Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

«Λάθη στο γυμναστήριο». Το νέο άρθρο της Κατερίνας Καραγιάννη, από την έντυπη έκδοση

Το θέμα του σημερινού και των επόμενων δύο άρθρων είναι τα λάθη που κάνουμε όταν πηγαίνουμε στο γυμναστήριο. Ύστερα από αρκετή μελέτη καταγράφτηκαν τριάντα (30) λάθη γι' αυτό και το συγκεκριμένο θέμα έχει μεγάλη έκταση. Ας ανακαλύψουμε ποια είναι τα λάθη μας στο γυμναστήριο.

679

Επαναλαμβάνετε το ίδιο πρόγραμμα. Από τη μια είναι καλό το ότι έχετε βρει μια άσκηση που σας ευχαριστεί, από την άλλη όμως αν κάνετε την ίδια άσκηση για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα φτάσετε σε σημείο που το σώμα σας δεν θα ανταποκρίνεται σε νέες προκλήσεις και δε θα βελτιώνεται η φυσική σας κατάσταση. Όταν γυμνάζετε τους ίδιους μυς, με τον ίδιο τρόπο και την ίδια ένταση, τότε όλα γίνονται συνήθεια για τον οργανισμό σας οπότε δεν υπάρχει περαιτέρω βελτίωση. Καλό θα είναι να αλλάζετε το ασκησιολόγιο σας κάθε 4-6 εβδομάδες προσθέτοντας νέες ασκήσεις και αλλάζοντας την ένταση ώστε να έχετε όφελος και να μην χάνετε τον χρόνο σας άδικα.

Αντιγράφετε τους πιο γυμνασμένους. Ίσως έχετε δει ένα άτομο να έχει θεαματικά αποτελέσματα με τον τρόπο άσκησης του. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι η κατάλληλη μέθοδος και για εσάς. Ο κάθε ασκούμενος έχει τις δικές του δυνατότητες και διαφορετικούς στόχους, γι αυτό καλό θα ήταν να γυμνάζεστε λαμβάνοντας υπόψιν αυτούς τους παράγοντες. Η πιστή εφαρμογή ενός προγράμματος που δεν σας ταιριάζει, μπορεί να επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα ή ακόμα και τραυματισμό.

Επισκέπτεστε το γυμναστήριο καθημερινά. Ιδιαίτερα το πρώτο διάστημα όπου ξεκινάτε την άσκηση με όρεξη, επισκέπτεστε το γυμναστήριο καθημερινά και γυμνάζεστε πολύ έντονα με αποτέλεσμα η άσκηση να γίνεται μια βαρετή συνήθεια που δεν θα επιφέρει επιπλέον οφέλη αλλά μάλλον το αντίθετο, δηλαδή θα εξουθενώσει το σώμα. Προσπαθήστε να εντάξετε και μέρες ξεκούρασης στο πρόγραμμά σας, ώστε το σώμα και το μυαλό να μπορούν να ξεκουραστούν και να αποδώσουν στο μέγιστο την επόμενη φορά που θα πάτε στο γυμναστήριο.

Γυμνάζεστε χωρίς ρεαλιστικούς στόχους. Το βασικό λάθος όλων των αρχάριων ασκούμενων είναι ότι ξεκινούν γυμναστική για να χάσουν πολλά κιλά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και συνήθως ένα με δύο μήνες πριν τις καλοκαιρινές διακοπές. Οπότε φτάνουν στο σημείο να κάνουν εξαντλητική γυμναστική για μικρό χρονικό διάστημα και ύστερα για ένα χρόνο να μην γυμνάζονται καθόλου. Είναι προτιμότερο να γυμνάζεστε 30 λεπτά 2-3 φορές την εβδομάδα για πάντα, παρά μια και μιάμιση ώρα κάθε μέρα για ένα μήνα και ύστερα να σταματάτε εντελώς. Πέρα από τους μακροπρόθεσμους στόχους, βάλτε και βραχυπρόθεσμους στόχους ώστε να παραμείνετε κινητοποιημένοι. Για παράδειγμα αν ο μακροπρόθεσμος στόχος σας είναι να χάσετε 10 κιλά, μπορείτε να θέσετε σαν βραχυπρόθεσμο στόχο να χάσετε 2 κιλά ανά περίπου 20 μέρες. Βάλτε μικρούς στόχους και προχωρήστε σταδιακά. Κανένας δεν κατάφερε τα πάντα σε μια μέρα. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή.

Δίνετε έμφαση στην ποσότητα και όχι στην ποιότητα. Το να περπατάτε για μιάμιση ώρα στο διάδρομο θα είναι και κουραστικό και μονότονο και δεν θα φέρει αποτελέσματα. Αν όμως τρέξετε για μισή ώρα σε πιο γρήγορο ρυθμό θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα. Αυτό που κάνει την διαφορά είναι η ένταση της άσκησης και όχι ο όγκος της. Φροντίστε λοιπόν η άσκηση να είναι ποιοτική και όχι ποσοτική.

Απογοητεύεστε με μια άσχημη μέρα στο γυμναστήριο. Το ότι μια μέρα δεν βγαίνει το πρόγραμμα όπως θα επιθυμούσατε, δεν σημαίνει ότι δεν έχετε εξέλιξη. Συμβαίνει σε όλους κάποιες μέρες το σώμα να μην υπακούει αλλά και μόνο που είστε στο γυμναστήριο είναι πολύ ενθαρρυντικό. Μην απογοητεύεστε με μια άσχημη μέρα και μην είστε αυστηροί με τον εαυτό σας. Έχει αποδειχτεί ότι όσοι είναι αυστηροί με τον εαυτό τους, εγκαταλείπουν την άσκηση. Να είστε σίγουροι ότι το σώμα θα επανέλθει.

Παραλείπετε το ζέσταμα και την αποθεραπεία. Χωρίς το ζέσταμα και την αποθεραπεία η άσκηση είναι μισή καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τραυματισμού και το σώμα δεν αποδίδει στο μέγιστο. Με το ζέσταμα το σώμα ενεργοποιείται, το οξυγόνο και το αίμα φτάνει πιο γρήγορα στους μυς, βελτιώνεται το εύρος της κίνησης και ο νευρομυικός συντονισμός και αυξάνονται σταδιακά οι καρδιακοί παλμοί. Με την αποθεραπεία τα παράγωγα της κούρασης όπως είναι το γαλακτικό οξύ απομακρύνονται και το σώμα επανέρχεται στα φυσιολογικά του επίπεδα. Αφιερώστε περίπου 10 λεπτά στο ζέσταμα και την αποθεραπεία ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς και να έχετε περισσότερη βελτίωση.

Παραμελείτε τη διατροφή. Το ότι γυμνάζεστε δεν σημαίνει ότι μπορείτε να καταναλώνετε παραπάνω ανώφελες θερμίδες ιδιαίτερα με σοκολάτες και τυποποιημένα προϊόντα τύπου σνακ. Συνήθως έχουμε την τάση να επιβραβεύουμε τον εαυτό μας ύστερα από μια δύσκολη μέρα στο γυμναστήριο με προϊόντα πλούσια σε λίπη. Το σώμα μας μετά την άσκηση έχει την ανάγκη να γεμίσει με την κατάλληλη ενέργεια. Μέσα σε περίπου μια ώρα από την ολοκλήρωση της προπόνησης πρέπει να δώσουμε στο σώμα μας το κατάλληλο καύσιμο ώστε να αναπληρωθούν όλα τα συστατικά που παράγουν την ενέργεια. Αν δεν δοθεί αυτή η ενέργεια μέσα σε αυτή την ώρα, το σώμα μπαίνει σε κατάσταση καταβολισμού. Επίσης αποφύγετε τη γυμναστική με άδειο στομάχι καθώς δεν θα σας δώσει την απαιτούμενη ενέργεια με αποτέλεσμα να κουράζεστε γρηγορότερα.

Συνεχίζεται...

 

Κατερίνα Καραγιάννη

Απόφοιτος Τ.Ε.Φ.Α.Α Αθηνών

Προπονήτρια κολύμβησης