Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ev media-logo

Πρωταθλητής ΠΑΟΚ - “Θρυλική” επέτειος, 40 χρόνια πριν

Το 0 - 4 με τον Ολυμπιακό, ο Γκουερίνο που "πλήγωσε" την ΑΕΚ και η ιδιαίτερη ατάκα του Παντελάκη για τον τίτλο. 

paok 1976

Πέρασαν ακριβώς 40 χρόνια από την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος του ΠΑΟΚ και οι “Αθλητικοί Φάκελοι” (με αποσπάσματα από το Sport24.gr) είναι αφιερωμένοι στη θρυλική ομάδα του 1976. 
 Στις 23 Μαΐου 1976 ο “δικέφαλος” αγωνιζόταν με τον Εθνικό Πειραιά, στην τελευταία αγωνιστική έχοντας ήδη στεφθεί πρωταθλητής. Στις 9 του μηνός ο ΠΑΟΚ είχε κερδίσει τον Ηρακλή με 1-3 (η ΑΕΚ 0-0 με τον Πανσερραϊκό) και ο “δικέφαλος” είχε “σφραγίσει” την πρωτιά στο πρωτάθλημα (απέμεναν δύο αγωνιστικές μετά από εκείνο το ματς κόντρα στους "κυανόλευκους").

Η νίκη τίτλου
Το μεγάλο βήμα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος είχε γίνει στις 2 Μαΐου 1976 όταν ο ΠΑΟΚ είχε νικήσει στην Τούμπα την ΑΕΚ με 1-0 (45.010 τα εισιτήρια), με σκόρερ τον Νέτο Γκουερίνο. Έτσι οι “ασπρόμαυροι” αποσπάστηκαν τέσσερις βαθμούς από την “Ένωση”, που τότε αποτελούσε τον μεγάλο αντίπαλο για την κατάκτηση του τίτλου. 
«Είμαι 100% σίγουρος πως την Κυριακή θα πανηγυρίσουμε την νίκη απέναντι στην ΑΕΚ και την κατάκτηση του πρωταθλήματος (σ.σ. αυτό το είχε πει γιατί με νίκη σε μεγάλο βαθμό ο ΠΑΟΚ θα ήταν μια ανάσα από τον τίτλο)», είχε πει πριν τον αγώνα με την ΑΕΚ ο Νέρο Γκουερίνο.

Το... αξέχαστο  0 - 4 με τον Ολυμπιακό
Ματς εκείνης της σεζόν που σίγουρα δεν ξεχνιέται ήταν αυτό με τον Ολυμπιακό στις 04 Ιανουαρίου 1976. Τότε ο ΠΑΟΚ είχε επικρατήσει των “ερυθρόλευκων” με το εντυπωσιακό 0-4. Ο Τερζανίδης είχε κάνει το 0-1 στο 24’, που ήταν το σκορ ημιχρόνου. Στο δεύτερο μέρος, όμως, οι Μακεδόνες πάτησαν για τα καλά γκάζι. Ο Κούδας σκόραρε στο 56' και το 63', ενώ το τελικό 0-4 διαμόρφωσε ο Γκουερίνο στο 78'.

Όταν… έσβησε ο Λόραντ 
Ο Γκιούλα Λόραντ ήταν ο προπονητής του ΠΑΟΚ και αυτός που οδήγησε τον "δικέφαλο" στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Είχε μεγάλη εμπειρία ως παίκτης αλλά και προπονητής, ενώ αξέχαστη έχει μείνει η στιγμή (πολύ δυσάρεστη ανάμνηση) που ο ίδιος έχασε την ζωή του μέσα στην Τούμπα στις 31 Μαΐου 1981 (5 χρόνια μετά τον τίτλο). 
«Εκείνο το ζεστό απόγευμα στην Τούμπα, ο μεγάλος Μαγυάρος δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό.  Η καρδιά του δεν άντεξε. Περίπου στα μισά του πρώτου ημιχρόνου το γήπεδο “πάγωσε”. Ο Λόραντ είχε πέσει στον πάγκο. Του προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες, αλλά όταν διακομίστηκε στο ΑΧΕΠ Οι γιατροί είπαν ότι «η καρδιά του ήταν σμπαραλιασμένη, πρέπει να είχε καρδιοπάθεια τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι παίκτες του, δίχως να γνωρίζουν το τραγικό τέλος, κλήθηκαν στο δεύτερο ημίχρονο να συνεχίσουν κανονικά το παιχνίδι. Νίκησαν 1-0 με το γκολ του Βασιλάκου. Στ’ αποδυτήρια έμαθαν την αλήθεια. Έμειναν εκεί πολύ ώρα, άπραγοι, αμίλητοι», είχε αναφέρει η ΠΑΕ παλαιότερα.

Η ατάκα του Παντελάκη
Ο Λόραντ έφυγε από τον ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 1976 (επέστρεψε στον "Δικέφαλο" το 1980) γιατί ο τότε πρόεδρος του "Δικεφάλου, Γιώργος Παντελάκης δεν μπορούσε να καλύψει τις υψηλές οικονομικές απαιτήσεις του. Σχετικά με τον Παντελάκη, να σημειωθεί πως είχε πει μια... ιδιαίτερη ατάκα όταν ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα του 1976. «Μισός αιώνας τίμιας δουλειάς ανταμείφθηκε σήμερα», είχε τονίσει χαρακτηριστικά. Το έλεγε αυτό, γιατί ο ΠΑΟΚ είχε ιδρυθεί το 1926 και πέρασαν 50 χρόνια για να πάρει το πρώτο του πρωτάθλημα.

Οι ποδοσφαιριστές των πρωταθλητών
Ο Γιώργος Κούδας είχε 25 συμμετοχές και 14 γκολ, ενώ ο Σταύρος Σαράφης είχε 24 συμμετοχές και 11 γκολ, όσα είχε και ο Νέτο Γκουερίνο σε 30 αγώνες. Σε 30 ματς έπαιξε ο Φιλώτας Πέλλιος, ενώ από 29 συμμετοχές είχαν οι Γιάννης Γούναρης, Κώστας Ιωσηφίδης και Κούλης Αποστολίδης που είχε πετύχει πέντε γκολ. Ο Παναγιώτης Κερμανίδης είχε 28 συμμετοχές και πέντε τέρματα, ο Άγγελος Αναστασιάδης σκόραρε 9 φορές σε 28 συμμετοχές, ο Αρίσταρχος Φουντουκίδης έπαιξε σε 25 ματς, ενώ σε 24 αγωνίστηκε ο Χρήστος Τερζανίδης πετυχαίνοντας δύο γκολ. 
Ο Αχιλλέας Ασλανίδης είχε 12 συμμετοχές και ο Κώστας Ορφανός έπαιξε σε οχτώ ματς, έχοντας ένα τέρμα. Ακόμη αγωνίστηκε ο Δημήτρης Βούλγαρης σε 5 ματς, ενώ μία συμμετοχή είχαν οι Θέμης Καπουσούζης, Γιώργος Μουρατίδης και Δημήτρης Παρίδης. Μονίμως βασικός (σε 30 ματς) τερματοφύλακας ήταν ο Μπλάντεν Φόρτουλα.

Ο δρόμος για τον τίτλο 
Ο ΠΑΟΚ κατέκτησε τον τίτλο έχοντας συνολικά 21 νίκες, 7 ισοπαλίες και μόνο 2 ήττες. Τα αποτελέσματα του ΠΑΟΚ τη σεζόν 1975-76 ήταν: 

ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός 3 - 1

Άρης - ΠΑΟΚ 0 - 0

ΠΑΟΚ - Απόλλων 3-0

Πανσερραϊκός - ΠΑΟΚ 0 - 1

ΠΑΟΚ - Πιερικός 1 - 1

ΠΑΣ Γιάννινα - ΠΑΟΚ 2 - 0

ΠΑΟΚ - Καστοριά 3 - 0

Πανιώνιος - ΠΑΟΚ 0 - 4

ΠΑΟΚ - Παναχαϊκή 2 - 0

Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ 0 - 4

ΑΕΚ - ΠΑΟΚ 0 - 0

ΠΑΟΚ - Ηρακλής 2 - 2

Ατρόμητος - ΠΑΟΚ 0 - 1

ΠΑΟΚ - Εθνικός Πειρ. 1 - 0

Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ 1 - 1

ΠΑΟΚ - Άρης 2 - 2

Παναιτωλικός - ΠΑΟΚ 0 - 2

Απόλλων - ΠΑΟΚ 0 - 1

ΠΑΟΚ - Πανσερραϊκός 1 - 0

Πιερικός - ΠΑΟΚ 1 - 2

ΠΑΟΚ - ΠΑΣ Γιάννινα 1 - 0

Καστοριά - ΠΑΟΚ 2 - 2

ΠΑΟΚ - Παναιτωλικός 4 - 1

ΠΑΟΚ - Πανιώνιος 4 - 0

Παναχαϊκή - ΠΑΟΚ 0 - 3

ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός 3 - 1

ΠΑΟΚ - Α.Ε.Κ. 1 - 0

Ηρακλής - ΠΑΟΚ 1 - 3

ΠΑΟΚ - Ατρόμητος 1 - 2

Εθνικός Πειρ. - ΠΑΟΚ 0 - 4