζάγκρεμπ έγιναν απίστευτα πράγματα και πολλοί είχαν θεωρήσει όσα έγιναν προμήνυμα του επερχόμενου πολέμου. Οι εκδρομείς του Ερυθρού Αστέρα ήταν μέλη της παραστρατιωτικής οργάνωσης του Αρκάν, με τον ίδιο μάλιστα να ταξιδεύει μαζί τους. Μόλις βρέθηκαν απέναντι στις κερκίδες άρχισαν οι αντεγκλήσεις και η αστυνομία προσπάθησε να ηρεμήσει τα πνεύματα, αλλά η ενέργειά της να ασχοληθεί μόνο με τους οπαδούς της Ντιναμό δυναμίτισε το κλίμα. 
Το γήπεδο έγινε πεδίο μάχης μεταξύ Κροατών, Σέρβων και αστυνομικών. Υπήρξαν δεκάδες τραυματίες, ενώ στα επεισόδια συμμετείχε μέχρι και o Μπόμπαν, ο οποίος βλέποντας έναν Γιουγκοσλάβο αστυνομικό να χτυπά έναν οπαδό της Ντιναμό, τού επιτέθηκε και τον χτύπησε θυμίζοντας… καρατέκα. Το αποτέλεσμα αυτής του της κίνησής τού έδωσε τη φήμη εθνικού ήρωα στην πατρίδα του.

BOBAN-2

BOBAN-4

Μπόμπαν-στιγμές
* Ο Ζβόνιμιρ Μπόμπαν ήταν μέλος της Εθνικής Ελπίδων της Γιουγκοσλαβίας, που κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 1987, επικρατώντας της Δυτικής Γερμανίας με 5-4 στα πέναλτι (κ.π. 1-1). Με την Εθνική Ανδρών είχε -μέχρι το 1991- 8 συμμετοχές και 1 γκολ. Όταν η Κροατία έγινε ανεξάρτητο κράτος προτίμησε να συνεχίσει με αυτή, έχοντας -μέχρι το 1999- 51 συμμετοχές και 12 τέρματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Μουντιάλ του 1998 ήταν αρχηγός της Εθνικής Κροατίας, που κατέλαβε την 3η θέση στον κόσμο.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως η Εθνική του ομάδα έφθασε στην τελική φάση της διοργάνωσης, έχοντας περάσει ως δεύτερη από όμιλο, στον οποίο μεγάλη χαμένη ήταν η Εθνική Ελλάδας. 
Η επίσημη αγαπημένη παραχώρησε λευκή ισοπαλία στη Δανία στο ΟΑΚΑ, γεγονός που έστειλε τους Δανούς (απευθείας) και τους Κροάτες  (μέσω μπαράζ) στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας!!

BOBAN-7

* 1998 (Μουντιάλ-Γαλλία): Η Κροατία διέγραψε εντυπωσιακή πορεία και αποτέλεσε την ευχάριστη έκπληξη της διοργάνωσης, καθώς έφθασε μέχρι τα ημιτελικά και το χάλκινο μετάλλιο!! Από τους ομίλους πέρασε ως 2η πίσω από την Αργεντινή, στους «16» πέταξε έξω τη Ρουμανία με 1-0, ενώ στα προημιτελικά η Κροατία διέσυρε τους κατόχους του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 1996, Γερμανούς με το εκκωφαντικό 3-0. Στα ημιτελικά είχε την ατυχία να πέσει στους διοργανωτές και μετέπειτα πρωταθλητές κόσμου Γάλλους. Οι Βαλκάνιοι προηγήθηκαν, όμως τελικά ηττήθηκαν με 2-1, καθώς ήταν η βραδιά του Λιλιάν Τουράμ, ο οποίος με 2 προσωπικά τέρματα έστειλε την παρέα των Ζιντάν, Ντεσάμ, Λεμπέφ, Τζοργκαέφ και Ντουγκαρί στον μεγάλο τελικό κόντρα στη Βραζιλία. 

BOBAN-8

Στο μικρό τελικό, η Κροατία επικράτησε με 2 - 1 των Ολλανδών και πανηγύρισαν απόλυτα δίκαια και εκστασιασμένη το χάλκινο μετάλλιο.  Η Κροατία -με μεγαθήρια της εποχής και αστέρες που μεσουρανούσαν στην Ευρώπη, όπως, ο -μέχρι πρότινος- προπονητής της ομάδας Σλάβεν Μπίλιτς, ο χαρισματικός Ρόμπερτ Προσινέτσκι, ο εκτελεστής Νταβόρ Σούκερ, οι μετέπειτα παίχτες του Παναθηναϊκού Αλιόσα  Ασάνοβιτς, Γιάρνι Γιάρνι και Άντονι Σέριτς και φυσικά ο μεγάλος αρχηγός και φυσικός ηγέτης Σβόνιμιρ Μπόμπαν- δικαίως έφθασε στην ελίτ του κόσμου.  Ο Μπόμπαν  αναδείχθηκε καλύτερος ποδοσφαιριστής στη χώρα του το 1999.
* Όταν σταμάτησε το ποδόσφαιρο σπούδασε αθλητική δημοσιογραφία, σχολιάζοντας παράλληλα ποδοσφαιρικούς αγώνες στο Κροατικό RTL, στο SKY της Ιταλίας και γράφει στη αθλητική Ιταλική εφημερίδα «La Gazzetta dello Sport». Επίσης, το 2004 ο φανατικός  ποδοσφαιρόφιλος πρωθυπουργός της Κροατίας Ίβο Σαναντέρ διόρισε τον Μπόμπαν Υφυπουργός Αθλητισμού στη χώρα του.

BOBAN-13

** Μέσα στο γήπεδο ήταν πραγματικός ηγέτης και αρχηγός, «έβλεπε» γήπεδο και αποτελούσε τον απόλυτο ηγέτη της ομάδας. Διέθετε άριστη τεχνική κατάρτιση, φαντασία, ικανότητα στο σκοράρισμα  (άσσος στις εκτελέσεις φάουλ) και την οργάνωση του παιχνιδιού. Μύθος του παγκόσμιου ποδοσφαιρικού στερεώματος υπήρξε ο εξαιρετικός Ζβόνιμιρ Μπόμπαν. 

boban-23

boban-15

boban-19

BOBAN-10

boban-12

ΕURO 96 (KΡΟΑΤΙΑ-ΔΑΝΙΑ 3-0): Ο Μπόμπαν (Νο10) με τον Ασάνοβιτς (Νο7, πρώην παίχτη του Παναθηναϊκού
boban-21

BOBAN-9

boban-22

boban-20