Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

ev media-logo

Τίτο Βιλανόβα: Δύο χρόνια μετά...

Δύο χρόνια, κι όμως, ακόμα φαίνεται σαν ψέμα... Τόσα έχουν περάσει από τότε που έφυγε από τη ζωή ο Τίτο Βιλανόβα, που συγκίνησε ολόκληρη την οικογένεια της Μπαρτσελόνα και τον ποδοσφαιρικό κόσμο. Το ημερολόγιο έδειχνε 25 Απριλίου του 2014 και οι «Αθλητικοί Φάκελοι» είναι αφιερωμένοι στον Τίτο που έφυγε πολύ νωρίς.

villanova

Ήταν 19 Δεκεμβρίου του 2012 όταν η είδηση έπεσε σαν κεραυνός συγκλονίζοντας την Μπαρτσελόνα και τον ποδοσφαιρικό πλανήτη. Ο συμπαθής Τίτο Βιλανόβα, ο άνθρωπος που είχε αναλάβει τα ηνία στην τεχνική ηγεσία της Μπαρτσελόνα το προηγούμενο καλοκαίρι μετά την αποχώρηση του Γκουαρντιόλα, διαγνώστηκε για δεύτερη φορά με καρκίνο στον φάρυγγα και ενώ όλοι νόμιζαν ότι ο δικός τους Τίτο είχε νικήσει τη μάχη με την επάρατη νόσο. Η κλεψύδρα όμως είχε αρχίσει να λιγοστεύει...

Το “δεξί χέρι” του Πεπ
Οι καλοί προπονητές λένε σπάνια υπήρξαν αξιοσημείωτοι ποδοσφαιριστές. Ένας μύθος, ο οποίος ωστόσο βρίσκει πάτημα αν ανατρέξει κανείς σε διάφορες περιπτώσεις στο ποδοσφαιρικό στερέωμα. Κάτι τέτοιο ισχύει και στην περίπτωση του Τίτο Βιλανόβα. Βγήκε από τα φυτώρια της Μπάρτσα στα μέσα της δεκαετίας του '80, αλλά ο Καταλανός μέσος δεν κατάφερε ποτέ να βρει την δρόμο προς την πρώτη ομάδα και έτσι η καριέρα του δεν έφτασε ποτέ στο απόγειο.Μετά από το πέρασμά του σε Φιγκέρες, Θέλτα, Μπανταχόθ, Μαγιόρκα, Γέιδα, Έλτσε και Γκραμενέτ, ο Βιλανόβα αποφάσισε σε ηλικία 33 ετών το 2001 να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια. 
Η πορεία του ωστόσο από τον πάγκο ήταν ξεχωριστή. Το 2007 επιστρέφει στην οικογένειά του, την Μπαρτσελόνα, ως βοηθός προπονητής του Γκουαρντιόλα στη δεύτερη ομάδα της Μπαρτσελόνα. Μαζί ανεβάζουν την ομάδα στη β’ Ισπανίας. Τα χνώτα τους ταιριάζουν, ο ένας συμπληρώνει τον άλλο προπονητικά και η Μπαρτσελόνα παίρνει το ρίσκο το καλοκαίρι του 2008 να τους προωθήσει στην πρώτη ομάδα αντικαθιστώντας το δίδυμο των Φρανκ Ράικαρντ και Γιόχαν Νέεσκενς στον πάγκο των «Μπλαουγκράνα”.

Συλλογή τίτλων 
Γκουαρντιόλα και Βιλανόβα «έγραψαν» μερικές από τις πιο χρυσές σελίδες στην ιστορία της Μπαρτσελόνα. Η διαστημική ομάδα που διέθεταν, το εξαιρετικό θέαμα που παρουσίασαν πάνω στο χορτάρι και τα τρόπαια που κατέκτησαν εκτόξευσαν την Μπαρτσελόνα στη στρατόσφαιρα του ποδοσφαίρου. Η ομάδα που οι δυο τους είχαν δημιουργήσει φαντάζει ανίκητη, μένοντας ως μία από τις θεαματικότερες που έχουν εμφανιστεί ποτέ στην υφήλιο. Τρία πρωταθλήματα στην Primera Division, δύο κατακτήσεις Τσάμπιονς Λιγκ, δύο Κύπελλα Ισπανίας, τρία Σούπερ Καπ Ισπανίας, δύο ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ, δύο τρόπαια Παγκοσμίου Συλλόγων. Κατέκτησαν στην κυριολεξία τα πάντα...

villanova2

Το πρώτο “χτύπημα” και η αντικατάσταση του Πεπ
Στις 22 Νοεμβρίου του 2011 έγινε γνωστό ότι ο Βιλανόβα προχώρησε σε εγχείρηση στον φάρυγγα σε νοσοκομείο της Βαρκελώνης, προκειμένου να του αφαιρεθεί ένας όγκος. Η εγχείρηση πάει καλά και ο Βιλανόβα επιστρέφει στο πλευρό του Γκουαρδιόλα. Στις 27 Απριλίου 2012 η Μπαρτσελόνα έχει συνέντευξη Τύπου όπου ο Γκουαρντιόλα αιφνιδίως ανακοίνωσε ότι το καλοκαίρι θα αποχωρούσε από τον πάγκο. Τα νέα προκάλεσαν… μούδιασμα στους φίλους του καταλανικού συλλόγου. Ποιος θα διαδεχόταν (επάξια) τον δημιουργό αυτού του μοναδικού συλλόγου;
Στην Μπάρτσα έχουν έτοιμη τη λύση εκ των έσω. Είναι το δεξί χέρι του Πεπ, ο Τίτο Βιλανόβα, τον οποίο τόσο ο ίδιος ο Γκουαρδιόλα όσο και η διοίκηση της Μπαρτσελόνα θεωρούσαν ότι είχε την κατάλληλη εμπειρία για να σηκώσει στους ώμους του το βάρος αυτού του συλλόγου, διατηρώντας τον στο ίδιο ανταγωνιστικό επίπεδο. Στις 15 Ιουνίου 2012, ο Βιλανόβα υπογράφει διετές συμβόλαιο με την Μπαρτσελόνα, η οποία έχει μπει επισήμως στη μετά Γκουαρδιόλα εποχή.

Δεύτερο χτύπημα
Η Μπαρτσελόνα πράγματι δεν χάνει την ανταγωνιστικότητά της, συνεχίζοντας στο ίδιο υψηλό επίπεδο και με τον Βιλανόβα στον πάγκο. Πολλοί θεωρούν πως ο Τίτο βαδίζει στο μονοπάτι που χάραξε ο Γκουαρδιόλα και ανταποκρινόταν επάξια στα καθήκοντά του. Στα μέσα της σεζόν, όμως, και πιο συγκεκριμένα στις 19 Δεκεμβρίου του 2012 η είδηση ότι ο τεχνικός της Μπάρτσα πάσχει για δεύτερη φορά από καρκίνο στον φάρυγγα συγκλονίζει. Ο όγκος που είχε αρχικά αφαιρεθεί ένα χρόνο πριν έκανε ξανά την εμφάνισή του και ο Τίτο μπήκε εσπευσμένα στο χειρουργείο για μια δεύτερη επέμβαση στις 20 Δεκεμβρίου σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης. «Ο Τίτο είναι πολύ δυνατός. Το έχει αποδείξει και ελπίζουμε να είναι πολύ σύντομα και πάλι κοντά μας», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, Σάντρο Ροσέλ.
Την ίδια στιγμή τα μηνύματα συμπαράστασης από όλη την οικογένεια της Μπαρτσελόνα, από ποδοσφαιριστές, τεχνικό τιμ και φιλάθλους πέφτουν βροχή, ενώ όλος ο ποδοσφαιρικός κόσμος εύχεται ταχεία ανάρρωση στον Τίτο με το «Animo Tito», ή «Anims Tito» στα καταλανικά. Ακόμη και η... μισητή Ρεάλ Μαδρίτης βγάζει επίσημη ανακοίνωση εκφράζοντας τη συμπαράστασή της στο πρόσωπο του Βιλανόβα, σε μία κίνηση που αποδεικνύει περίτρανα ότι το ποδόσφαιρο είναι για να ενώνει και όχι για να χωρίζει.

villanova3

Η αρχή του τέλους
Ο Τίτο Βιλανόβα αμέσως μετά την εγχείρηση ξεκινάει χημειοθεραπείες που διαρκούν περίπου έξι εβδομάδες. Η Μπαρτσελόνα τον αντικαθιστά προσωρινά στον πάγκο με τον βοηθό του Ζόρντι Ρόουρα. Στα τέλη Μαρτίου 2013 ο Βιλανόβα δείχνοντας τεράστια δύναμη και θέληση για ζωή επέστρεψε στον πάγκο της Μπάρτσα. Όλοι αναθάρρησαν βλέποντας ότι ο Τίτο δεν το βάζει κάτω έτοιμος να βγει νικητής για δεύτερη φορά από τη μάχη με την επάρατη νόσο. Η επιστροφή του στην τελική ευθεία εκείνης της σεζόν συνδυάστηκε μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο, καθώς η Μπαρτσελόνα έφτασε στην κατάκτηση του 22ου πρωταθλήματος στην ιστορία της.

Το τέλος
Λίγους μήνες μετά όμως, στις 19 Ιουλίου 2013, ο Βιλανόβα με συγκινητικό τρόπο ανακοίνωσε την παραίτησή του από την τεχνική ηγεσία του συλλόγου, καθώς ο καρκίνος στον φάρυγγα έχει υποτροπιάσει. Η κλεψύδρα δυστυχώς είχε αρχίσει να φτάνει στο τέλος της για τον 45χρονο προπονητή, με τον ίδιο να βλέπει πως δεν είχε δυνάμεις, ούτε για τον ίδιο, αλλά ούτε και για το απαιτητικό επίπεδο των ρυθμών του πόστου του στην Μπαρτσελόνα. Ο Βιλανόβα αποχώρησε από το προσκήνιο και προσπάθησε να παλέψει για τη ζωή. Δυστυχώς, όμως δεν τα καταφέρνει. Έπειτα από πολύμηνη μάχη, στις 25 Απριλίου του 2014 ο Βιλανόβα σε ηλικία 45 ετών φεύγει από τη ζωή...

«Η Μπαρτσελόνα είναι σε τρομερό πένθος. Ο Τίτο Βιλανόβα πέθανε σε ηλικία 45 ετών. Αναπαύσου εν ειρήνη», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση των "Μπλαουγκράνα"». Ολόκληρος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης θρηνεί τον χαμό του Βιλανόβα, ενός εξαιρετικού προπονητή, και κυρίως ενός φανταστικού ανθρώπου. Τα μηνύματα κατακλύζουν τα social media από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Η συγκίνηση που προκάλεσε ο θάνατος του Βιλανόβα ήταν μεγάλη, αντάξια της προσωπικότητάς του, που έδειξε δυνατή, κοιτάζοντας στα μάτια τον θάνατο. Μπορεί να μην τον νίκησε, ωστόσο θα μείνει για πάντα στις μνήμες όλων... (αποσπάσματα από sdna.gr)

vilanova10

vilanova11

villanova5

vilanova6