Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

ev media-logo

11 Απριλίου 1996 - βραδιά δόξας: Το πρώτο αστέρι του Παναθηναϊκού

Η βραδιά της 11ης Απριλίου του 1996 θα μείνει για τα καλά χαραγμένη στη μνήμη των φίλων του «τριφυλλιού», καθώς για πρώτη φορά ελληνική ομάδα έφτανε στην κορυφή της κορυφαίας μπασκετικής διασυλλογικής διοργάνωσης.

vrankovic parisi_1996

Ταυτόχρονα, μετά το 1996 ο Παναθηναϊκός άλλες πέντε και ο Ολυμπιακός τρεις κατέκτησαν το τρόπαιο αναδεικνύοντας την Ελλάδα σε ισχυρή δύναμη της Ευρωπαϊκής Λίγκας.

Βράνκοβιτς
Το πρώτο τρόπαιο φέρει το όνομα του Στόγιαν Βράνκοβιτς. Ήταν εκείνος που έστειλε τον Παναθηναϊκό στο Παρίσι, μ’ εκείνη την τάπα στον Ρέμπρατσα, στον τελευταίο και καθοριστικό προημιτελικό με την Μπενετόν στο Τρεβίζο. Ήταν αυτό που έκανε την τάπα στον Μοντέρο με μια κούρσα 20 μέτρων και “έντυσε” στα πράσινα το τρόπαιο.

Πρόκριση μέσα στο Τρεβίζο
Οι Γιαννακόπουλοι συμφώνησαν με τον πιο επιτυχημένο προπονητή εκείνης της εποχής (Μάλκοβιτς), κράτησαν τον Στόγιαν, πήραν τον έμπειρο Γιαννάκη για να λύσουν το πρόβλημα στη θέση του πλέι μέικερ κι έκαναν την μεγαλύτερη μεταγραφή στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ, πείθοντας τον σπουδαίο Ντομινίκ Ουίλκινς να αφήσει τη Βοστόνη και να υπογράψει στην Ευρώπη. Ο Παναθηναϊκός προκρίθηκε από την α’ φάση ως 3ος στον όμιλο (2η η Ρεάλ, 1η η Μπαρτσελόνα) και πήγε στα πλέι οφ με μειονέκτημα έδρας κόντρα την Μπενετόν Τρεβίζο. Οι «πράσινοι» έκαναν το 1-0 (70-67) στην Αθήνα, στο Τρεβίζο έγινε το 1-1 (83-69) και στο “do or die παιχνίδι” έγινε το 1-2: ο Ντομινίκ Γουίλκινς σκόραρε και ο Βράνκοβιτς στην τελευταία φάση, με το σκορ στο 65-64, έκοψε τον Ρέμπρατσα στέλνοντας τον Παναθηναϊκό στο φάιναλ φορ. Στη λήξη του αγώνα, ο Ντομινίκ αγκαλιάζει τον Μάλκοβιτς, αυτός τον απωθεί λόγω των κάκιστων σχέσεών τους και πάει στον Βράνκοβιτς.

parisi 1996

Θρίαμβος στο Παρίσι
Το Παλέ ντε Μπερσί ζούσε πρωτόγνωρες στιγμές, καθώς περισσότεροι από 9.000 Έλληνες ταξίδεψαν στην Γαλλία, πιστεύοντας πως είχε φτάσει η μεγάλη ώρα. Στον ημιτελικό (9 Απριλίου), ο Ουίλκινς «καθαρίζει» μόνος του. Με 35 πόντους και 10 ριμπάουντ του η ελληνική ομάδα νικά τους Ρώσους με 81-71 και εξασφαλίζει την παρουσία στον τελικό, απέναντι στην εκπληκτική Μπαρτσελόνα που αναζητούσε κι εκείνη με την σειρά της την πρώτη ευρωπαϊκή κούπα στην ιστορία της. Στον τελικό, όλα έδειχναν... Παναθηναϊκός. Οι «πράσινοι» προηγήθηκαν με 35-25 στο ημίχρονο, αλλά όσο περνούσε η ώρα λύγιζαν στο “βάρος” του ονείρου. 

To “χιτσκοκικό” φινάλε
Στα τελευταία δύο λεπτά, οι παίκτες του Μάλκοβιτς έκαναν τόσα λάθη, όσα δεν είχαν κάνει από τα προημιτελικά και μετά. Με το σκορ στο 67-66, ο Παναθηναϊκός είχε την κατοχή της μπάλας και μαζί την ευκαιρία να “κλειδώσει” την κούπα. Στη λήξη του χρόνου επίθεσης, ο Γιαννάκης γλιστράει και πέφτει στο παρκέ, η Μπαρτσελόνα κλέβει την μπάλα και ο Μοντέρο φεύγει στην επίθεση και είναι έτοιμος να πετύχει το λέι απ. Το μαγικό χέρι του Βράνκοβιτς, όμως βρήκε μπροστά του για να προλάβει, έκοψε την πορεία της μπάλας. Οι σκηνές που διαδραματίστηκαν στο Παρίσι δεν είχαν προηγούμενο, απόλυτα φυσιολογικό, αν σκεφτούμε πως ήταν η πρώτη κούπα σε επίπεδο Πρωταθλητριών, ύστερα μάλιστα από δύο μεγάλες αποτυχίες το 1994 και το 1995. Ντελίριο ενθουσιασμού, ξέφρενοι πανηγυρισμοί στον πράσινο πάγκο, στο Παρίσι, χαμός σε όλη την Ελλάδα…

parisi 1996-1

ΟΥΔΕΝ ΤΟ ΑΝΑΛΗΘΕΣΤΕΡΟΝ
36 δεύτερα πριν το τέλος, ο Παναθηναϊκός κέρδιζε 67-66 και είχε την επίθεση. Προς το τέλος της επίθεσης, ο Γιαννάκης έχασε τον έλεγχο της μπάλας, που κύλησε διεκδικούμενη προς την κεντρική γραμμή του γηπέδου. 
Πρώτον: Όταν ο Μοντέρο πήρε τη μπάλα το χρονόμετρο των 30 δευτερολέπτων είχε μηδενιστεί και το χρονόμετρο αγώνα είχε σταματήσει στα 5 δεύτερα, πράγμα που σήμαινε ότι η επίθεση του Παναθηναϊκού είχε λήξει πριν αλλάξει η κατοχή της μπάλας και έπρεπε να γίνει επαναφορά απέξω όμως δεν έγινε. 
Δεύτερον: Με σταματημένο το χρονόμετρο ο Μοντέρο άρχισε να τρέχει προς το καλάθι του Παναθηναϊκού για το νικητήριο λέι απ και κάνει βήματα τα οποία δεν καταλογίστηκαν. Το κόψιμο του Βράνκοβιτς (2,17 μ.), ο οποίος ξεκίνησε την κούρσα πατώντας και τον συμπαίκτη του Κόρφα (!), ήταν αντικανονικό και έπρεπε να μετρήσει, όμως… 
Τρίτον, η πανικόβλητη γραμματεία του αγώνα έθεσε σε λειτουργία το χρονόμετρο μετά την τάπα (!), γεγονός που είχε ως συνέπεια να κάνει νέα επίθεση η Μπαρτσελόνα, που όμως και αυτή αστόχησε. Το έδειξε αμέσως μετά η γαλλική τηλεόραση, την οποία επικαλέστηκε στην ένσταση η Μπαρτσελόνα, αλλά το αποτέλεσμα δεν άλλαξε. Πώς να αλλάξει άλλωστε…; 
Αν όλα γίνονταν βάση νόμου, η Μπαρτσελόνα θα έπρεπε να κάνει επίθεση 6 δευτερολέπτων απέναντι σε οργανωμένη άμυνα, οπότε δεν θα είχε την ευκαιρία ενός λέι-απ. Και επιπλέον, μπάσκετ με σταματημένο χρονόμετρο δεν παίζεται. Μετά τη συνέντευξη τύπου δημοσιογράφος Συρίγος είπε τι κατάλαβε στον Μάλκοβιτς και  έμεινε με το στόμα ανοιχτό…

Οι συνθέσεις 
Παναθηναϊκός (Μπόζινταρ Μάλκοβιτς): Αλβέρτης 17, Βράνκοβιτς, Οικονόμου 10, Κόρφας 4, Σταυρακόπουλος 9, Βουρτζούμης 2, Γιαννάκης 9, Ουίλκινς 16. 
Μπαρτσελόνα (Αΐτο Γκαρθία Ρενέσες): Γκαλιλέα 10, Φερνάντεθ 15, Καρνισόβας 23, Χιμένεθ 9, Γκόντφρεντ 9, Μοντέρο, Ντίεθ, Μπος, Φεράν. 

Πηγή: .gazzetta.gr
parisi pao1996