Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ev media-logo

Ταλέντο αγνοείται... Οι χειρότερες εθνικές ομάδες του κόσμου

Από την Τόνγκα και τη Σομαλία μέχρι την Ανδόρα και τις Νήσους Σολομώντα, οι δέκα χειρότερες - βάσει κατάταξης της FIFA- εθνικές ομάδες: εκεί όπου το φιλότιμο περισσεύει, αλλά το ταλέντο εκλείπει.

ethnikes

Τόνγκα
Το νησιωτικό σύμπλεγμα του "Βασιλείου των Τόνγκα" βρίσκεται σχεδόν απομονωμένο στον Ν. Ειρηνικό, ΒΑ της Νέας Ζηλανδίας. Η πλειοψηφία των 103.000 κατοίκων ασχολείται με τη γεωργία και την αλιεία, οπότε πού μυαλό για μπάλα; Τελευταία στην κατάταξη 204 χωρών της FIFA, η εθνική των Τόνγκα. Τα έχει πάει και καλύτερα, μιας κι έχει βρεθεί στην 163η θέση. Καμία απολύτως διάκριση. Ούτε καν στο Κύπελλο Εθνών του Ειρηνικού, στα οποία συμμετείχε τα έτη, 1979, 1983, 2003 και 2007. Μέσα στο 2015 μέτρησαν 4 ήττες σε 4 ματς (5-0 από τις Νήσους Φίτζι, 0-3 από τις αντίστοιχες Κουκ, 2-1 από την Αμερικανική Σαμόα και 0-3 από τη Σαμόα). Μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία της, το 7-0 επί της Μικρονησίας. Μεγαλύτερη ήττα το 22-0 (!) από την Αυστραλία. 

Σομαλία
Στην προτελευταία θέση της κατάταξης βρίσκεται η αφρικανική ομάδα της Σομαλίας. Συνορεύοντας με Αιθιοπία, Κένυα και Τζιμπουτί, η αλήθεια είναι ότι στη Σομαλία έχουν άλλα προβλήματα να λύσουν από το ποδόσφαιρο (εμφύλιος πόλεμος). Η πρώτη ομάδα ιδρύθηκε το 1940, στις αρχές του 1990 δεν επιτρεπόταν η διεξαγωγή ματς εντός σομαλικού εδάφους. Η μεγαλύτερη νίκη είναι επί της Μαυριτανίας με 5-2 το 1985 και μεγαλύτερη ήττα από τη Βόρεια Κορέα με 14-0 το 1963. Δεν έχει πάρει μέρος σε τελική φάση Κυπέλλου Εθνών Αφρικής, πόσο μάλλον σε Παγκοσμίου Κυπέλλου. Την προηγούμενη σεζόν, μόνο ήττες. Από Ρουάντα, Αιθιοπία, Τανζανία και Νίγηρα.

Ερυθραία
Δεν φαίνεται η "στρογγυλή θεά" να απασχολεί τα 5.000.000 κατοίκων, στα παράλια της Ερυθράς Θάλασσας στη ΒΑ Αφρική. Δεν έχει πάρει μέρος σε τελική φάση Κυπέλλου Εθνών Αφρικής, ούτε προφανώς σε Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τον Δεκέμβρη του 2013 ο προπονητής και οι παίκτες της ομάδας, εξαφανίσθηκαν μετά την εκτός έδρας αναμέτρηση με την Κένυα. Το ίδιο έγινε πρόσφατα και στην Μποτσουάνα, με παίκτες της ομάδας να αρνούνται να επιστρέψουν στη χώρα για να αποφύγουν την υποχρεωτική στράτευση. Ο Χενόκ Γκοϊτόμ, πιο γνωστός παίκτης, αγωνίζεται στην ΑΪΚ. Δύο ματς, δύο ήττες μέσα στο 2015. Μεγαλύτερη ήττα το 6-1 από την Αγκόλα.

Τζιμπουτί
Ο στίχος από το γνωστό τραγούδι του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, είναι ότι γνωρίζουμε σε γενικές γραμμές για την αφρικανική χώρα. Από την ανεξαρτησία της και μετά (1977), δεν έχει να επιδείξει κάτι σε ποδοσφαιρικό επίπεδο.  Προσπάθησε να βρεθεί στο Μουντιάλ του 2002, αλλά ανεπιτυχώς. Οι μεγαλύτερες ήττες στην ιστορία είναι από την Ουγκάντα 10-1 και από τη Ρουάντα 9-0. Οκτώ ματς μέσα στο 2015, ισάριθμες ήττες.

Μπαχάμες
Η Κοινοπολιτεία των Μπαχαμών δεν έχει να υπερηφανευτεί για το ποδόσφαιρό της αν και δεν είναι νέα ομοσπονδία, καθώς ιδρύθηκε το 1969 και κατοχυρώθηκε μέλος της FIFA το 1968. Δεν έχει πάρει μέρος ποτέ σε Μουντιάλ, ενώ στα προκριματικά αυτού του 2014 αποκλείστηκε από τον α’ γύρο. Όλοι οι διεθνείς αγωνίζονται σε μικρές ομάδες των ΗΠΑ. Δύο ματς το περασμένο έτος, ήττες στις οποίες συνολικά δέχθηκε 8 γκολ.

Ανγκουίλα
Νησί, αλλά ουσιαστικά βρετανική αποικία. Βρίσκεται στην Καραϊβική και αναλογικά με τον πληθυσμό της, δεν θα μπορούσε κάποιος να περιμένει κάτι καλύτερο. Συνολικά 13.452 κάτοικοι και φυσικά το ποδόσφαιρο… αγνοείται. Πιο βαριά ήττα (ανάμεσα στις πολλές), το 14-0 από τη Γουιάνα τον Απρίλη του 1998. Δύο επίσημα ματς έδωσε το 2015 και τα δύο με τη Νικαράγουα για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2018. Κανένα γκολ δεν έβαλε, αντίθετα δέχθηκε οκτώ στο σύνολο.

Παπούα Νέα Γουινέα
Καθαρά γεωγραφικά είναι νησιωτικό κράτος στην Ωκεανία, που βρίσκεται βόρεια της Αυστραλίας και περιλαμβάνει το ανατολικό άκρο της νήσου της Νέας Γουινέας και μερικά συμπλέγματα νησιών. Ανεξάρτητη από το 1975, ανήκει στις πλέον αγροτικές περιοχές στον κόσμο, αλλά όχι και αθλητικές. Τρεις από τους διεθνείς της ξεχωρίζουν και αγωνίζονται σε ομάδες της Νέας Ζηλανδίας. Η μεγαλύτερη ήττα είναι το 11-2 από την Αυστραλία. Κι όμως, δεν είναι τόσο κακή. Μέσα στο 2015 έδωσε πέντε ματς και σημείωσε δύο νίκες με σκορ 2-1, επί των Νήσων Φίτζι και των Νήσων Σολομώντα.

Ανδόρα
Επιτέλους συναντάμε και μια ευρωπαϊκή εθνική ομάδα. Βρίσκεται στα Πυρηναία, ανάμεσα σε Γαλλία και Ισπανία και ο πληθυσμός δεν υπερβαίνει τους 76.949 κατοίκους. Ωστόσο, ξεπερνά πληθυσμιακά το Λιχτενστάιν, το Σαν Μαρίνο, το Γιβραλτάρ και τις Νήσους Φερόε. Στο ντεμπούτο της γνώρισε βαριά εντός έδρας ήττα με 1-6 από την Εσθονία, ενώ η πιο βαριά ήττα ήρθε με 7-0 στο Ζάγκρεμπ από την Κροατία. Οκτώ ματς, έδωσε  μέσα στο 2015 και γνώρισε οκτώ ήττες. Οι δύο από αυτές φιλικές, εντός έδρας από την Ισημερινή Γουινέα και την Σεντ Κιτς εντ Νέιβις.

Μογγολία
Σίγουρα, δεν θα το περίμενε κανείς από μια χώρα έκτασης 1.564.116 τ.χλμ. Ωστόσο, ο πληθυσμός της μετά βίας ξεπερνά τα 3.000.000 κατοίκους. Αν και ιδρύθηκε το 1960, μέχρι το 1998 δεν έδωσε κάποιο επίσημο ματς. Η πιο βαριά ήττα στην ιστορία της είναι από το Ουζμπεκιστάν, από το οποίο δέχθηκε 15 γκολ. Έδωσε δύο ματς το 2015 με το Ανατολικό Τιμόρ και ηττήθηκε εντός έδρας με 0-1 και εκτός με 4-1.

Νήσοι Σολομώντα
Από το 1893 μέχρι και το 1978, το κράτος του Ν. Ειρηνικού αποτελούσε βρετανική αποικία. Το 1978, απέκτησε την ανεξαρτησία του. Αποτελείται από 922 νησιά συνολικά, από τα οποία 347 είναι κατοικημένα, που βρίσκονται διάσπαρτα σε μια έκταση 645.000 τ.χλμ. από τα οποία 28.450 καλύπτει η ξηρά που την κάνει την 2η σε έκταση νησιωτική χώρα του Ν. Ειρηνικού μετά την Παπούα Νέα Γουινέα, στα ανατολικά της οποίας βρίσκεται. Μεγαλύτερη ήττα στην ιστορία της είναι το 18-0 από τη Γαλλική Πολυνησία. Είχε καλή παρουσία στο Κύπελλο Εθνών Ωκεανίας, χωρίς όμως ποτέ να κατακτήσει το τρόπαιο.
Πηγή: Sport24.gr 

* Αν και έχει γνωρίσει ήδη βαρύτατες ήττες στο πρόσφατο παρελθόν, το Γιβραλτάρ δεν ανήκει στην κατηγορία των χειρότερων ομάδων του κόσμου, αφού δεν είναι αναγνωρισμένο μέλος της ΦΙΦΑ, αλλά μόνο της ΟΥΕΦΑ και για αυτό συμμετείχε στα πρόσφατα προκριματικά του Πανευρωπαϊκού.