Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Δημήτρης Τσιγαρίδας (Προπονητής ΑΟ Ποταμιάς): «Απίστευτο αυτό που ζούμε...!»

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε ο προπονητής της Ποταμιάς Δημήτρης Τσιγαρίδας. Ο 45χρονος τεχνικός μίλησε για τη σπουδαία φετινή πορεία της Ποταμιάς, το κύπελλο Ερασιτεχνών, ενώ αναφέρθηκε σε στιγμές του παρελθόντος κάνοντας ένα σύντομο flashback.

tsigar1

Η ομάδα της Ποταμιάς πέτυχε σε διάστημα δύο ετών ότι δεν κατάφερε σε 27 χρόνια. Πρωτεργάτης της εντυπωσιακής πορείας ο Δημήτρης Τσιγαρίδας, προπονητής της σεζόν 2015-2016 στο πρωτάθλημα της Ευρυτανίας. 
Στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη διάρκειας 37 λεπτών, ο 45χρονος τεχνικός αναφέρθηκε στο παρελθόν, το παρόν, αλλά και το μέλλον του προπονητικά. Σίγουρα, μια σελίδα μπορεί να δείξει ένα μόνο μέρος της διαδρομής του στο ποδόσφαιρο όμως η επιτυχία της κατάκτησης του κυπέλλου με την Ποταμιά δείχνει και αξίζει ίσως περισσότερο από κάθε  άλλο τίτλο, για πολλούς λόγους.

tsigar2

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Κ. Τσιγαρίδα, θα θέλαμε ένα γενικό σχόλιο για τη φετινή χρονιά. 
Εξ’ αρχής, θέσαμε ως πρώτο στόχο την βελτίωσή μας, όχι τόσο βαθμολογικά, αλλά ως ομάδα εντός-εκτός γηπέδου. Νομίζω ότι δύο χρονιά μετά, η Ποταμιά μπορεί να πει με περηφάνια ότι το πέτυχε σε πολλούς τομείς. Έγινε πιο ανταγωνιστική, είναι πιο οργανωμένη, όμως έχει πολλά ακόμα να βελτιώσει.

Στο πρωτάθλημα, όμως ο στόχος της 4αδας δεν επετεύχθη...
Η βαθμολογική θέση δείχνει στο ευρύ κοινό αν μια ομάδα βελτιώνεται ή όχι. Εμείς εκ των έσω, όμως βλέπουμε κι άλλα πράγματα τα οποία δεν μπορεί να δει ένας θεατής που βλέπει μόνο ένα ματς. Στόχος πάντα είναι η τετράδα και να πας όσο πιο ψηλά μπορείς. 

Φέτος, είστε δίκαια εκτός μπαράζ;
Η βαθμολογία το δείχνει και είναι δίκαιη. Παλέψαμε, προσπαθήσαμε, άλλες φορές ήμασταν άτυχοι και άλλες σταθήκαμε τυχεροί.

Η χρονιά άρχισε στα τέλη Σεπτέμβρη, όμως το “παραμύθι” συνεχίζεται ακόμα και σήμερα (σ.σ. Τετάρτη 16/3), με την συμμετοχή της ομάδας στο Κύπελλο Ερασιτεχνών...
Είναι απίστευτο αυτό που ζούμε φέτος.Τα περισσότερα παιχνίδια ήταν με ομάδες καλύτερες από μας, όμως δώσαμε μάχες και σε ορισμένα ματς σταθήκαμε τυχεροί.

Και ικανοί σε άλλα…
Νομίζω ότι κάθε ομάδα έχει τα χαρακτηριστικά της. Η δικιά μας είναι φτιαγμένη, έτσι ώστε ακόμα όταν δέχεται πίεση από μια καλύτερη ομάδα να “χτυπάει στην κόντρα” για να κερδίσει ότι μπορεί καλύτερο.

tsigar3

Πλεονέκτημα της ομάδας είναι η άμυνα. Είναι θέμα παιχτών, φιλοσοφίας σας ή και τα δύο;
Σίγουρα είναι η άμυνα το μεγάλο μας ατού. Θεωρώ πως η φιλοσοφία του προπονητή “φτιάχνεται” με βάση το υλικό που έχει. Δε νομίζω ότι μια ομάδα εξαιρετικών επιθετικών θα επέλεγε να παίξει άμυνα. Αυτό όμως που λέω πάντα στα παιδιά είναι ότι  και η καλύτερη ομάδα στο κόσμο αμύνεται σωστά, βάζοντας όλους τους ποδοσφαιριστές της πίσω από την μπάλα. Με τη διαφορά ότι οι ομάδες αυτές έχουν την κατάλληλη φυσική κατάσταση, ώστε να βγουν στην κόντρα και έχοντας την τεχνική κατάρτιση να κρατήσουν τη μπάλα, στοιχείο που εμείς δεν έχουμε.

Πως λειτούργησε το τεχνικό τιμ πάνω σε αυτό το σκέλος;
Από την αρχή που πήγαμε  στην Ποταμιά με τον Χρήστο (Λιάνγκο) είχαμε να λύσουμε πολλά θέματα και το ξέρουν και οι ποδοσφαιριστές. Επαναλαμβάνουμε καθημερινά ορισμένα ζητήματα και ανάλογα με την κατάσταση που βρίσκονται οι παίχτες, τότε θα βγουν όσα δουλεύουμε. Παράδειγμα, στο ματς κυπέλλου με τον Αίολο, τον τελικό με τα Άγραφα, αλλά και το ματς με την Χάλκεια ήταν όλα ιδανικά για μας. Αυτά δεν ήρθαν τυχαία. Εξάλλου και στο πρωτάθλημα είχαμε καλή εικόνα σε πολλά και δυνατά ματς και με βάση το πλάνο μας παίρνουμε το μέγιστο.

Ποιο από τα τρία που αναφέρατε κρίνετε ως πιο κομβικό για τη δυναμική και την πορεία της ομάδας;
Νομίζω στο πέρασμα των χρόνων αυτό που θα θυμούνται όλοι είναι το 1-3 με τον Αίολο και σαν “κερασάκι στην τούρτα” το 0-1 επί της Χάλκειας.

tsigar5

Η κατάκτηση του κυπέλλου….;
Σαφέστατα και είναι η πιο σημαντική στιγμή στην ιστορία της Ποταμιάς. Πιστεύω ότι τα Άγραφα διαθέτουν πολύ καλή ομάδα, όμως στη δυναμική νομίζω είναι πιο κοντά σε μας. Ώστοσο, θεωρώ ότι οι νίκες επί του Αιόλου και της Χάλκειας ήταν πιο δύσκολα επιτεύγματα για μας. 

Πως δουλέψατε για το ματς με τη Χάλκεια, που έφερε την πρόκριση;
Αρχικά, να πω πως παραμονές των αγώνων βλέπουμε βίντεο των αντιπάλων μας. Το ίδιο έγινε και με τη Χάλκεια, επισημαίνοντας τα θετικά και τα αρνητικά της στοιχεία. Δουλέψαμε στον όσο χρόνο είχαμε και τα παιδιά τα αφομοίωσαν σε μεγάλο βαθμό και όσοι το διαβάσουν αυτό θα καταλάβουν και θα ξέρουν πως ότι είπαμε βγήκε στο γήπεδο. Σίγουρα δεν πίστευα ότι θα κερδίζαμε εύκολα, όμως γνώριζα πως θα είμαστε σκληροί γιατί μας ταίριαζε το παιχνίδι. Η Χάλκεια είναι ομάδα όπως ο Αίολος και ο ΑΠΟΚ και εφόσον τους κοντράραμε, τους κερδίσαμε και εφόσον στεκόμαστε πολύ καλά με όποια ομάδα μας επιτίθεται θα μπορούσαμε να το κάνουμε και με αυτή. Βλέποντας ματς της Α.Ο.Χ. είδαμε πως έχει προβλήματα στην κάλυψη της αμυντικής γραμμής και εκεί “χτυπήσαμε” και εμείς..

Υπήρχε πίστη στα παιδιά όσο περνούσε ο χρόνος;
Δημιουργώντας 3-4 φάσεις στα πρώτα λεπτά βλέπαμε ότι το παιχνίδι κυλάει όπως θέλαμε. Παρά την πίεση που δεχτήκαμε, πλην δύο κλασικών φάσεων, ο αντίπαλος δεν είχε άλλες ευκαιρίες. Το παιχνίδι μας δεν ήταν τυχαίο. Ήμασταν άριστοι στην τακτική και οργανωμένοι στην άμυνα. Παιχνίδι με τη μπάλα στα πόδια δεν μπορούμε να κάνουμε και τη μία φορά που το επιδιώξαμε, τα Άγραφα μάς “τιμώρησαν” με τέσσερα γκολ…

tsigar8

Σήμερα (16/3), αντιμετωπίζετε την Α.Ε. Καραϊσκάκη. Θα θέλαμε το πρώτο σας σχόλιο για την εξαιρετικά δυνατή αντίπαλό σας (η συνέντευξη δόθηκε πριν τον αγώνα με την Καραϊσκάκη).
Είναι γεγονός πως η διαφορά εμπειρίας, δυναμικής και ποιότητας είναι τεράστια. Είμαστε ρεαλιστές και δεν τολμάμε να κοιτάξουμε προς τα πάνω. Το σίγουρο είναι ότι θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ότι κάθε φορά και εφόσον είμαστε συγκεντρωμένοι να κρατήσουμε το σκορ σε χαμηλά επίπεδα. 

Κόσμο περιμένετε στο γήπεδο;
Δεν το γνωρίζω, όμως είναι καλό να έρθουν να δουν την ΑΕ Καραϊσκάκη, ομάδα Γ’ Εθνικής και την Ποταμιά. Να χειροκροτήσει ο κόσμος τα παιδιά, αναγνωρίζοντας πως έχουν κάνει σημαντικά βήματα προόδου.

Ποιο είναι το μυστικό της ομοιογένειας ως σύνολο στην Ποταμιά, παρά τις ελλείψεις σε κάθε αγώνα;
Το μυστικό είναι ότι όλοι κλήθηκαν να αγωνιστούν σε δυνατά ματς. Ο καθένας γνωρίζει πως όταν έρθει η ώρα να παίξει, θα παίξει. Εμπιστεύτηκα όλα τα παιδιά και θεωρώ πως δεν υπάρχει κανένας ποδοσφαιριστής που να νιώθει ότι δεν υπολογίζω. Αυτό έχει τονώσει την αυτοπεποίθησή τους και τους έχει δώσει τη δυνατότητα να τεστάρουν τις δυνάμεις τους, ανεξαρτήτως αντιπάλου.

Μιλώντας για τη διοίκηση…
Τις περισσότερες ομάδες που έχω περάσει τις στήριζε ένας παράγοντας και υπήρχαν πολλοί άλλοι γύρω του. Η διοίκηση της Ποταμιάς απαρτίζεται από νέα παιδιά... Δεν έχουμε μεγαλοπαράγοντες, ούτε μπάτζετ και το σπουδαίο είναι πως διοίκηση, ποδοσφαιριστές και φίλοι συνεισφέρουν με οποιονδήποτε τρόπο.

tsigar-4

Αλλάζοντας θεματολογία: ποια η άποψή σας για την Α’ ΕΠΣΝΕ;
Το ευρυτανικό ποδόσφαιρο έχει προβλήματα και το σημαντικότερο είναι το δημογραφικό και ο αριθμός των ατόμων που το απαρτίζουν. Δεν υπάρχουν πολλοί ποδοσφαιριστές, άρα ούτε πολλές ομάδες. Είναι φτωχός και απομακρυσμένος νομός και δεν επιτρέπει σε παίχτες άλλων περιοχών να έρθουν και να βοηθήσουν. Όσες ομάδες φέρνουν, το κάνουν προς τα τέλη της χρονιάς....

Η ΕΠΣ σαν “σώμα”;
Πιστεύω πως οι τρεις γύροι βοήθησαν την Ποταμιά, ώστε να πάρουν όλοι οι ποδοσφαιριστές παιχνίδια στα πόδια τους. Θεωρώ πως είναι θετική κίνηση, γιατί η πρωταθλήτρια που θα παίξει στα μπαράζ θα έχει σημαντικό αριθμό παιχνιδιών.

Ως προπονητής της ΕΠΣ, ποια η γνώμη σας για τις μικτές ομάδες;
Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ένα πρωτάθλημα δημοτικών σχολείων, με στόχο την ενίσχυση των Μικτών. Έχω διετέλεσει προπονητής ακαδημιών στον Α.Ο. Νέων Αργυρούπολης είχε 650 παιδιά στη προεπιλογή και περίπου 200 παιδιά οι υπόλοιπες 3-4 ομάδες της Αργυρούπολης. 
Τα παιδιά παίζουν από την ηλικία των junior, που μεταφράζεται σε 30-40 παιχνίδια τον χρόνο! Σκεφτείτε τι παραστάσεις και πόσα παιχνίδια θα έχει ένας έφηβος αθλητής στην ηλικία των 14 ετών. Είναι εξαιρετικά δύσκολο για ένα παιδί της Ευρυτανίας να ανταγωνιστεί αυτά τα παιδιά και θεωρώ πως και η νίκη της Ποταμιάς κόντρα στη Χάλκεια ήταν απίστευτη (λόγω εμπειριών).

Στο σημείο αυτό με την ευκαιρία της αναφοράς στην Χάλκεια, ο κ. Τσιγαρίδας τόνισε τα εξής
: Έ
μεινα εντυπωσιασμένος από την φιλοξενία των ανθρώπων της Χάλκειας και με έκανε να σκεφτώ την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρυτανία. Πιστεύω πως αρκετοί άνθρωποι που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο βλέπουν τα πράγματα από τη λάθος πλευρά. Το ποδόσφαιρο είναι διασκέδαση, προσπάθεια, σεβασμός και ελπίζω να αλλάξουν τα πράγματα... 

tsigar4

Θα είστε στην Ποταμιά τη νέα χρονιά, με δεδομένο πως υπήρχαν τάσεις φυγής σας κάποια στιγμή;
Ναι θα είμαι, πρώτα για τα νέα παιδιά, που μού εμπιστεύτηκαν οι γονείς τους. Θα μείνω να τα βοηθήσω, θα μείνω γιατί με τίμησαν αρκετοί ποδοσφαιριστές, θα μείνω γιατί περνάω όμορφα. Όσον αφορά το 2ο σκέλος της ερώτησης: για μένα Νο1 είναι η διάθεση όλων (παιχτών, συνεργατών) και αν βλέπω πως δεν υπάρχει, δεν έχω λόγο να είμαι εκεί. 

Κάτι ανάλογο συνέβη φέτος...;
Στην Ποταμιά, τα παιδιά δεν είχαν μάθει να συμπεριφέρονται σαν ομάδα, αλλά ως παρέα. Κρατήσαμε λίγο από την παρέα, βάλαμε λίγο ομάδα, ρίξαμε όλοι “νερό στο κρασί μας” και είδαμε πως όταν ασχολείσαι λίγο πιο σοβαρά παρουσιάζεις βελτίωση.

Ποιες είναι οι στιγμές, που έχουν μείνει χαραγμένες στην μνήμη σας;
Μια από τις πιο συγκινησιακά φορτισμένες στιγμές ήταν όταν έφυγα από την Αργυρούπολη, έχοντας πάρει συνεχόμενα πρωταθλήματα με παίδες εφήβους. Σπουδαία στιγμή ήταν η συμμετοχή στο διεθνές “Gothia Cup”. Φτάσαμε στους “16”, χάνοντας την πρόκριση στα πέναλτι!! Ακόμα, το πρωτάθλημα με τη Βαλαώρα και φυσικά το κύπελλο με την Ποταμιά. 

Σας ευχαριστώ για την κουβέντα και τα όσα μοιραστήκατε μαζί μας και ευχόμαστε επιτυχίες σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.
Μακάρι ο κάθε άνθρωπος σε όλη του τη ζωή να κάνει πράγματα που θέλει και όχι άλλα που εξαναγκάζεται να πράξει. Να είναι υγιής και ευτυχισμένος. Σας ευχαριστώ πολύ
.

TSIGAR11

Δημήτρης Τσιγαρίδας
Ο 45χρονος Δημήτρης Τσιγαρίδας άρχισε την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής από τον Αίολο και ακολούθησε μια καριέρα σε αρκετές ομάδες, όπως οι: Χολαργός, Αιγαίο Γλυφάδας, Οδυσσέας Γλυφάδας, Ανταγόρας (Κω), Αίας Ταύρου, Κουκάκι, Γ.Σ Αργυρούπολης, ενώ στην Ευρυτανία συμμετείχε σε Βαλαώρα και Κρέντη. 
Ως προπονητής, η καριέρα του άρχισε από τον Α.Ο. Νέων Αργυρούπολης, όπου διετέλεσε υπεύθυνος ακαδημιών και στη συνέχεια του αντρικού τμήματος (Α’ Αθηνών) και ακολούθησαν οι: Αίας Ταύρου, Αίολος,  ΤΑΔ Καρπενησίου, ΕΠΣ Ευρυτανίας, Μυρίκη, Βαλαώρα, ενώ από τη 2014 βρίσκεται στο τιμόνι της Ποταμιάς και της Μικτής νέων.

TSIGAR12