Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Σκέψεις - προτάσεις για τα «Μποτσάρεια» από τον καθηγητή Κλεομένη Κουτσούκη, με αφορμή άρθρο των «Ευρυτανικών Νέων»

koutsoukis-kleomenis1

Προς την

Εφ. «Ευρυτανικά Νέα»

Κύριε Διευθυντά,


Διαβάσαμε τις ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις του συνεργάτη της εφημερίδας σας κ. Διονύση Παρούτσα, που αφορούν τον θεσμό των «Μποτσαρείων», ετήσιων εκδηλώσεων στον Δήμο Καρπενησίου. Παρακαλούμε να φιλοξενήσετε μερικές σύντομες σκέψεις μας για τον θεσμό αυτό:

Συμφωνούμε με όσα γράφει ο εκλεκτός συνεργάτης σας για την αξιέπαινη και αξιόλογη συμβολή της θεατρικής ομάδας του Πολιτιστικού Συλλόγου στην αναπαράσταση της μάχης του Κεφαλόβρυσου (1823).

Συμμεριζόμαστε, επίσης, μαζί του τον προβληματισμό για τις προοπτικές συνέχισης του θεσμού αυτού κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. Ιδιαίτερα, ως προς την ανάγκη «να αποκτήσουν τα Μποτσάρεια επιστημονικό υπόβαθρο», ίσως όχι με ένα κάθε χρόνο συνέδριο, αλλά σε μεγαλύτερα τακτά χρονικά διαστήματα.

Επ’ ευκαιρία, σημειώνουμε, ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ευρυτανικών Σπουδών και Ερευνών (ΕΥΚΕΣΕ), με έδρα το Καρπενήσι, που σκοπός του είναι η ανάδειξη της ιστορικής και πολιτισμικής ταυτότητας της Ευρυτανίας, από τώρα σχεδιάζει την διεξαγωγή επιστημονικού συνεδρίου για την συμπλήρωση 200 χρόνων από τη μάχη του Κεφαλόβρυσου και τον θάνατο του Μάρκου Μπότσαρη. Διατηρούμε βέβαια την ελπίδα ότι ως τότε θα υπάρξουν κάποιες καινοτόμες αλλαγές, από πλευράς Δήμου Καρπενησίου, ώστε να εδραιωθεί πλήρως η σταθερή λειτουργία του θεσμού με τις επί μέρους εκφάνσεις του.

 Έχοντας κατά νου και τα άλλα ενδιαφέροντα ζητήματα, που θέτει ο κ. Παρούτσας, όπως αυτά «της διάρκειας των εκδηλώσεων» σε καθημερινές ή μη ημέρες της εβδομάδας, πριν ή μετά την ιστορική ημέρα της 9ης Αυγούστου, την ύπαρξη ή μη, τότε, των κατάλληλων καιρικών συνθηκών κ.ά. θέλουμε να κάνουμε μια πρόταση, με την οποία, αν γίνει δεκτή και υλοποιηθεί, αίρονται όλες αυτές οι επιφυλάξεις και προβληματισμοί. Πρόκειται για μια αναπαράσταση της ιστορικής μάχης του Κεφαλόβρυσου, του πιο ελκυστικού μέρους των Μποτσαρείων, που θα είναι σταθερή, σε μόνιμη βάση και η λειτουργία καθ’ όλο το έτος. Δεν θα απευθύνεται μόνο στους θερινούς επισκέπτες αλλά σε όλους, που στα πλαίσια του περιηγητικού η προσκυνηματικού τουρισμού ή και περιστασιακά επισκέπτονται την Ευρυτανία.

Συγκεκριμένα ή αναπαράσταση της μάχης του Κεφαλόβρυσου, που προτείνουμε να γίνει, θα είναι μοναδική στην Ελλάδα και μπορεί να έχει ως πρότυπο δύο τουλάχιστον παγκοσμίου ενδιαφέροντος ιστορικά “θεάματα”, όπως είναι 1) αυτό που αναπαριστά τη μάχη του Βατερλώ, όπου ηττήθηκε ο Μέγας Ναπολέων και 2) αυτό που αναπαριστά τη μάχη του Γκέττυσμπουργκ, με την οποία έληξε ο αμερικανικός εμφύλιος πόλεμος (1865), γνωστά και τα δύο με τον ελληνικότατο όρο «cyclorama-κυκλόραμα».

Όσοι τα έχουν επισκεφθεί ασφαλώς θα έχουν εντυπωσιασθεί. Σήμερα η τεχνολογία έχει προχωρήσει βέβαια περισσότερο. Ακόμη και το πολυβασανισμένο Ιράκ είχε, πριν τον πόλεμο, ένα παρόμοιο θέαμα κοντά στους «Κρεμαστούς Κήπους της Βαβυλώνας» πλησίον του μνημείου του Κτησιφώντος (στρατηγού του Μεγάλου Αλεξάνδρου), που αναπαριστά την ιστορική μάχη γύρω στα 1300 μ.Χ., στην οποία οι Ιρακινοί νίκησαν τότε τους αιώνιους αντιπάλους τους, Πέρσες.

Για να μην καταχραστούμε τον φιλόξενο χώρο της εφημερίδας σας, οι λεπτομέρειες εφαρμογής μιας τέτοιας πρότασης απομένει να εξετασθούν από τον Δήμο και τους συνεργάτες του, εφόσον υιοθετήσει μια τέτοια καινοτόμα πρόταση. Το έργο μπορεί να προγραμματισθεί και να υπαχθεί σε ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα (ΕΣΠΑ κ.λπ. και ασφαλώς θα έχει την πολλαπλή στήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.

 

Ευχαριστώντας για τη φιλοξενία

Με τιμή

Για το Δ.Σ. του ΕΥΚΕΣΕ

Ο Πρόεδρος,

Ομ. Καθ.

Κλεομένης Κουτσούκης