Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

ev media-logo

Μοχάμεντ Άλι: “Έφυγε” ο γίγαντας του μποξ

28 Απριλίου 1967. Ένας στρατιωτικός διάβαζε ονόματα και ένας-ένας όσοι είχαν επιλεγεί έκαναν ένα βήμα μπροστά όταν άκουγαν το δικό του και πήγαιναν στον πόλεμο του Βιετνάμ, όμως…  «Κάσιους Μαρσέλους Κλέι, Στρατός Ξηράς»: Καμία αντίδραση… Οι άνθρωποι του FBI παρενέβησαν και του πέρασαν χειροπέδες.

1

Χωρίς άδεια-διαβατήριο 
Δεν πήγε φυλακή, πλήρωσε την εγγύηση. Καταδικάστηκε στο μάξιμουμ: 5 χρόνια και 10.000 δολάρια. Όμως έχασε και τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή, την πυγμαχική άδεια και το διαβατήριο. Δεν μπορούσε να αγωνιστεί στα 25 του, στην καλύτερη ηλικία του. Έπρεπε να περιμένει την τύχη των εφέσεων…

Το βήμα που δεν έκανε
Η πρόταση της κυβέρνησης ήταν θητεία 6 μηνών, σε ένα γραφείο κάπου στην Αμερική. Ήταν όλα συμφωνημένα. Το μόνο που χρειαζόταν να κάνει ένα βήμα μπροστά. Δεν το έκανε. Ίσως γιατί η απεύθυνση ήταν στον Κάσιους Κλέι. Ήταν στο όνομα του σκλάβου. Κι ο Άλι, που δεν ήθελε πια να είναι ο Κλέι, δεν μπορούσε να πει "ναι",...

Αναγνώριση
Δεν χρειάζεται να γνωρίζεις τα μυστικά του αθλήματος για να το καταλάβεις. Είχε το στιλ, την ταχύτητα, τον χορό, τη δύναμη, την εμφάνιση. Τις ατάκες, τις ρίμες, το χιούμορ. Είχε τα πάντα για να θεωρηθεί ο καλύτερος…
2
Η επιστροφή
Όταν πήγαν στο Ζαΐρ για να παίξει με τον Φόρμαν, όλοι πίστευαν πως ο Άλι όδευε προς τον θάνατό του. Ο Φόρμαν είχε ισοπεδώσει τον Φρέιζερ, με έναν τρόπο πρωτοφανή, τον είχε ρίξει στο καναβάτσο 6 φορές, είχε διαλύσει τον Πρωταθλητή, που προηγουμένως είχε νικήσει εύκολα τον Άλι! Στους 8 αγώνες πριν τη σύγκρουση στο Ζαΐρ, ο Φόρμαν είχε νικήσει στον πρώτο ή στον δεύτερο γύρο. 

Ο Άλι ήταν 32, είχε ήδη αποτύχει μια φορά να γίνει ξανά Παγκόσμιος Πρωταθλητής, δεν τόσο γρήγορος πλέον... Όλοι στοιχημάτισαν εναντίον του Άλι, ακόμα και φανατικοί υποστηρικτές του! Στα αποδυτήρια πριν τον αγώνα η ατμόσφαιρα θύμιζε... νεκροτομείο. Οι άνθρωποι του δεν έτρεμαν μόνο την ιδέα της ήττας, αλλά πως η υπερηφάνεια του Άλι θα τον κρατούσε στο ρινγκ τόσο ώστε ο Φόρμαν να του κάνει ζημιά, να τον σκοτώσει. Αντί να τον εμψυχώσουν εκείνοι που πίστευαν ότι θα τον σκοτώσει ο Φόρμαν, τους εμψυχώσει αυτός.

«Φύγε από τα σχοινιά»
Χτύπησε πρώτος τον Φόρμαν και προσπάθησε να τον αιφνιδιάσει τον Φόρμαν, χωρίς αποτέλεσμα όμως. Στο τέλος του α’ γύρου κατάλαβε πως δεν μπορεί να νικήσει χορεύοντας και έπρεπε να βρει άλλο τρόπο. Και διάλεξε τον χειρότερο:  πήγε στα σχοινιά για να φάει ξύλο απ' τον πιο δυνατό πυγμάχο του κόσμου. Οι άνθρωποί του φώναζαν: «Φύγε απ' τα σχοινιά»…. Αυτός όμως εκεί, πιστός στο σχέδιο.

3

Το μυαλό νικητής
Ο Άλι άντεξε, γιατί ναι μεν δέχτηκε δεκάδες χτυπήματα, αλλά κανένα ικανό να τον τραυματίσει σοβαρά. Μετά τον 5ο γύρο, έγινε φανερό το σχέδιο: ο Φόρμαν εξαντλήθηκε, σ' έναν αγώνα που έγινε στις 4πμ, με θερμοκρασία πάνω απ' τους 30 βαθμούς... Μισό λεπτό πριν τελειώσει ο 8ος γύρος, βρήκε την ευκαιρία. Έφυγε απ' τα σχοινιά, ήρθε στο κέντρο, βρήκε "ανοιχτό" τον Φόρμαν, με αλλεπάλληλες γροθιές τον έριξε στο καναβάτσο και έγινε ξανά ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής. Θα έχανε και θα κέρδιζε ξανά τον τίτλο για άλλη μια φορά, στα 36. Δεν σταμάτησε όμως όταν θα έπρεπε, συνέχισε μέχρι τα 39. "Τσάκισε" την εικόνα του στους τελευταίους αγώνες, αλλά γιατί πλήγωσε τον εαυτό του, την υγεία του.

Το μεγάλο μάθημα
«Ο Θεός μού έστειλε το Πάρκινσον για να μου δείξει πως δεν είμαι εγώ ο Νούμερο 1, αλλά Αυτός».  Σίγουρα όμως ο Άλι ήρθε στον κόσμο για να μας διδάξει. Πολλά όπως όλοι οι μεγάλοι, ένα πάνω απ' όλα, το σημαντικότερο. Να υπερασπιζόμαστε τα πιστεύω μας και να μην υποχωρούμε μπροστά σε κανένα κόστος. Είμαστε όμως άνθρωποι. Και ξέρουμε πως ο ίσως κορυφαίος αθλητής όλων των εποχών έχασε τα πάντα γιατί αρνήθηκε να πάει κόντρα στα πιστεύω του. 

Ξεστόμισε δεκάδες ατάκες που θα μείνουν αθάνατες, πέτυχε στο ρινγκ πράγματα μυθικά, αλλά τίποτα δεν ήταν περισσότερο συγκλονιστικό και διδακτικό απ' τη στάση του εκείνο το πρωινό του Απριλίου το 1967. Ο θάνατος του Άλι δεν θα μας κάνει να μάθουμε το μποξ, αλλά να θυμηθούμε μέσα απ' την ιστορία του πως δεν είναι ποτέ χαζό ή αφελές το να υπερασπίζεσαι αυτό που είσαι, αυτό που νιώθεις.

12

Έτσι ήθελε να τον θυμόμαστε 
«Ξεχάστε το μποξ. Ο Άλι ήταν ο μεγαλύτερος άντρας που μπήκε ποτέ στο ρινγκ», είπε μετά από χρόνια ο Φόρμαν. Τι είπε ο ίδιος Άλι για το πως θέλει να τον θυμόμαστε; «Θα ήθελα να με θυμούνται ως τον άνθρωπο που κέρδισε τον Παγκόσμιο Τίτλο 3 φορές, που είχε χιούμορ και φερόταν σωστά σε όλους. Ως κάποιον που ποτέ δεν υποτίμησε αυτούς που τον θαύμαζαν και βοήθησε όσους περισσότερους μπορούσε. Ως κάποιον που υπερασπίστηκε τα πιστεύω του με κάθε κόστος. Ως κάποιον που προσπάθησε να ενώσει την ανθρωπότητα μέσω της πίστης και της αγάπης. Κι αν όλα αυτά είναι υπερβολικά, τότε μάλλον θα ήθελα να με θυμούνται σαν έναν μεγάλο πυγμάχο, έναν πρωταθλητή του λαού. Και τότε δεν με πειράξει καν αν ξεχάσουν πόσο όμορφος ήμουν».

Μία απ' τις κόρες του αποκάλυψε πως όλα τα όργανά του σταμάτησαν να λειτουργούν, αλλά η καρδιά του συνέχισε να χτυπάει για 30 λεπτά, μόνη της, απτόητη… αυτή του Μοχάμεντ Άλι.
Αποσπάσματα: contra.gr
5

7

10

8

9