Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Η συνταγή της εβδομάδας | Αλμυρή τάρτα

695

Υλικά

Για τη ζύμη:

-200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

-125 γρ. βούτυρο από το ψυγείο, κομμένο σε κυβάκια

 -2 κ.γ. αλάτι

 -1 κρόκο αυγού

-1 κ.σ. κρύο νερό

Για τη γέμιση

-100 γρ. μπέϊκον σε κυβάκια

-80 γρ. ζαμπόν σε κύβους

-1 φλ. τσαγιού κίτρινα τυριά [γραβιέρα, παρμεζάνα, ένταμ, γκούντα]

-250 ml κρέμα γάλακτος

-1/2 φλ. τσαγιού γάλα εβαπορέ

-3 αυγά

-αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

Για τη ζύμη: Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι σε καθαρή επιφάνεια στον πάγκο της κουζίνας, προσθέτουμε τα κομματάκια από το βούτυρο και το τρίβουμε με τα δάχτυλα μας μέχρι τα υλικά να σχηματιστούν σαν χοντροκομμένα ψίχουλα. Προσθέτουμε τον κρόκο και λίγο νερό, και ανακατεύουμε για να ενωθεί η ζύμη. Την κάνουμε μπάλα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 45 λεπτά. Έπειτα, την ανοίγουμε σε φύλλο πάχους ½ εκ. και την απλώνουμε σε βουτυρωμένη ταρτιέρα, τοποθετούμε από πάνω λεπτή λαδόκολλα την γεμίζουμε με ρύζι ή ρεβύθια ή τα ειδικά βαρίδια για ψήσιμο τάρτας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (στον αέρα) στους 175 βαθμούς για 15 λεπτά περίπου, ανάλογα τον φούρνο.

Για τη γέμιση: Σε αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε το μπέικον χωρίς λάδι ή βούτυρο και το αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσει.Ρίχνουμε τα αυγά σε ένα μπολ, τα χτυπάμε καλά, προσθέτουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τα τριμμένα τυριά, αλατοπίπερο, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε στην προψημένη ζύμη το μπέικον και το ζαμπόν και από πάνω προσθέτουμε το μείγμα των αυγών με την κρέμα γάλακτος και τα τυριά.Ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να ψηθεί η γέμιση και να ροδίσει η επιφάνειά της.