Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Νίκος Βαμβακούλας: Πάτησε τα 59 ο απίθανος “τιραμόλας”

Υπήρξε ένας από τους πιο αγαπητούς της ερυθρόλευκης εξέδρας, που διακρίθηκε με την ερυθρόλευκη φανέλα τη δεκαετία του ’80, έγινε την περασμένη Κυριακή 59 χρονών.

vamv-3

Ο Νίκος Βαμβακούλας γεννήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 1957 στο Λαύριο και ξεκίνησε να παίζει μπάλα ως σέντερ-φορ στην Λαυρεωτική, με την οποία αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ όλων των τοπικών πρωταθλημάτων. 

Ο Βαμβακούλας στον Ολυμπιακό 
* 1977: Ο Ολυμπιακός διέκρινε το ταλέντο του και σε ηλικία 20 ετών τον έντυσε στα ερυθρόλευκα. Ο Γιουγκοσλάβος προπονητής Τόζα Βεσελίνοβιτς ήταν αυτός που τον δοκίμασε ως αριστερό οπισθοφύλακα, ζητώντας του να προωθείται από τα πλάγια με όπλο την ταχύτητά του και να βγάζει μπαλιές στους επιθετικούς. 
Αυτή η αλλαγή θέσης τον έκανε ένα σπουδαίο ακραίο αμυντικό, που θα ήθελε κάθε ομάδα. Κάποιες φορές χρησιμοποιήθηκε και στις υπόλοιπες θέσεις της άμυνας, αλλά και σε ορισμένες της μεσαίας γραμμής. Με τους ερυθρόλευκους κατέκτησε 4 σερί πρωταθλήματα (’80, ’81, ’82, ’83) και 1 κυπέλλου το 1981, όταν επικράτησε στη Νέα Φιλαδέλφεια με 3-1 του ΠΑΟΚ (Κούδας, Γούναρης, Ιωσηφίδης, Κωστικός).  

Ο Βαμβακούλας στον Παναθηναϊκό
* 1985: Μετά από 199 εμφανίσεις και 18 γκολ με τον Ολυμπιακό, έκανε χρήση του νόμου της 8ετίας και πήγε στον αιώνιο αντίπαλο, Παναθηναϊκό!! Η μετακίνηση αυτή (μαζί με τον Νίκο Σαργκάνη) ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών από την πλευρά των οπαδών του Πειραιωτών.Γεννημένος νικητής ο Βαμβακούλας, πέρασε 5 επιτυχημένα χρόνια με το τριφύλλι στο στήθος, κατακτώντας 2 Πρωταθλήματα Ελλάδος (’86, ’90) , αλλά και 3 κύπελλα Ελλάδος: το 1986, διασύροντας 4-0 την πρώην ομάδα του τον Ολυμπιακό, το 1988, και πάλι εναντίον των ερυθρολεύκων με 4-3 στα πέναλτι (1-1 κ.π. & 2-2 στην παράταση) και το 1989: επικρατώντας εύκολα με 3-1 του Πανιωνίου των Θωμά Μαύρου και Σπύρου Μαραγκού.
*  Την περίοδο 1990-91 έπαιξε με την ομάδα του Ιωνικού, τη σεζόν 1991-92 αγωνίστηκε με τα χρώματα του ΟΦΗ, ενώ το 1992 μετά από 6μηνο πέρασμα από τον ΠΑΣ Γιάννενα, επέστρεψε στον Ιωνικό και ολοκλήρωσε εκεί την ποδοσφαιρική του καριέρα 3 χρόνια αργότερα.  

vamv-2

Ο Βαμβακούλας στην Εθνική
* Έκανε ντεμπούτο στην Εθνική στις 11 Μαρτίου 1981 στο νικηφόρο αγώνα με το Λουξεμβούργο (2-0 εκτός έδρας) για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 1982. 
Η αυλαία για τον μεγάλο Βαμβακούλα έπεσε στη Βουδαπέστη στις 14 Οκτωβρίου 1987 στην ήττα με 3-0 από την Ουγγαρία για τα προκριματικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 1988. Είχε συνολικά 30 συμμετοχές, ενώ διετέλεσε και αρχηγός της Εθνικής. 

Βαμβακούλας: το έπος του ’87
* 1987 (9 Δεκεμβρίου): Μετά την βαριά ήττα στην Ουγγαρία με 5-2 από την Χόνβεντ,  ο Παναθηναϊκός στη ρεβάνς γύρισε το ματς με το ονειρικό 5-1 μπροστά σε 70.000 θεατές τους στο ΟΑΚΑ. Μετά τον αγώνα, στα αποδυτήρια, ο Βαμβακούλας έψαχνε τον διερμηνέα για να τον πάει στον Κάλμαν Κόβατς, το μεγαλύτερο όνομα των Ούγγρων, ο οποίος μάλιστα είχε βάλει 4 γκολ στη πρώτη αναμέτρηση!! Όταν οι συμπαίκτες του τον ρώτησαν τι τον θέλει,  τους έστειλε… αδιάβαστους: «Θέλω να του ζητήσω 5χιλιάρικα γιατί μου έσκισε την μπλούζα…»!! 
Το “ταξίδι” αρχίζει ιδανικά το Σεπτέμβριο του 1987, όταν απέκλεισε την γαλλική Οσέρ με 2-0 εντός και 2-3 εκτός. Στη συνέχεια, ακολούθησε η επική πρόκριση επί της «Μεγάλης Κυρίας» Γιουβέντους που υποκλίθηκε στο ΟΑΚΑ στους πράσινους γίγαντες (1-0). Η ήττα στο Τορίνο αποδείχθηκε “γλυκιά” (2-3), καθώς έδωσε στον Παναθηναϊκό την πρόκριση στον 3ο γύρο της διοργάνωσης. Στη συνέχεια, ακολούθησε η απίστευτη πρόκριση επί της Ουγγρικής Χόνβεντ (ήττα 2-5 εκτός και νίκη 5-1 εντός) και στα προημιτελικά από την Κλαμπ Μπριζ (2-2 στην Αθήνα και 0-1 στο Βέλγιο).

vamva-1

Βαμβακούλας - στιγμές
* Ο «Τιραμόλα» ανήκει στο τμήμα σκάουτινγκ του Ολυμπιακού και η παρακολούθηση αγώνων είναι μέρος της δουλειάς του. Παρακολουθεί τους δανεικούς παίκτες αλλά και αναζητά τα… πάντα. Ταξιδεύει ανά την επικράτεια και πρέπει να ξέρει ακριβώς την κατάσταση των παικτών αλλά και των… υποψηφίων του Πειραιά.  
* Οι πλάκες του έχουν μείνει στην ιστορία. Άλλες φορές σφύριζε όπως οι διαιτητές μπερδεύοντας τους αντίπαλους επιθετικούς, άλλες πάλι έκανε καζούρα σε συμπαίκτες και αντιπάλους. Με τον τρόπο του έδειξε ότι και το χιούμορ έχει θέση στον σκληρό κόσμο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και για αυτό έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά των φιλάθλων.  

vamv-4

* Μια φορά σε έλεγχο ρουτίνας, η Τροχαία τον σταμάτησε και του ζήτησε να περάσει από έλεγχο αλκοτέστ. «Φύσα..., κύριε», του ζήτησε ευγενικά ο αστυνομικός, αλλά ο «Τιραμόλα» άκουγε ότι ήθελε και απάντησε αυθόρμητα: «Ποιός Φύσσας κύριε, ο Βαμβακούλας είμαι...»!!
* Πολλές φορές “θύματα” του Βαμβακούλα έπεφταν και άτομα μέσα από την ομάδα: «Προτού βγούμε έξω, λέγαμε στον Γαλάκο ότι αν πάμε καλά, θα κάνει τον τραυματία, ώστε να μπει ο μασέρ μέσα και να του κάνουμε σκαμνάκι. Μέχρι και στρακαστρούκες τού βάζαμε στην τσέπη ή γράσο στα παπούτσια. Τώρα αυτά δεν μπορούν να τα κάνουν», σχολιάζει ο ίδιος χαριτολογώντας. 
* Σήμερα ο Βαμβακούλας έχει αλλάξει κατεύθυνση και δραστηριοποιείται στον επιχειρηματικό τομέα, καθώς είναι ιδιοκτήτης της ταβέρνας και καφετέριας.

Τραμπάκουλας & Τιραμόλα
Ο Χάρρυ Κλυνν τον “βάφτισε” «Τραμπάκουλα», μετά από ένα ματς Πανιωνίου - Ολυµπιακού, όπου είχε “κλαδέψει” ουκ ολίγες φορές τον Αναστόπουλο. Το «Τιραμόλας» τού το έβγαλαν στη Λαυρεωτική γιατί φορούσε 42, 43 νούμερο παπούτσια, επειδή δεν υπήρχαν άλλα στο νούμερό του.
** Υπήρξε ένας από τους καλύτερους αμυντικούς των ελληνικών γηπέδων, με πάνω από 300 συμμετοχές στη μεγάλη κατηγορία. Ξεχώριζε στο παιχνίδι του, για τον εκρηκτικό χαρακτήρα του και φυσικά για την πλούσια κώμη του. Απίθανος χιουμορίστας και εξαιρετικός ποδοσφαιριστής ο Νίκος Βαμβακούλας!!

vamv-22

vamv-9

vam-20

vamv-25

vamv-10

vamv-7