Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

“Απόστολος Νικολαΐδης”: Γήπεδο 94 ετών

Με αφορμή τη συμπλήρωση 94 ετών από την παραχώρηση του οικοπέδου της Περιβόλας στον Παναθηναϊκό από τον Δήμο Αθηναίων, οι “Αθλητικοί Φάκελοι” παρουσιάζουν όλες τις μακέτες που παρουσιάστηκαν κατά καιρούς για την ανακαίνιση του γηπέδου.

gipedopao1

Την Τετάρτη 19 Απριλίου 2016, συμπληρώθηκαν 94 χρόνια από τη μέρα που άρχισε η σχέση του Παναθηναϊκού με τον Δήμο Αθήνας, σχετικά με το οικόπεδο που φιλοξένησε το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Με απόφαση του τότε Δ. Σ., αποφασίστηκε η 2της παραχώρηση στην αθηναϊκή ομάδα έναντι μηναίου ενοικίου 5 δραχμών! Επί της ουσίας, ο Δήμος απλώς επικύρωσε την απόφαση της Νομαρχίας Αττικοβοιωτίας, που είχε ληφθεί στις 8 Μαρτίου και όρισε το ποσό της ενοικίασης. Κανένας στον Παναθηναϊκό δε μπορούσε να φανταστεί ότι σε αυτό το μέρος, θα γραφόταν η ιστορία του συλλόγου για ολόκληρες δεκαετίες. Στην πορεία των ετών, το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας αποτέλεσε το μόνιμο "σπίτι" του Παναθηναϊκού και θα έπρεπε να προσαρμόζεται στις συνθήκες της εποχής. Για αυτό, από την πρώτη στιγμή που ο σύλλογος εγκαταστάθηκε οριστικά στο οικόπεδο της Περιβόλας, εκτελούνταν συνεχώς εργασίες βελτίωσης.

Ανάγκη συντήρησης
Είναι ο πρώτος πολυχώρος που ηλεκτροδοτήθηκε, ο πρώτος που τοποθετήθηκε χλοοτάπητας και ο πρώτος που στέγασε αθλήματα σε κλειστούς χώρους. Ακόμα και όταν ολοκληρώθηκε ο σκελετός, ο οποίος διατηρείται ως σήμερα με τις αναγκαίες εργασίες συντήρησης, ουδέποτε σταμάτησε η κουβέντα για την περαιτέρω αλλαγή της μορφής του, ώστε να ανταποκρίνεται κάθε φορά στις ανάγκες της εποχής. 
Το καλοκαίρι του 2000, λόγω του επικείμενου κλεισίματος του ΟΑΚΑ εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, η ΠΑΕ προχώρησε σε μία δαπανηρή ανακαίνιση του "Απ. Νικολαΐδης" ύψους 3 εκ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε δομικές μετατροπές. Το 2013, η συζήτηση άρχισε εκ νέου σε 2 σκέλη, α) τον εκσυγχρονισμό του γηπέδου και την επέκταση της χωρητικότητας του και β) την πλήρη ανακατασκευή του. Ακολουθούν οι μακέτες που παρουσιάστηκαν για το "Νικολαΐδης", καθώς και η μορφή που επιθυμούν να του δώσουν οι “πράσινοι” με τη χρήση του κονδυλίου των 7 εκ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής.

gipedopao3

Η μακέτα του 1971
Ο Παναθηναϊκός "γιγαντωνόταν", είχε παίξει στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών με τον Άγιαξ και είχε ήδη γίνει φανερό ότι το "Απόστολος Νικολαΐδης" δεν θα επαρκούσε για πολλά χρόνια. Ήταν φανερό ότι η ανάγκη για κάτι καλύτερο θα έκανε σύντομα την εμφάνιση της. Στον Τύπο της εποχής κυκλοφόρησε μακέτα, που προέβλεπε διώροφες κεντρικές εξέδρες και αύξηση της χωρητικότητας, μέχρι να εντοπιστεί η κατάλληλη τοποθεσία και να κατασκευαστεί ένα νέο και μεγαλύτερο γήπεδο. (Ότι συμβαίνει και σήμερα, δηλαδή).

Η μακέτα του 2003
Μετά από 30 χρόνια, ο Παναθηναϊκός είχε αφήσει το απαρχαιωμένο "Απόστολος Νικολαΐδης" για το ΟΑΚΑ, αλλά ήδη είχε ανατείλει η εποχή που η ομάδα είχε ανάγκη από ένα νέο και κερδοφόρο γήπεδο, προκειμένου να εξασφαλίσουν το μέλλον τους και να καταστούν αυτάρκεις. Στην παναθηναϊκή καθημερινότητα η προσοχή είχε στραφεί στο Γουδί, το Γαλάτσι και τον Ελαιώνα, ώσπου ήρθε στο προσκήνιο μία πρόταση για την ανακατασκευή της ιστορικής Λεωφόρου. Προέβλεπε αλλαγή φοράς του αγωνιστικού χώρου, υπογειοποιήση και βύθιση της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, κατεδάφιση των σχολείων της οδού Τσόχα και απαλλοτρίωση των παρακείμενων οικοπέδων, καθώς και ανάπλαση των Προσφυγικών και των Κουντουριώτικων και ενοποίηση τους με τον Λυκαβηττό. Θεωρήθηκε υπερβολικά φιλόδοξο και δεν απασχόλησε ποτέ σοβαρά. Πάντως, η αναγκαιότητα της ανάπλασης της περιοχής παραμένει στην επιφάνεια...

gipedopao4

Το σχέδιο του Θανάση
Η ΠΑΕ είχε στραφεί στο Βοτανικό και στη Διπλή Ανάπλαση, ώστε να καταφέρει να κατασκευάσει τη νέα της έδρα, αλλά ο Θανάσης Γιαννακόπουλος επανέφερε την ιδέα της ανακατασκευής του " Νικολαΐδης". Σε αντίθεση με την προηγούμενη πρόταση, η μακέτα του δεν απαιτούσε μεταβολές στους γύρω χώρους, με εξαίρεση το πάρκινγκ πίσω από τις Θύρες 6-7, το οποίο συμπεριλαμβανόταν στο σχέδιο του τότε προέδρου του Ερασιτέχνη. Τα σχέδια προέβλεπαν την κατασκευή μιας πλατείας καταστημάτων κάτω από το γήπεδο και κάτω από την πλατεία την κατασκευή γηπέδου μπάσκετ! Σχέδιο μεγαλεπήβολο…

Η πρόταση του ΠΑΝΚΙ 
Η Διπλή Ανάπλαση είχε βαλτώσει και το όνειρο ενός νέου γηπέδου στη θέση του υπάρχοντος, ώθησε τον νεαρό αρχιτέκτονα, Κίμωνα Βενιέρη να καταθέσει τη δική του πρόταση. Σε συνεργασία με τα στελέχη του "Παναθηναϊκού Κινήματος" παρουσίασε στις 10 Δεκεμβρίου 2013 το σχέδιό του, που προέβλεπε την αναστροφή του γηπέδου, χωρίς να χρειαστεί να καλύψει τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, με μεταφορά των σχολείων και η εκτροπή του οδικού δικτύου.

Η μερική ανακαίνιση του 2014
Η Περιφέρεια δημιούργησε έναν κωδικό στον προϋπολογισμό της, ο οποίος πιστώνει 7εκ. ευρώ για την επέκταση και ανακαίνιση και μερική ανάπλαση των Προσφυγικών. Οι προθέσεις της ΠΑΕ είναι η τοποθέτηση διώροφων κεντρικών εξεδρών και ο καλλωπισμός της εξωτερικής όψης. Μεγάλος στόχος είναι η ανακατασκευή της ιστορικής έδρας, ώστε η δεύτερη εκατονταετία του τριφυλλιού να εξελιχθεί στον τόπο της... ενηλικίωσης του.
 
Τη σχετική παρουσίαση έκανε ο πρόεδρος  Γιάννης Αλαφούζος στις 29 Απριλίου 2014, με ένα φιλόδοξο σχέδιο... Μία πιο ρεαλιστική απεικόνιση αποκαλύφτηκε τη 1 Αυγούστου 2014, μετά την έγκριση που έλαβε ο Παναθηναϊκός από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων. Η διοίκηση της ΠΑΕ έχει αποφασίσει να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό της εγκατάστασης, μέχρι οι οικονομικές συνθήκες να επιτρέψουν την ολική ανακατασκευή της. 

Αποσπάσματα: Sport24.gr