Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Η συνταγή της Εβδομάδας | Γεμιστά τσουρέκια με επικάλυψη σοκολάτας

701

Υλικά

Για το τσουρέκι:

-600 γρ. αλεύρι

-240 γρ. ζάχαρη

-160 γρ. φρέσκο βούτυρο λιωμένο

-200 γρ. γάλα

-70 γρ. μαγιά

-1 πρέζα αλάτι

-3 αυγά

-2 κ.γ. μαχλέπι κοπανισμένο

-1 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη

Για τη γέμιση σοκολάτας:

-400 γρ. πραλίνα φουντουκιού

-100 γρ. σταγόνες σοκολάτας

Για το γλάσο σοκολάτας:

-1 κουβερτούρα ψιλοκομμένη 

-1/4 πακέτο μαργαρίνη

-5 κ.σ. γάλα

-1 κρόκος αυγού

Εκτέλεση

Για το τσουρέκι: Σε ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε τη μαγιά και τη διαλύουμε στο μισό γάλα. Προσθέτουμε 1 κ.γ. ζάχαρη και λίγο αλεύρι, έτσι ώστε να φτιάξουμε ένα πηχτό χυλό. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε να φουσκώσει για 30-40 λ. σε ζεστό μέρος.

Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και το υπόλοιπο γάλα, συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τέλος προσθέτουμε το μαχλέπι, τη μαστίχα και το αλάτι.

Κοσκινίζουμε το υπόλοιπο αλεύρι και το ρίχνουμε σε βαθιά λεκάνη. Κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο του και ρίχνουμε το προζύμι με τη μαγιά και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε παίρνοντας από γύρω, λίγο λίγο το αλεύρι, ώστε να ενσωματωθεί στα υγρά υλικά. Ζυμώνουμε με τα χέρια ή με το γάντζο του μίξερ μέχρι να έχουμε μια ζύμη εύπλαστη, μαλακή και αφράτη, να γυαλίζει και να αρχίσει να ξεκολλάει από τον κάδο του μίξερ. Πλάθουμε τη ζύμη σε μια ή δύο μπάλες, τις σκεπάζουμε και τις αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσουν και σχεδόν να διπλασιαστεί η ζύμη.

Για τη γέμιση: Ξαναζυμώνουμε και χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια. Πλάθουμε κορδόνια και ανοίγουμε τις ζύμες με τον πλάστη μέχρι να πάρουν ένα οβάλ, μακρόστενο σχήμα. Στη συνέχεια, απλώνουμε πάνω τους από μια στρώση πραλίνας και διάσπαρτα σταγόνες σοκολάτας. [Προαιρετικά μπορούμε να βάλουμε και ψιλοκομμένα αμύγδαλα]. Διπλώνουμε σε ρολό τη ζύμη με τη γέμιση και ενώνουμε τις δύο άκρες μεταξύ τους.Τοποθετούμε τα τσουρέκια σε λαμαρίνα ή ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Τα αφήνουμε ξανά να φουσκώσουν για 30 λεπτά περίπου. Τα ψήνουμε στους 170°C πάνω κάτω αντίσταση μέχρι να ροδίσουν και να έχουν πάρει και από κάτω (30-40λεπτά).

Για το γλάσο σοκολάτας: Λιώνουμε τη σοκολάτα με το γάλα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύοντας για να λιώσει. Τέλος, ρίχνουμε και τον κρόκο και ανακατεύουμε γρήγορα για να μην ψηθεί. Το γλάσο αυτό σταθεροποιείται σε λίγες ώρες αλλά παραμένει μαλακό. Προαιρετικά γαρνίρουμε με φιλέ αμυγδάλου ή λιώνουμε λευκή σοκολάτα και κάνουμε με κορνέ μερικές γραμμές σαν σχέδιο πάνω στο μαύρο γλάσο.

Με πληροφορίες από www.sintayes.gr