Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ev media-logo

Η συνταγή της εβδομάδας | Σπιτικές μπάρες δημητριακών

685

ΥΛΙΚΑ (για 25 περίπου μπάρες):

-2 κούπες δημητριακών της αρεσκείας μας (ολικής άλεσης ή ρυζιού ή με επικάλυψη σοκολάτας ή ανάμεικτα)

-1 κούπα βρόμης (quaker)

-1 κούπα ανάλατους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας (φουντούκια, φιστίκια Αιγίνης, αμύγδαλα, κάσσιους, καρύδια κ.α.)

-½ κούπα ξερά φρούτα (όπως σταφίδες, goji berries, cranberries, ή ψιλοκομμένα δαμάσκηνα, βερίκοκα κ.α.)

-130 γρ. μαύρη ζάχαρη,

-160 γρ. μέλι-

-60 γρ. φρέσκο βούτυρο-

-μια πρέζα αλάτι (εκτός κι αν οι ξηροί καρποί είναι αλατισμένοι)

-4-5 σταγόνες βανίλιας

-λίγη λιωμένη σοκολάτα (υγείας κατά προτίμηση) για γαρνιτούρα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αλέθουμε στο μπλέντερ τους ξηρούς καρπούς σε μεγάλα σχετικά κομμάτια. Τους τοποθετούμε σε ένα ταψάκι μαζί με τη βρόμη και τα ψήνουμε στο γκριλ για 5’ σε μέτρια θερμοκρασία, ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Εναλλακτικά, μπορούμε να τους καβουρδίσουμε σε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά για να μην αρπάξουν. Τους αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν και ετοιμάζουμε το σιρόπι που θα δέσει όλα τα υλικά. Σε ένα μικρό σκεύος ρίχνουμε τη ζάχαρη, το μέλι, το βούτυρο και τη βανίλια και περιμένουμε να πάρουν βράση, ανακατεύοντας συνέχεια. Μόλις βράσει το μείγμα, το αφήνουμε 1-2 λεπτά στην φωτιά και μετά το αποσύρουμε.

Όσο ακόμα η καραμέλα είναι πολύ ζεστή, προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς με τη βρόμη και τα ξερά φρούτα κι ανακατεύουμε πολύ καλά να πάει παντού. Στην συνέχεια προσθέτουμε τα δημητριακά κι ανακατεύουμε κι άλλο. Κατόπιν μεταφέρουμε το μείγμα σε μια φόρμα με λαδόκολλα και πιέζουμε από πάνω με ένα άλλο φύλλο λαδόκολλας, ώστε να δημιουργηθεί λεία κι επίπεδη επιφάνεια.Λιώνουμε για 1’ λεπτό τη σοκολάτα υγείας στον φούρνο μικροκυμάτων (ή σε μπεν μαρί) και σχηματίζουμε γραμμές με ένα κουτάλι πάνω στο μείγμα.

Βάζουμε τη φόρμα στην κατάψυξη για 20’ λεπτά και όταν την αφαιρέσουμε, τεμαχίζουμε σε ίσες μπάρες. Τοποθετούμε την κάθε μπάρα σε ένα μικρό κομμάτι λαδόκολλας και την τυλίγουμε σαν καραμέλα.Οι μπάρες διατηρούνται στο ψυγείο και καταναλώνονται ενώ έχουν έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και να γίνουν πιο μαλακές αλλά και πιο γευστικές.

Με πληροφορίες από http://www.dailycious.gr