Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Μια Ήττα και μια Αγκαλιά. Ένα άρθρο για τις συγκινήσεις που μπορεί να χαρίσει ο αθλητισμός. Γράφει η Κατερίνα Καραγιάννη

Στο σημερινό άρθρο θα ήθελα να περιγράψω μια ωραία κούρσα από το πανελλήνιο πρωτάθλημα κολύμβησης Ανδρών - Γυναικών που πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Κολυμβητήριο, αλλά και την όμορφη σκηνή που ακολούθησε μετά, μια σκηνή που δείχνει για ακόμα μια φορά το πόσες πολλές συγκινήσεις μπορεί να χαρίσει ο αθλητισμός.

695

Οι δύο αθλητές σε διπλανές διαδρομές αγωνίζονται για τον ίδιο ακριβώς σκοπό. Ο πρώτος στη διαδρομή 4 για να επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του και ο δεύτερος στη διαδρομή 3 για να πιάσει τα όρια συμμετοχής του στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα και στους Ολυμπιακούς αγώνες. Η κούρσα είναι για γερά νεύρα καθώς η πρώτη θέση αλλάζει συνεχώς χέρια. Στο πρώτο κομμάτι ο αθλητής από τη διαδρομή 4 ξεκινά δυναμικά αλλά μετά τη πρώτη στροφή ο αθλητής από τη διαδρομή 3 παίρνει το προβάδισμα με περίπου ένα μήκος σώματος. Στο τελικό σπριντ ο αθλητής από τη διαδρομή 4 καλύπτει τη διαφορά και φέρνει τη κούρσα στα ίσια.

Η αγωνία κορυφώνεται, ο κόσμος στις κερκίδες παροτρύνει τους αθλητές με σφυρίγματα και με ένα συνθηματικό ήχο που ακούγεται μόνο στην κολύμβηση την ώρα που οι αθλητές παίρνουν αναπνοή. Τελευταία 5 μέτρα και η πρώτη θέση δεν είναι ξεκάθαρη. Τελικά ο αθλητής της διαδρομής 3 τερματίζει πρώτος με 38 εκατοστά του δευτερολέπτου διαφορά από τον αθλητή της διαδρομής 4.

Ο νικητής κοιτάζει τον πίνακα με τα αποτελέσματα και μεγάλη του χαρά ανακαλύπτει ότι έπιασε το πολυπόθητο όριο για τους Ολυμπιακούς του Ρίο. Η κραυγή χαράς του ακούστηκε μέχρι τον τελευταίο θεατή, κοιτάζει ξανά και ξανά τον πίνακα και δείχνει ότι δεν το πιστεύει. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα η φωνή από το μεγάφωνο ακούγεται και ανακοινώνει και επίσημα το μεγάλο επίτευγμα «αποτελεί όριο συμμετοχής για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο». Όλοι οι θεατές άλλοι χαμογελαστοί, άλλοι συγκινημένοι, άλλοι όρθιοι χειροκροτούσαν με θέρμη.

Ο νικητής κατευθύνεται προς την ομάδα του και τον ακολουθεί μια ευχάριστη έκπληξη. Ο συναθλητής του από τη διαδρομή 4 που πριν από λίγα λεπτά ηττήθηκε, τον πιάνει από το μπράτσο και τον αγκαλιάζει με πολύ θέρμη για αρκετά δευτερόλεπτα. Όλο το κολυμβητήριο τους χειροκροτεί, χειροκροτεί τους δύο αθλητές για το επίτευγμά τους αλλά ταυτόχρονα χειροκροτεί το μεγαλείο του αθλητισμού. Αυτή η ειλικρινής και ζεστή αγκαλιά είναι το σημαντικότερο κομμάτι του αθλητισμού. Ο αθλητισμός δεν είναι μόνο πρώτη και δεύτερη θέση, δεν είναι μόνο σπουδαίες επιδόσεις, δεν είναι μόνο όρια και μετάλλια, είναι συναισθήματα, ανθρωπιά, δάκρυα λύπης και χαράς, είναι το συγχαρητήριο μήνυμα του ηττημένου στον νικητή, είναι ο σεβασμός, η αναγνώριση, το χειροκρότημα.

Αυτά τα συναισθήματα και αυτές οι απλές κινήσεις είναι που κάνουν τον αθλητισμό τόσο μαγικό. Ο αθλητισμός έδειξε για ακόμα μια φορά το μεγαλείο του. Με τη σειρά μας ευχόμαστε στους δύο πρωταγωνιστές της ιστορίας μας, να πετύχουν τους στόχους τους στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα και στους Ολυμπιακούς αγώνες και να μας χαρίσουν όμορφες στιγμές.

 

Κατερίνα Καραγιάννη

Απόφοιτος Τ.Ε.Φ.Α.Α Αθηνών

Προπονήτρια κολύμβησης