Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

ev media-logo

Νιζάρ Τραμπελσί: Ο ποδοσφαιριστής, που έγινε τζιχαντιστής!

Η ιστορία του Νιζάρ Τραμπελσί που αγωνίστηκε στο Βέλγιο και στη Μπουντεσλίγκα πριν γίνει ο νούμερο ένα βομβιστής του Οσάμα Μπιν Λάντεν έρχεται και πάλι στο προσκήνιο μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες.

trabelsi

Δύο χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου, η Αλ Κάιντα φερόταν να ετοιμάζει επιθέσεις σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ένας από τους στόχους ήταν η νατοϊκή στρατιωτική βάση, Κλάϊνε Μρόγκελ, στο βορειο-ανατολικό Βέλγιο, στην οποία σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες και πιθανώς αποθηκεύονται πυρηνικά όπλα.
Ο καμικάζι αυτοκτονίας που είχε αναλάβει να φέρει σε πέρας το χτύπημα ονομαζόταν Νιζάρ Τραμπελσί. Ήταν πρώην ποδοσφαιριστής, είχε φορέσει τη φανέλα της Σταντάρ Λιέγης και της Φορτούνα Ντίσελντορφ, αλλά και της εθνικής ομάδας της Τυνησίας. Η επίθεση δεν έγινε ποτέ καθώς ο Τραμπελσί συνελήφθη και ομολόγησε το σχέδιο της οργάνωσης. Δικάστηκε, κρίθηκε ένοχος και του επιβλήθηκε ποινή 10 χρόνων.

Επί δέκα και πλέον χρόνια, οι ΗΠΑ ζητούσαν την έκδοσή του και την μετατροπή της ποινής του σε ισόβια κάθειρξη.  Ο πρώην ποδοσφαιριστής βρίσκεται σήμερα σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στη Βιρτζίνια, ενώ στις αρχές του 2008 οι βελγικές αρχές κατάφεραν να ματαιώσουν οργανωμένο σχέδιο για την απελευθέρωσή του! 

Ο ποδοσφαιριστής Νιζάρ Τραμπελσί
Ο Τραμπελσί ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στην πατρίδα του και τον εντόπισαν σκάουτερς της Σταντάρ Λιέγης, που τον είδαν να αγωνίζεται με την εθνική ομάδα νέων της Τυνησίας. Έπαιξε μια σεζόν στην Pro League και κατόπιν μετακόμισε στη Μπουντεσλίγκα για να φορέσει τη φανέλα της Φορτούνα Ντίσελντορφ. Δεν έκανε, όμως, ποτέ την καριέρα που ονειρευόταν.

Οι τραυματισμοί ήταν απλά η αφορμή, η κακή εξωγηπεδική ζωή του ήταν η αιτία της πτώσης. Όταν πια βρέθηκε θετικός και έλεγχο ντόπινγη η ποδοσφαιρική καριέρα του τελείωσε. Εκείνη την περίοδο γνώρισε τον Τάρεκ Μααρουφί, τον πρώτο Βέλγο υπήκοο που έχασε το 2009 την ιθαγένεια για «εγκληματική συμπεριφορά». 

trabelsi2

Ο “πατέρας” Μπιν Λάντεν
Μέσω αυτού γνώρισε στη συνέχεια τον Αμπού Κατάντα και τον Αμπού Χαμζά, οι οποίοι ήταν, σύμφωνα με το FBI, οι σύνδεσμοι της Αλ Κάιντα για την Ευρώπη. Μετά την απόφασή του να ταξιδέψει στο Αφγανιστάν και να συναντηθεί με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, δεν υπήρχε πια γυρισμός. «Μου είπε να τον αποκαλώ πατέρα και μου τόνισε ότι μπορώ να στηρίζομαι πάνω του για ό,τι θέλω. Ήξερε τα πάντα για την καριέρα μου. Τον αγάπησα...», είπε ο Τραμπελσί στη διάρκεια της δίκης του περιγράφοντας την πρώτη συνάντησή του με τον αρχηγό της Αλ Κάιντα. 

Στροφή στην τρομοκρατία
Το 2000 ανακοίνωσε στη γυναίκα του ότι θα έπρεπε να εγκαταλείψουν τη Γερμανία και να μετακομίσουν στο Αφγανιστάν. Εκείνη αρνήθηκε και ο Τραμπελσί τής ανακοίνωσε ότι δεν υπήρχε γυρισμός. Ο ίδιος είχε αποφασίσει να γίνει μάρτυρας του Αλλάχ. Ταξίδεψαν αεροπορικώς μέχρι το Πακιστάν έχοντας δύο πλαστά διαβατήρια μαζί τους. Πέρασαν με τα πόδια τα σύνορα και εγκαταστάθηκαν στην Τζαλαλαμπάντ, πόλη σε απόσταση 70 χιλιομέτρων από το Πακιστάν.
Εκεί ο Τραμπελσί θα προετοιμαζόταν ψυχολογικά και όχι μόνο για το χτύπημα στο Βέλγιο.

Στελέχη της Αλ Κάιντα τού έδειχναν τους βομβαρδισμούς στη Γάζα και βιασμούς Μουσουλμάνων γυναικών από Χριστιανούς σε χώρες της Ασίας. Μερικούς μήνες μετά ο Τραμπελσί ήταν έτοιμος για την αποστολή: θα οδηγούσε ένα φορτηγό με 950 κιλά εκρηκτικά στη νατοϊκή βάση. Θα ανατινασσόταν και αυτός, όμως το χτύπημα δεν έγινε ποτέ. 

trablelsi3

Ο πρώην συμπαίκτης του Ρονάλντο, που έγινε τζιχαντιστής
Τον Οκτώβριο του 2014 βγήκε στη δημοσιότητα η ιστορία ενός ακόμα ποδοσφαιριστή, το όνομα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε ποτέ και ο οποίος αποφάσισε να εγκαταλείψει την καριέρα του για να γίνει τζιχαντιστής. Ήταν συμπαίκτης με τον Κριστιάνο Ρονάλντο στην Πορτογαλία και στη συνέχεια πήγε στην Άρσεναλ. 

«Είναι πολύ σημαντικό να προστατεύσετε τα παιδιά σας από αυτά τα ζώα, από τους εκείνους τους βρώμικους ανθρώπους. Ο Αλλάχ λέει πως είναι τα χειρότερα πλάσματα. Έχουμε καταλάβει πολλές πόλεις εφαρμόζοντας την Σαρία. Ποιος θα διδάξει τα παιδιά σας; Εάν έχετε παιδιά σε δυτικές χώρες μπορεί να γίνουν ομοφυλόφιλοι, διακινητές ναρκωτικών ακόμη και παιδόφιλοι...», δήλωνε ο πρώην ποδοσφαιριστής που χρησιμοποιούσε το όνομα Αμπού Ισά Αλ - Ανταλουσί. 
Έχοντας καλυμμένο το πρόσωπό του καλούσε τους Μουσουλμάνους να ενταχθούν στους κόλπους του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της Συρίας.

Μέλος του ISIS ισχυρίστηκε πως ο Αμπού Ισά Αλ Ανταλουσί μεγάλωσε μαζί με τον Ρονάλντο, αγωνίστηκε στην Άρσεναλ και στη συνέχεια εγκατέλειψε το ποδόσφαιρο, τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής και τα χρήματα για χάρη του Αλλάχ.  Φήμες ήθελαν να πρόκειται για τον Λασανά Ντιαρά, ο οποίος έσπευσε να διαψεύσει τους ισχυρισμούς, ενώ άνθρωποι της Άρσεναλ πραγματοποίησαν έρευνα και διαπίστωσαν πως δεν υπήρχε αυτό το όνομα στα μητρώα τους…!!  Πηγή: sdna.gr

trampelsi3