Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Η συνταγή της εβδομάδας | Γαλοπούλα γεμιστή

682

ΥΛΙΚΑ

-1 γαλόπουλα (4-5 κιλά)

Για τη μαρινάδα:

-1 φλιτζ. του καφέ ελαιόλαδο

-1 κ.σ. μουστάρδα απαλή

-1 φλιτζ. του καφέ κονιάκ

-2 κ.σ. μέλι

-1 κ.σ. σόγια σος

-φεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη γέμιση:

-1 κιλό κιμάς χοιρινός

-3 κ.σ. ρύζι για πιλάφι

-24 κάστανα ψητά και καθαρισμένα

-4 κ.σ. μαύρη σταφίδα χωρίς κουκούτσι

-4 κ.σ. κουκουνάρι ελαφρώς καβουρδισμένο

-1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο στο μίξερ

-3 κ.σ. ελαιόλαδο

-1 ποτήρι κρασιού λευκό ξηρό κρασί

-4-5 κόκκοι μπαχάρι

-1/2 κ.γλ. κανέλα

-Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το μαρινάρισμα: Προετοιμάζουμε τη γαλοπούλα, καθαρίζοντάς τη σχολαστικά και πλένοντάς τη με άφθονο κρύο νερό. Στο μπλέντερ ενώνουμε τα υλικά της μαρινάδας σε ένα ομογενή πολτό. Την αλείφουμε με ένα πινέλο σχολαστικά εσωτερικά και εξωτερικά και την αφήνουμε για 3-4 ώρες. Την τοποθετούμε μέσα σε ένα ταψί.

Για την γαλοπούλα: Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Ρίχνουμε μέσα τον κιμά και τον καβουρδίζουμε καλά. Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το λευκό κρασί. Προσθέτουμε τη σταφίδα, το κουκουνάρι και τα κάστανα. Ανακατεύουμε, προσθέτουμε 1 ποτήρι κρασιού νερό και αφήνουμε να πάρει βράση. Αποσύρουμε τη γέμιση από τη φωτιά και προσθέτουμε το μπαχάρι, την κανέλα, το αλάτι και το πιπέρι.

Με τη βοήθεια ενός κουταλιού γεμίζουμε τη γαλοπούλα πιέζοντας τη γέμιση για να χωρέσει όση περισσότερη γίνεται. Για να μην παιδευόμαστε ράβοντάς τη, τοποθετούμε στην τρύπα ένα ξινόμηλο.

Τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο, περιχύνοντας τη γαλοπούλα με όση μαρινάδα έχει μείνει, τη σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο και την ψήνουμε στους 180°C για περίπου 3 1/2 ώρες. Την τελευταία μισή ώρα αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και την αφήνουμε να ροδίσει καλά.