Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021

ev media-logo

Η αγάπη για τη Φύση τους ενώνει. Στα «σκαριά» ο Πεζοπορικός Φυσιοδιφικός Σύλλογος Καρπενησίου. Οι σκοποί και οι δραστηριότητες

Έναν νέο σύλλογο πρόκειται να αποκτήσει σύντομα η πόλη του Καρπενησίου. Ο λόγος για τον Πεζοπορικό Φυσιοδιφικό Σύλλογο Καρπενησίου (ΠΦΣΚ), που βρίσκεται υπό ίδρυση και σκοπό έχει τη συστηματική καλλιέργεια της επαφής με την φύση, την πανίδα και την χλωρίδα του τόπου μας, τη διάδοση της ορεινής πεζοπορίας, ορειβασίας, αναρρίχησης και ποδηλασίας, την εκμάθηση μορφών επιβίωσης, την προστασία του χώρου των ελληνικών βουνών καθώς και τη διάδοση της αγάπης και του σεβασμού προς αυτά.

 pezoporikos-sillogos1

Οι δραστηριότητες

Όπως περιγράφουν οι άνθρωποι του συλλόγου: «Το Σωματείο μεριμνά για την χάραξη, σήμανση και συντήρηση μονοπατιών που οδηγούν σε βουνά, για την τεκμηρίωση, μελέτη, εξερεύνηση, διαφύλαξη και προστασία μονοπατιών καθώς και για την οικολογική τους ισορροπία. Προβλέπει τη διοργάνωση πεζοπορικών και ορειβατικών διαδρομών για όλες τις ηλικίες, καθώς και τη διοργάνωση μαθημάτων αναρρίχησης, αναγνώρισης βοτάνων, μανιταριών, φυτών και δέντρων, μαθήματα αναγνώρισης ιχνών ζώων και πτηνών καθώς και παρέχονται πληροφορίες για τις συνήθειες τους (παρατήρηση της άγριας φύσης)».

Επιπλέον, θα παρέχει μαθήματα επιβίωσης και κατασκευής αυτοσχέδιων καταφυγίων με υλικά που βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο, μαθήματα προσανατολισμού και επικοινωνίας μέσα στη φύση, εκμάθηση τεχνικών για διάβαση ποταμών, φαραγγιών, βράχων και άλλων φυσικών εμποδίων με χρήση ασφαλών και εκ των ενόντων μέσων.

Το σωματείο προωθεί, επίσης, τη συστηματική εξερεύνηση, χαρτογράφηση, φωτογράφηση, μελέτη και προστασία των ελληνικών μονοπατιών, για την αξιοποίησή τους από επιστημονικής, αθλητικής και τουριστικής πλευράς, τη συνεργασία με αρμόδιες Κρατικές υπηρεσίες, Οργανισμούς και Φυσιολατρικά Σωματεία και ορειβατικούς συλλόγους (ελληνικούς και ξένους), καθώς και τη διοργάνωση και πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων για την άνοδο του πνευματικού, πολιτιστικού, και κοινωνικού επιπέδου των μελών του και των κατοίκων των περιοχών δράσης του. Τέλος, πρόθεσή του αποτελεί επίσης η διοργάνωση τοπικών, πανελληνίων ή και διεθνών σεμιναρίων-συνεδρίων για την ανταλλαγή επιστημονικών, και φυσιολατρικών απόψεων.

Όσοι ενδιαφέρονται να γνωρίσουν περισσότερα για το νέο εγχείρημα και τον σύλλογο, μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 6974454448.

 pezoporikos-sillogos-logo