Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

ev media-logo

Τζο Τζόνσον: Ο παίχτης που δίχασε τον κόσμο του ΝΒΑ

Οι “Αθλητικοί Φάκελοι” αυτής της εβδομάδας είναι αφιερωμένοι στον Τζο Τζόνσον, ο οποίος χωρίς να έχει κερδίσει κάτι στην καριέρα του κατάφερε να διχάσει 3 ομάδες του ΝΒΑ, βγάζοντας 200 εκατομμύρια!!

JO1

Υπάρχουν αθλητές που απαρνιόνται τα λεφτά για τη δόξα και κάποιοι που επιδιώκουν πρωτίστων να φουσκώσουν ακόμα περισσότερο τον τραπεζικό τους λογαριασμό. Ο Ντέιβιντ Ουέστ το προηγούμενο καλοκαίρι  θυσίασε εγγυημένο συμβόλαιο 12 εκατομμύρια δολαρίων των Πέισερς, στο βωμό της ευκαιρίας να πάρει πρωτάθλημα με τους Σπερς, που του έδωσαν μισθό μόλις 1,5 εκ. Όμως, ο Τζο Τζόνσον ή Joe Jesus (όπως είναι το παρατσούκλι του) στα 35 του χρόνια αντί να κυνηγήσει το πολυπόθητο δακτυλίδι εξακολουθεί να είναι μεγάλος στις οικονομικές του απαιτήσεις.

Ρήξη με τους Σανς
Ο Τζόνσον ξεκίνησε την καριέρα του στους Σέλτικς, από τα ντραφτ του 2001, αλλά στα μέσα της πρώτης του σεζόν, τον έστειλαν στους Σανς για να πάρουν τον (καθηλωμένο πλέον σε αναπηρικό καροτσάκι) Ρόντνεϊ Ρότζερς και τον (πρωταθλητή Ευρώπης το 2007 με τον Παναθηναϊκό) Τόνι ΝτελκΕκεί, ο Τζο άρχισε να "λάμπει" και στην 3η του σεζόν, ξεκίνησαν συζητήσεις επέκτασης συμβολαίου.
Ζήτησε 50 εκατομμύρια δολάρια για πέντε χρόνια, ποσό που κρίθηκε υπερβολικό από τον ιδιοκτήτης Σάρβερ, ο οποίος ήθελε να δει πως θα κυλήσει η συνεργασία του Τζόνσον με τον Στιβ Νας, που ήρθε από τους Μάβερικς. 
Πήγαν περίφημα και έφτασαν το 2005 στους τελικούς της Δύσης. Φυσικά ο “JJ” ζήτησε 70 εκ. δολάρια! Ο Σάρβερ του έκανε μικρότερες προσφορές, οι Χοκς του έδιναν 70 και απαίτησε από το Φίνιξ, να μην την ισοφαρίσει, ενώ Στιβ Νας και Αμάρε Στουνταμάιρ επιθυμούσαν την παραμονή του.

JO2

Πόλεμος 
Οι απαιτήσεις του Τζόνσον δίχασαν και τους Χοκς πριν καν σε αυτούς. Ένας εκ των επιχειρηματιών των θεώρησε υπερβολικό το ποσό και τα ανταλλάγματα άνισα. Για να κλείσει η συμφωνία έπρεπε μεταξύ άλλων να δώσει την έγκριση του ο εκπρόσωπος της Ατλάντα στο συμβούλιο ιδιοκτητών του ΝΒΑ Μπέλκιν και φυσικά δεν έκανε. Έτσι, οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες στράφηκαν εναντίον του, ζητώντας από τον κομισάριο Στερν να του αφαιρέσει (όπως και έγινε) την ιδιότητα του εκπροσώπου των Χοκς. Ο Στερν πράγματι τον έβγαλε εκτός συμβουλίου, ο Μπέλκιν προσέφυγε σε δικαστήριο της Βοστώνης και ως αποτέλεσμα ξεκίνησε ένας "πόλεμος" που κράτησε 5 χρόνια! Εν τέλει, συμβιβαστικά το 2010 εξαγοράστηκε το 30% του Μπέλκιν από τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες.

Limit up, μετά τη "γιούχα"
Την ίδια σεζόν τελείωσε το συμβόλαιο του Τζόνσον, που απλά οδήγησε του Χοκς μέχρι τον 2ο γύρο, γνωρίζοντας τις έντονες αποδοκιμασίες των οπαδών. Εντούτοις η αγοραστική του αξία χτύπησε limit up, επειδή βρέθηκε στην ίδια φουρνιά free agent με τους: Λεμπρόν Τζέιμς, Ντούειν Ουέιντ, Κρις Μπος, που πήγαν "πακέτο" στο Μαϊάμι κι έτσι Μπουλς, Νικς και Νετς βρέθηκαν να πολιορκούν τον προικισμένο σκόρερ, ο οποίος έκλεισε (χάρη στον εξαιρετικό ατζέντη και νυν συνιδιοκτήτη των Πίστονς) Αρν Τέλεμ στους Χοκς!!

JO3

“Μηδέν” και στους Νετς
Ο Ρώσος ιδιοκτήτη των Νετς Μιχαήλ Προχόροφ ήθελε το 2012 να μπει στα πλέι-οφ με κάθε κόστος και οι πονηροί Χοκς εκμεταλλευόμενοι την άγνοιά του, τού πάσαραν τον Τζόνσον. Δεν κατάφερε τίποτα με τους Νετς και την… πλήρωσε ο τζένεραλ μάνατζερ που απολύθηκε.

Αμετακίνητος στις… αρχές του
Όποιος περίμενε, όμως, ότι ο Τζόνσον θα ήθελε να φύγει απεγνωσμένα από το Μπρούκλιν, θυσιάζοντας ένα μέρος από τα 22 εκ. δολάρια του μισθού του, για να υπογράψει με κάποια διεκδικήτρια του τίτλου, γελάστηκε. Για να φθάσει σε συμφωνία για το buy out του, χάρισε ένα ελάχιστο ποσό στους Νετς, το οποίο επί της ουσίας καλύφθηκε από το Μαϊάμι (!), που τον υπέγραψε μέχρι το τέλος της περιόδου.

JO5

Η επιλογή του, όμως, να γίνει κάτοικος Φλόριντα, δείχνει ότι o “Joe Jesus” είναι αμετακίνητος στις… αρχές του. Ενώ, λοιπόν, τον ήθελαν Σπερς, Θάντερ, Καβαλίερς και Ράπτορς, ο ίδιος προτίμησε τους Χιτ, γιατί σε αυτούς θα ξεκινούσε βασικός και θα είχε μεγάλο χρόνο συμμετοχής.
Γνώριζε, άλλωστε, ότι θα έχαναν όλη τη σεζόν με τραυματισμούς ο Μπένο Ούντριχ και ο Τάιλερ Τζόνσον, ενώ ο Κρις Μπος λόγω του προβλήματος στα πνευμόνια του ήταν (και παραμένει) άγνωστο πότε θα επέστρεφε. 

JO7

Αναμένοντας το επόμενο βήμα του
Άρα, το καλοκαίρι που μένει ελεύθερος, θα μπορεί να υπογράψει ένα συμβόλαιο, όχι για το μίνιμουμ, όπως οι περισσότεροι 35άρηδες, αλλά για ένα ποσό που μπορεί να είναι οκταψήφιο! Δηλαδή πάνω από 10 εκατομμύρια!! Μην ξεχνάτε ότι από τον Ιούλιο του 2016, το σάλαρι καπ εκτοξεύεται στα (τουλάχιστον) 90 εκατομμύρια δολάρια και αρκετές ομάδες θα ήθελαν έναν έμπειρο σούτινγκ γκαρντ που μετράει 15,5 πόντους σε 32 λεπτά συμμετοχής με 62% στα τρίποντα, όπως είναι τα νούμερα του στο Μαϊάμι. Δεν υπάρχουν άλλωστε πολλοί καλύτεροι από τον Τζο Τζόνσον…
(πηγή: contra.gr)
JO4

JO6

JO8