Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

ev media-logo

Η συνταγή της εβδομάδας | «Γιορτινό» χοιρινό με δεντρολίβανο

681

ΥΛΙΚΑ

-2 κιλά χοιρινό μπούτι χωρίς κόκαλο σε ρολό

-1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο

-χυμό από 2 λεμόνια

-2-3 κλαδάκια δεντρολίβανο

-3 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)

-150 γρ. μανιτάρια κομμένα σε φέτες

-150 γρ. προσούτο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)

-1 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό

-1/2 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί

-1 1/2 κιλό πατάτες, κομμένες κυδωνάτες

-1 κ.γ. ταμπάσκο

-αλάτι & πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αλατοπιπερώνουμε το ρολό του χοιρινού και το τοποθετούμε σε μία λεκάνη. Ανακατεύουμε τον χυμό του λεμονιού με τα φυλλαράκια δεντρολίβανου, τον μαϊντανό, το σκόρδο και το λάδι και περιχύνουμε με το μείγμα το κρέας.

Το αφήνουμε στη μαρινάτα για 2 ώρες πριν το μαγειρέψουμε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα να πάει παντού.

Κατόπιν μεταφέρουμε το ρολό σε μια μεγάλη γάστρα. Τοποθετούμε γύρω -γύρω τις πατάτες και τα μανιτάρια, αφού τα αλατοπίπερώσουμε, και ανάμεσά τους προσθέτουμε το προσούτο. Στη μαρινάτα που έχει μείνει, ρίχνουμε το κρασί και λίγο νερό και ανακατεύουμε. Με το μείγμα αυτό, περιχύνουμε όλο το φαγητό.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C, για 1 ώρα. Προσθέτουμε έπειτα το ταμπάσκο, αυξάνουμε τη θερμοκρασία στους 200° C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10' ακόμη.

Με πληροφορίες από: http://www.icookgreek.com/