Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Η συνταγή της εβδομάδας | Τσουρέκι με κάστανα και λευκή σοκολάτα

677

ΥΛΙΚΑ

Για το τσουρέκι

-1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι

-225 γρ. βούτυρο

-240 γρ. γάλα φρέσκο

-340 γρ. ζάχαρη

-4 αυγά χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια

-50 γρ. φρέσκια μαγιά

-1/2 κ.γ. μαχλέπι

-1/2 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη

Για τη γέμιση

-500 γρ. κάστανα βρασμένα

-125 γρ. ζάχαρη

-400 γρ. γάλα

-1 βανίλια

Για το γλάσο

-500 γρ. κουβερτούρα λευκής σοκολάτας

-100 γρ. κουβερτούρα μαύρης σοκολάτας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζεσταίνουμε το γάλα σε κατσαρολάκι μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά πριν πάρει βράση, μεταφέρουμε σε ένα μεσαίο μπολ και αφήνουμε να γίνει χλιαρό (όχι όμως να κρυώσει). Προσθέτουμε τη μαγιά και τη λιώνουμε με ένα πιρούνι.

Προσθέτουμε 3 κ.σ. από το αλεύρι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε σε ζεστό σημείο να φουσκώσει για περίπου 30-45 λεπτά, αφού το έχουμε σκεπάσει με πετσέτες κουζίνας. Λιώνουμε το βούτυρο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα στο μίξερ με το σύρμα. Μεταφέρουμε σε μπολ.

Μόλις φουσκώσει το προζύμι, μεταφέρουμε στον κάδο του μίξερ. Προσθέτουμε το βούτυρο και αρχίζουμε το χτύπημα σε μεσαία ταχύτητα με το εξάρτημα του γάντζου.

Προσθέτουμε το αλεύρι σε 3 δόσεις μαζί με τα αρωματικά και ζυμώνουμε 2-3 λεπτά.Προσθέτουμε τους κρόκους και την μαρέγκα και ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, υγρή και αφράτη. Σε αυτό το σημείο δεν ξεκολλάει από τον κάδο ή τα χέρια.Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια σχετικά μεγάλη λεκάνη, σκεπάζουμε καλά με πετσέτες κουζίνας και αφήνουμε σε ζεστό σημείο του σπιτιού να φουσκώσει για περίπου 1,5 ώρα ή μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της.

Παράλληλα φτιάχνουμε τη γέμιση: Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Μεταφέρουμε τα κάστανα σε ένα μούλτι και τα πολτοποιούμε. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο από το βρασμένο γάλα.

Αλευρώνουμε ελαφρώς μια επιφάνεια εργασίας και μεταφέρουμε το 1/3 της ζύμης. Ζυμώνουμε και ανοίγουμε τη ζύμη με έναν πλάστη σε ορθογώνιο σχήμα.Χωρίζουμε σε 3 πλεξούδες και απλώνουμε στην κάθε πλεξούδα, 5 κουταλιές της σούπας από την κρέμα κάστανου. Ρολάρουμε την πλεξούδα μέχρι να καλυφθεί η κρέμα και στη συνέχεια πλέκουμε σε τσουρέκι.

Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και τοποθετούμε τα τσουρέκια. Αφήνουμε σε ζεστό σημείο του σπιτιού για περίπου 40 λεπτά ώστε να φουσκώσουν. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Χτυπάμε το αυγό με 2-3 κ.σ. νερό και αλείφουμε με προσοχή τα τσουρέκια για να μην τα τρυπήσουμε με το πινέλο και ξαναφουσκώσουν

Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο και ψήνουμε για 15-18 λεπτά.Μόλις ψηθούν τα μεταφέρουμε σε μία σχάρα του φούρνου και τα αφήνουμε να κρυώσουν για περίπου 30 λεπτά.Για να τα γλασάρουμε, λιώνουμε τις σοκολάτες σε μπεν μαρί και περιχύνουμε τα τσουρέκια τα οποία έχουμε βάλει σε μια σχάρα με ταψάκι από κάτω.

http://alevri.com/