Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

ev media-logo

Πάσχα, η «εορτή των εορτών» για τη Χριστιανοσύνη. Η Ανάσταση του Κυρίου και το θρησκευτικό τελετουργικό

«Πάσχα» στα Εβραϊκά σημαίνει: διάβαση, πέρασμα. Είναι εβραϊκή γιορτή εις ανάμνηση της Εξόδου των Εβραίων από την Αίγυπτο, της θαυματουργού διαβάσεως της Ερυθράς Θάλασσας υπό τον Μωυσή και της σωτηρίας τους από τη δουλεία του Φαραώ. Για τους Χριστιανούς σημαίνει τη λύτρωση από την αμαρτία και το πέρασμα από τον θάνατο στη ζωή.anastasi-pasxa1

Ο Χριστός θυσιάστηκε την ημέρα του εβραϊκού Πάσχα, που εκείνο το έτος έτυχε Σάββατο και αναστήθηκε μετά το Σάββατο, «τη μιά των σαββάτων», δηλαδή την πρώτη ημέρα της εβδομάδας, που γι’ αυτό το λόγο ονομάστηκε Κυριακή.

Στις εκκλησίες, από τις 11 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, τελέστηκε η ακολουθία της παννυχίδος, ο όρθρος και η λειτουργία του Πάσχα και τα μεσάνυχτα οι ιερείς ανά την επικράτεια εκφωνήσαν το «Χριστός Ανέστη!». Φέτος, οι συνθήκες ήταν πολύ διαφορετικές λόγω πανδημίας. Οι πιστοί άναψαν τις λαμπάδες τους στα... μπαλκόνια, σε μια βραδιά Μ. Σαββάτου ιδιαίτερη, πρωτόγνωρη και συγκινητική.

Το απόγευμα της Κυριακής τελείται στις εκκλησίες ο «Εσπερινός της Αγάπης» ή Δεύτερη Ανάσταση (σε πολλούς ναούς τελείται το πρωί). Λέγεται έτσι, διότι οι Χριστιανοί παλαιότερα αντάλλασσαν μεταξύ τους το Φιλί της Αγάπης. Διαβάζεται περικοπή από το Ευαγγέλιο του Ιωάννη (κ΄19-25), που αναφέρεται στην εμφάνιση του Χριστού μετά την Ανάστασή του στους μαθητές του. Ο Θωμάς, που δεν ήταν παρών δεν πείθεται για το γεγονός και ζητά αποδείξεις.