Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

ev media-logo

Για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού. Άρθρο του ΚΔΑΠ ΜΕΑ Ανεμώνη του δήμου Καρπενησίου

«Η ημέρα αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για να γνωρίσουμε, να κατανοήσουμε και τελικά να αποδεχτούμε τα αυτιστικά άτομα, τα οποία αν και μοιάζουν να είναι αρκετά ‘διαφορετικά’, έχουν τις ίδιες ανάγκες με αυτές όλων των άλλων ανθρώπων», σημειώνεται μεταξύ άλλων στο άρθρο που υπογράφει η Ψυχολόγος του ΚΔΑΠ ΜΕΑ «Ανεμώνη» του δήμου Καρπενησίου κα Μαρία Κλέσιορα, με αφορμή τη σημερινή (2/4) Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού.

autismos-paidaki1

Το άρθρο έχει ως εξής:

Ο Αυτισμός αποτελεί μια σοβαρή νευρο-ψυχιατρική διαταραχή που διαρκεί μια ολόκληρη ζωή, και της οποίας η ακριβής αιτία παραμένει άγνωστη. Είναι συνήθως παρούσα από τη γέννηση του παιδιού, αν και η διάγνωση της μπορεί να οριστικοποιηθεί αξιόπιστα στα 2,5 περίπου χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτής της διαταραχής το άτομο αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, πολύ σημαντικών για την ομαλή ψυχο-κοινωνική του λειτουργία, οι οποίες σχετίζονται με την ικανότητα επικοινωνίας, την κοινωνική αμοιβαιότητα και αλληλεπίδραση καθώς και την εκδήλωση επαναληπτικής ή στερεοτυπικής συμπεριφοράς. Συχνά ο αυτισμός συνυπάρχει με άλλες διαταραχές όπως η νοητική καθυστέρηση, η επιληψία, οι αισθητηριακές μειονεξίες κ.α..

Τα αυτιστικά άτομα διαφέρουν σημαντικά από το «φυσιολογικό» αλλά διαφέρουν και μεταξύ τους. Αυτό οφείλεται στην ποικιλία των μορφών, των συνδυασμών αλλά και του βαθμού βαρύτητας των συμπτωμάτων της διαταραχής. Έτσι υπάρχουν αυτιστικά άτομα με διαφορετικής μορφής και βαρύτητας συμπεριφοριστικά προβλήματα, διαφορετικά επίπεδα ικανότητας επικοινωνίας κ.α.

Όμως αν και τα αυτιστικά άτομα φαίνεται να διαφέρουν από τους άλλους, λόγω των «περίεργων» συμπεριφορών και τρόπων επικοινωνίας που εκδηλώνουν, παρουσιάζουν και πολλές ομοιότητες με τα άτομα που δεν πάσχουν από την διαταραχή. Τα αυτιστικά άτομα λοιπόν απολαμβάνουν συχνά τις ίδιες ψυχαγωγικές δραστηριότητες που αρέσουν στους περισσότερους από εμάς. Τους αρέσει η μουσική, το κολύμπι, η ιππασία, ο χορός και πολλά άλλα.

Αν και ο αυτισμός δεν μπορεί να θεραπευτεί, μπορεί να αντιμετωπιστεί. Τα άτομα με αυτισμό μπορούν να βελτιώσουν τις ικανότητες τους με την κατάλληλη θεραπευτική-εκπαιδευτική αντιμετώπιση, η οποία είναι πιο αποτελεσματική όταν αρχίζει από την πολύ μικρή ηλικία του ατόμου.

Η συχνότητα εμφάνισης του αυτισμού δύσκολα μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια κυρίως λόγω της ποικιλίας των μορφών της διαταραχής. Οι έρευνες έδειξαν ότι η συχνότητα της τυπικής μορφής του αυτισμού είναι 4-6 άτομα στις 10.000, ενώ για όλες τις άλλες μορφές του αυτισμού και γενικά τις Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές τα ποσοστά κυμαίνονται γύρω στα 90 άτομα ανά 10.000 του γενικού πληθυσμού μιας χώρας. Στην Ελλάδα παρόλο που δεν υπάρχει επιδημιολογική έρευνα το ποσοστό πρέπει να κυμαίνεται σε ανάλογο βαθμό. (www.autismhellas.gr)

Η ενημέρωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για αυτή τη διαταραχή, η οποία συναντάται σε ανθρώπους όλων των εθνικοτήτων, φυλών, κοινωνικών και οικονομικών ομάδων, και της οποίας η συχνότητα εμφάνισης έχει πλέον ξεπεράσει τη συχνότητα εμφάνισης άλλων διαταραχών όπως η τύφλωση και το σύνδρομο DOWN, είναι μια αναγκαιότητα μεγάλης σημασίας. Για το λόγο αυτό καθώς και για την καταπολέμηση του στίγματος που διέπει τους ανθρώπους με αυτισμό και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ομαλή ένταξη των αυτιστικών ατόμων στην κοινωνία θεσπίστηκε, με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου.

Αυτή η ημέρα αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για να γνωρίσουμε, να κατανοήσουμε και τελικά να αποδεχτούμε τα αυτιστικά άτομα, τα οποία αν και μοιάζουν να είναι αρκετά «διαφορετικά», έχουν τις ίδιες ανάγκες με αυτές όλων των άλλων ανθρώπων. 

 

Η Ψυχολόγος του Κέντρου

Κλέσιορα Μαρία