Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ev media-logo

Η συνταγή της εβδομάδας | Ζαμπονοτυρόπιτα με κανταΐφι

707

Υλικά

-1 συσκευασία φύλλο καταΐφι

-300 γρ. τυριά που λιώνουν τριμμένα

-200 γρ. καπνιστό ζαμπόν σε κομμάτια

-250 γρ. μανιτάρια σε κομμάτια

-1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

-250 γρ. βούτυρο

-800 γρ. γάλα πλήρες

-6 κ.σ. αλεύρι

-μαϊντανό

-2 αυγά

-αλάτι, πιπέρι, πάπρικα

-1 κ.γ πάπρικα γλυκιά

-ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το καπνιστό ζαμπόν μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα. Έπειτα χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά. Τα αδειάζουμε σε ένα μπολ και το αφήνουμε στην άκρη. Στο ίδιο τηγάνι -και αφήνοντάς το να κάψει καλά- ρίχνουμε τα μανιτάρια σε δόσεις με 2 κ.σ. ελαιόλαδο και τα σοτάρουμε μέχρι να χάσουν τα υγρά τους (χωρίς να τα ανακατεύουμε συνέχεια).

Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ. Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε 6 κ.σ. βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και με ένα σύρμα ανακατεύουμε καλά μέχρι να ψηθεί το αλεύρι και το μείγμα να πάρει ένα ωραίο ξανθό χρώμα. Προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα, ανακατεύουμε συνεχώς. Αφήνουμε να σιγοβράσει για να πήξει η σάλτσα μας.

Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε μέσα τα 2 αυγά χτυπημένα, το καπνιστό ζαμπόν, τα μανιτάρια και τα τυριά, λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο, την πάπρικα, δοκιμάζουμε αν θέλει να ρίξουμε αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε με μία σπάτουλα καλά μέχρι να ανακατευτούν όλα τα υλικά.

Με τα χέρια δουλεύουμε το καταΐφι και το "ξάνουμε" έτσι ώστε να είναι αφράτο και πλούσιο. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο.

Σε ένα πυρέξ διαστάσεων 43x30 εκ. βάζουμε "απαλά" τα 2/3 από το κανταΐφι.Ρίχνουμε αρκετό από το βούτυρο επάνωκαι στη συνέχεια ρίχνουμε τη γέμιση έπειτα προσθέτουμε το υπόλοιπο καταΐφι και ραντίζουμε με το υπόλοιπο βούτυρο.

Πιέζουμε με τα χέρια μας την πίτα ελαφρά για να ενωθούν όλες οι στρώσεις μεταξύ τους και ψήνουμε για μια ώρα και ένα τέταρτο σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα!

Με πληροφορίες από akispetretzikis.com