Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

ev media-logo

Τζιμπρίλ Σισέ: Το “λιοντάρι του Αρλ” “κρέμασε” τα παπούτσια του

«Ένα λιοντάρι δεν πεθαίνει ποτέ. Μόνο κοιμάται». Ο Τζιμπρίλ Σισέ αποδείχτηκε λιοντάρι έως τα 34 του χρόνια. Έπεφτε και σηκωνόταν ξανά. Μέχρι το βράδυ της 19ης Οκτωβρίου 2015. «Σήμερα δεν μπορώ να προπονηθώ ούτε καν σε χαμηλό επίπεδο. Πρέπει να ακούς το σώμα σου. Ναι ήρθε το τέλος».

CISSE-1

Αρλ και Οσέρ
1974: Οι γονείς ήρθαν από την Ακτή Ελεφαντοστού στο Αρλ της Γαλλίας, προκειμένου ο πατέρας του να εκπληρώσει τα ποδοσφαιρικά του όνειρα. Αρχηγός στην Εθνική έκανε το μεγάλο βήμα και έβγαζε αρκετά χρήματα ώστε να ζει σε μια πολυτελή βίλα, μαζί με την σύζυγό του και τα 6 τους παιδιά. Στις 12 Αυγούστου 1981 ήρθε το 7ο: ο Τζιμπρίλ Αρούν Σισέ. Ο πατέρας του τους εγκατέλειψε και ανέλαβε όλο το βάρος η μητέρα του «η ξεχωριστή γυναίκα στην καρδιά μου», όπως έλεγε. 
Με δύο αδέρφια του πήγε στην τοπική Αρλ και μετά στις ακαδημίες της Νιμς Ολιμπίκ και έτσι τον ανακάλυψε ο «ποδοσφαιρικός του πατέρας», Γκι Ρου και τον πήρε στην πρώτη ομάδα της Οσέρ, όπου έζησε οχτώ χρόνια γεμάτα γκολ, δόξα και αποθέωση. Η αναγνωσιμότητα έκανε τον πατέρα του να τον καλέσει17 χρόνια μετά: «Τζιμπρίλ, συγχαρητήρια για το πρώτο σου γκολ. Εύχομαι να πάνε όλα όπως τα έχεις ονειρευτεί», του είπε στο τηλέφωνο.

O Σισέ ηγέτης της Οσέρ
CISSE-2

Η Λίβερπουλ και το «κρακ»
2004: Πήγε στη Λίβερπουλ, ως πρώτος σκόρερ στη Γαλλία το 2002 και βασικός στην Εθνική ομάδα στο Μουντιάλ της Κορέας και κάτοχος του Συνομοσπονδιών το 2003. Δυστυχώς, η μοίρα δεν τον άφησε να ζήσει το όνειρο καθώς στο «Ίγουντ Παρκ» του Μπλάκμπερν, τις 30 Οκτωβρίου, ο Μακίβλι έκανε τάκλιν και ο χρόνος παγώνει: Κάταγμα κνήμης - περόνης στο αριστερό πόδι!! «Δεν θυμάμαι πολλά… απλά άκουσα το πόδι μου να σπάει…», έλεγε αργότερα ο ίδιος. Ο γιατρός τού είπε δε θα ξαναπαίξει στη σεζόν, όμως ο Σισέ, τα κατάφερε, σκόραρε και πανηγύρισε το Τσάμπιονς Λιγκ, μετά από 5,5 μήνες απουσίας.

O Σισέ της Λίβερπουλ
CISSE-17

Ο φρικιαστικός τραυματισμός του Σισέ στη Λίβερπουλ
cisse-5

Η Μαρσέιγ και το νέο «κρακ»
Ο Μπενίτεθ τον έδιωξε όμως υπήρχε και χειρότερο… ένα νέο σπάσιμο στο πόδι. Πάει δανεικός στη Μαρσέιγ στις 7 Ιουνίου 2006, όμως η χαρά έγινε φρίκη. Σε φιλικό Γαλλία-Κίνα το τελευταίο πριν το Μουντιάλ (!) ο Σισέ υπέστη κάταγμα κνήμης - περόνης, αυτή τη φορά στο δεξί. «Μου κόπηκε το αίμα. Όταν είδα το πόδι του αισθάνθηκα ότι χάνω για πάντα έναν πολύ καλό συμπαίκτη. Αμέσως μετά όμως σκέφτηκα ότι θα επιστρέψει ακόμα πιο δυνατός. Δεν έχω γνωρίσει πιο σκληρό παιδί από αυτόν…», έλεγε ο σπουδαίος Τιερί Ανρί. Όμως, στις 20 Οκτωβρίου, ο Σισέ αγωνίστηκε με τη Μαρσέιγ και πέτυχε συνολικά 15 γκολ σε 25 ματς και «αναγκάζει» τον σύλλογο να τον αγοράσει…

O Σισέ με τη φανέλα της Μαρσέιγ
CISSE-11


Σοκαριστική εικόνα από τον τραυματισμό του Σισέ με την Εθνική Γαλλίας
cisse-4

Ξανά στην Πρέμιερ Λιγκ: Σάντερλαντ
Ήθελε να παίξει ξανά στην Πρέμιερ Λιγκ και για αυτό πήγε στη Σάντερλαντ. Τελείωσε τη σεζόν με 35 ματς και 11 γκολ, όμως η αποχώρηση του Ρόι Κιν έφερε και τον ίδιο στην έξοδο.

Ο Σισέ με τα ερυθρόλευκα της Σάντερλαντ
cisse-3

Ηγέτης στον Παναθηναϊκό
Έψαχνε θέση στην Εθνική Γαλλίας και ήρθε στον Παναθηναϊκό. Μετά το ναυάγιο με τον Χούλιο Κρουζ το τριφύλλι απέκτησε τον Σισέ στις 23 Ιουλίου 2009, προκαλώντας ΣΕΙΣΜΟ δυο μέρες μετά στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Υπέγραψε για 4 χρόνια, αλλά στη διετία που έμεινε στον Παναθηναϊκό έγινε «ένα» με τον κόσμο όπως μαρτυρά και το τατουάζ με το τριφύλλι. Ο Τζιμπρίλ Σισέ ήταν ο απόλυτος σταρ: δυναμικός, ηγετικός. Πετυχαίνει περισσότερα από 60 γκολ πήρε το νταμπλ το 2010, έδωσε μια μοναδική παράσταση στο Ολίμπικο απέναντι στη Ρόμα (3-2), επέστρεψε στην Εθνική (που απέτυχε στο Μουντιάλ της Ν. Αφρικής) και γίνεται το απόλυτο είδωλο για τους οπαδούς του Παναθηναϊκού ένα βράδυ στο Καραϊσκάκη. 

Το νταμπλ του 2010 κατέκτησε με τον Παναθηναϊκό ο Τζιμπρίλ Σισέ
cisse-7

Η κλοπή στο «Καραϊσκάκης»
Ο Μαρινάκης με το «έτσι θέλω» έκλεψε τη νίκη από τον Παναθηναϊκό μέσα στο Φάληρο (19/11/2011), μετά την σφαγιαστική διαιτησία του Καλόπουλου: χέρι Τοροσίδη, ακυρώθηκε γκολ του Κατσουράνη στο 83ο λεπτό ως οφσάιντ ενώ τον κάλυπταν 5-6 παίχτες (!) και γκολ του Ολυμπιακού στο 91’ ήταν οφσάιντ. Ακόμα, μετά το τέλος οπαδοί και σεκιούριτι προπηλάκισαν τους παίχτες του Παναθηναϊκού. Ο Σισέ δε… μάσησε! Ούτε όταν κοίταξε στα μάτια τον Μαρινάκη, που τον εξύβριζε και μετά μιλούσε για ήθος. Το βράδυ εκείνο μπήκε για πάντα στις καρδιές των φίλων του «τριφυλλιού», αλλά αποφάσισε να φύγει από την Ελλάδα. «…Μου τα είχαν πει, δεν ήθελα να τα πιστέψω… Υπήρχε όμως ένας άνθρωπος που αποφάσισε οτι δεν το είχαμε κερδίσει. Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία γιατί είναι οι τελευταίοι μήνες που με βλέπετε στην Ελλάδα», είχε πει.

Τουλάχιστον 4 παίχτες κάλυπταν τον Κατσουράνη στο γκολ,
που θα έκανε το 1-2 για τον Παναθηναϊκό στο "Καραϊσκάκης"
cisse-10

Το φινάλε
Μετά τον Παναθηναϊκό ακολούθησαν οι Λάτσιο (6 ματς/ 1 γκολ, αλλά ζήτησε να φύγει γιατί έπαιζε δεξί εξτρέμ), ΚΠΡ (6 γκολ/ 8ματς και 2 κόκκινες στην πρώτη σεζόν και 3 γκολ σε 18 ματς τη δεύτερη χρονιά), Αλ Γκαράφα, Κούμπαν (4 γκολ για ένα 6μηνο/ τον διεκδίκησε και ο Παναθηναϊκός), Μπαστιά (έπαιξε τον τελευταίο του «επαγγελματικό» αγώνα στο Βελοντρόμ, κόντρα στη Μαρσέιγ). Τελευταία ομάδα ήταν η άσημη Σεντ Πιερουά Νότιας Αφρικής, όπου (αμισθί) έπαιξε για 5 ματς και στις 18 Σεπτεμβρίου μετά από 10 λεπτά Καπρικόν αποχώρησε ΟΡΙΣΤΙΚΑ. 

O Σισέ στη Λάτσιο
CISSE-12

O Σισέ στην ΚΠΡ
CISSE-13

Επίσης...
Τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου στο κανάλι Canal+, ανακοίνωσε συγκινημένος το “αντίο” του. «Σήμερα δεν μπορώ να προπονηθώ ούτε καν σε χαμηλότερο επίπεδο. Έχω μία εγχείρηση τον Ιανουάριο για αντικατάσταση ισχίου. Πρέπει να ακούς το σώμα σου. Ναι, ήρθε το τέλος της καριέρας μου», τόνισε ο Γάλλος. Δε συγκράτησε τα δάκρυά του, βλέποντας τον δάσκαλό του, Γκι Ρου να του λέει: «Τζιμπρίλ, ξεκίνησες προπονήσεις; Αν ναι, τότε θα είσαι έτοιμος να παίξεις ποδόσφαιρο σύντομα»

Ο Σισέ με τη φανέλα της Αλ Γκαράφα
cisse-9

Ο Τζιμπρίλ δεν θα τρέξει ξανά με τον απίστευτο διασκελισμό του, δεν θα σουτάρει με το δυνατό δεξί του πόδι, δεν θα σκοράρει με το κεφάλι σαν γροθιά. «Έκανα φίλους στην Αθήνα…. Αν, τελικά, γίνω και προπονητής, ίσως περάσω πάλι από την Αθήνα. Γιατί οι καλοί φίλοι δε χάνονται ποτέ». Πράγματι. Οι καλοί φίλοι δεν χάνονται ποτέ. Όπως το λιοντάρι, που δεν πεθαίνει ποτέ. Μόνο κοιμάται...

Ο Σισέ στην Κουμπάν

CISSE-15

O Σισέ με τη φανέλα της Μπαστιά
cisse-6

ΟΡΙΣΤΙΚΟ φινάλε για τον Σισέ με την φανέλα της Σεντ Πιερουά Νότιας Αφρικής
cisse-8


ΑΛΛΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΣΠΟΥΔΑΙΟΥ ΤΖΙΜΠΡΙΛ ΣΙΣΕ
cisse-21

cisse-24

cisse-19

cisse-20

cisse-22

cisse-18

cisse-25