Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

ev media-logo

Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε το βάρος μας κατά τη διάρκεια των εορτών; Της Κατ. Καραγιάννη

Οι μέρες των Χριστουγέννων έφτασαν, μικροί και μεγάλοι ανυπομονούν να ξεφύγουν από την καθημερινότητα και να ζήσουν στο πνεύμα των ημερών. Η πόλη και τα σπίτια έχουν στολιστεί, τα παιδιά έχουν ήδη ζητήσει το δώρο τους από τον Άγιο Βασίλη και οι προετοιμασίες κορυφώνονται. Το φετινό γιορτινό τραπέζι ίσως είναι πιο φτωχικό από την περσινή χρονιά αλλά σίγουρα δεν θα λείψουν τα παραδοσιακά εδέσματα και οι εύγευστες λιχουδιές. Έχει παρατηρηθεί ότι την περίοδο των Χριστουγέννων παίρνουμε 1,5-2 κιλά. Πως μπορούμε να διατηρήσουμε το βάρος μας αυτές τις μέρες που οι λιχουδιές μας κατακλύζουν;683

Πρώτα απ' όλα πρέπει να διατηρήσουμε όσον το δυνατόν περισσότερο τις διατροφικές μας συνήθειες. Ένα καλό πρωινό, ένα υγιεινό μεσημεριανό και τα ενδιάμεσα γεύματα δεν πρέπει να λείπουν από την καθημερινότητα μας.

Αν είστε καλεσμένοι σε κάποιο τραπέζι, φροντίστε να μην πάτε πεινασμένοι. Ένα ελαφρύ σνακ πριν από το τραπέζι, όπως ένα φρούτο ή ένα γιαούρτι, μπορούν να σας κόψουν την όρεξη και να φάτε με μέτρο στο τραπέζι χωρίς να φύγετε πρησμένοι.

Αποβάλλετε τη νοοτροπία ότι πρέπει να φάμε μέχρι σκασμού. Το ότι είναι γιορτινές μέρες δεν σημαίνει ότι πρέπει να φάμε μέχρι τελικής πτώσεως. Είναι δύσκολο να αντισταθούμε στους γευστικούς πειρασμούς αλλά μπορούμε να φάμε με μέτρο, ιδιαίτερα τα φαγητά που καταναλώνουμε όλη τη χρονιά όπως είναι τα χοιρινά λουκάνικα.

Στο τραπέζι πρέπει πρώτα να παρατηρήσουμε όλα τα φαγητά και να προτιμήσουμε αυτά που μας αρέσουν περισσότερο. Αφού κάνουμε την επιλογή μας ένα καλό κόλπο για να μην το παρακάνουμε είναι να βάλουμε αρκετή σαλάτα στο πιάτο μας και στο υπόλοιπο να βάλουμε συνδυασμό πρωτεϊνών και υδατανθράκων. Η πιο υγιεινή επιλογή για το κρέας είναι η παραδοσιακή γαλοπούλα χωρίς όμως να το παρακάνουμε με τη γέμιση.

Φυσικά δεν θα λείψει και το αλκοόλ αυτές τις γιορτινές μέρες. Η πιο υγιεινή επιλογή είναι το κρασί που περιέχει αντιοξειδωτικά και περιέχει λιγότερες θερμίδες από τα υπόλοιπα ποτά. Ένα με δύο ποτηράκια είναι αρκετά. Να σημειώσουμε ότι τα αλκοολούχα ποτά έχουν πάρα πολλές θερμίδες που μπορούμε να τις καταναλώσουμε πολύ γρήγορα χωρίς να το καταλάβουμε.

Τα γλυκά έχουν επίσης την τιμητική τους αυτές τις μέρες. Σε όσους αρέσουν πολύ τα μελομακάρονα, είναι τυχεροί καθώς τα μελομακάρονα αποτελούν την πιο υγιεινή επιλογή. Τα συστατικά τους όπως το μέλι, το ελαιόλαδο, τα καρύδια, η κανέλα δίνουν πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία για την άμυνα του οργανισμού. Φυσικά δεν πρέπει να το παρακάνουμε όμως.

Επειδή σίγουρα θα υπάρχουν πολλά γλυκά στο τραπέζι, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να δοκιμάσετε μια μικρή ποσότητα απ' όλα.

Μην τρώτε λαίμαργα. Η αργή μάσηση πέρα το ότι βοηθάει στην αποφυγή δυσπεψίας, βοηθά και το πεπτικό σύστημα να απορροφήσει γρηγορότερα τα θρεπτικά στοιχεία. Παράλληλα θα καταναλώσουμε λιγότερες θερμίδες χωρίς να επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας.

Αν παρόλα αυτά γίνει η παρασπονδία, μπορούμε να αντισταθμίσουμε τις περισσότερες θερμίδες με πιο υγιεινή διατροφή την επόμενη μέρα ώστε να αποτοξινώσουμε τον οργανισμό μας.

Βγείτε μια βόλτα. Τώρα που η πόλη είναι όμορφα στολισμένη μπορούμε να κάνουμε μια βόλτα, να χαζέψουμε τις βιτρίνες, να βρούμε τους φίλους μας. Έτσι θα κάψουμε κάποιες από τις ύποπτες θερμίδες.

Μπορείτε να μαγειρέψετε πιο υγιεινά. Για παράδειγμα αντί για βούτυρο μπορείτε να βάλετε μαλακή μαργαρίνη και αντί για ζάχαρη να βάλετε γλυκαντικές ουσίες που προσδίδουν λιγότερες θερμίδες.

Μην περιμένετε τον καινούριο χρόνο για να ξεκινήσετε δίαιτα. Θέτοντάς αυτό το όριο δίνετε το μήνυμα στον εαυτό σας ότι επιτρέπεται να φάτε πολύ μεγάλες ποσότητες παχυντικών φαγητών μέχρι το τέλος του χρόνου. Έτσι θα πάρετε βάρος και θα είναι πιο δύσκολο να το χάσετε με τη νέα χρονιά. Ξεκινήστε τις υγιεινές συνήθειες όπως το να τρώτε πρωινό, περισσότερα φρούτα και λαχανικά πριν την αλλαγή του χρόνου. Έτσι προετοιμάζεστε ψυχολογικά και η μετάβαση θα είναι πιο ήπια.

Τις γιορτινές αυτές μέρες είναι ευκαιρία να ξεκουραστούμε από την πιεστική καθημερινότητα και να χαρούμε όσο το δυνατόν τα γιορτινά τραπέζια. Δεν μπορώ να σας αποτρέψω από το να μην φάτε, άλλωστε δεν θα το τηρήσω ούτε εγώ!

Αν δοκιμάσετε κάποιες από τις παραπάνω συμβουλές το βάρος σας θα διατηρηθεί σε καλό επίπεδο. Η καλύτερη δυνατή λύση είναι να δοκιμάσουμε απ' όλα τα φαγητά σε μικρές ποσότητες και να βάλουμε λίγο περισσότερη κίνηση στην καθημερινότητα μας. Σας εύχομαι καλά Χριστούγεννα και η νέα χρόνια να φέρει θετικές εξελίξεις.

 

Κατερίνα Καραγιάννη

Απόφοιτος Τ.Ε.Φ.Α.Α Αθηνών

Προπονήτρια κολύμβησης

------------------

Αναδημοσίευση άρθρου, από την έντυπη έκδοση